Bútorszéfet választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell bútorszéfet választani?

Butorszef-kivalasztasa-fontos-parameterek-hk-hu.jpg
Otthonunkban tárolt értékeink őrzésére gyakran választott eszköz a bútorszéf, amit annak érdekében, hogy a tolvajok ne tudják egyszerűen csak felkapni és magukkal vinni, falhoz, bútorhoz, vagy akár padlóhoz rögzítünk. Cikkünkben most ennek a biztonságtechnikai eszköznek a kiválasztásához adunk praktikus tanácsokat és megfontolandó javaslatok formájában segítséget.


[szerkesztés] Lépések

  1. Mekkora legyen? A bútorszéfek ugyan nem kaphatók óriási méretben, de azért bőven van választék, ezért érdemes abból kiindulni, hogy mit fogunk benne tárolni. Ez határozza meg ugyanis azt, hogy mekkora bútorszéfre lesz majd szükségünk. Ha csak ékszerek kerülnek bele, felesleges egy nagyobb eszköz, ha fontos információkat tartalmazó hordozható számítógép, illetve iratok, akkor már érdemes robusztusabb megoldásban gondolkodni.
  2. Kulcsos, számkódos? A kizárólag kulccsal nyitható bútorszéfek hátránya, hogy a kulcsot el is hagyhatjuk, pótlására nem igazán van lehetőség. A számkódos verziók előnye, hogy a kódról megfeledkezve még mindig adott a lehetőség a kulcsos nyitásra, ráadásul ezek használata – mivel a nyitási kód elvileg mindig „nálunk van” – sokkal kényelmesebb.
  3. Szimplafalú, duplafalú: A mechanikus biztonságot fokozza, ha a bútorszéf oldalfala, illetve ajtófala duplázott, vagyis két rétegből épül fel. Ezek általában ellenállóbbak a tolvajok által használt szerszámokkal szemben.
  4. Polcok megléte, illetve száma: Inkább már a tárolás praktikumánál számít az, hogy van-e, s ha igen hány polc a bútorszéfben, esetleg ezek magassága állítható-e. Így a bútorszéfet igazítani tudjuk mindenkori tárolási igényeinkhez.


[szerkesztés] Tippek

  • A bútorszéfet érdemes olyan – lehetőség szerint szűkös – helyre felszerelni, ahol a széfet feltörni szándékozó betörő nehezen tud hozzáférni szerszámaival. Persze mindezek mellett arra is ügyeljünk, hogy minél inkább rejtve legyen, szerencsére ezek a szempontok gyakran együtt teljesülnek.
  • A bútorszéfet lehetőség szerint ne csak a bútorba, hanem azt átfúrva a falba is rögzítsük, így a tolvaj nem tud „mögé kerülni”, jóval nehezebb lesz a dolga.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Rögzítéshez szükséges szerszámok
  • Komolyabb falfúrás esetén szakember segítsége


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Mindenképpen kerüljük az olyan darabokat, amiknek ismeretlen az eredete, vagy nem megbízható boltban árusítják. Előfordultak már a magyar piacon olyan olcsó bútorszéfek, amiket mindössze egy egyszerű csavarhúzó segítségével könnyedén ki lehetett nyitni.
  • Nagyobb értékek megőrzésénél már érdemes elgondolkodni egy páncélszekrényen. Ez a fajta biztonságtechnikai eszköz tűzálló szigetelésével ideális fontos dokumentumok, készpénz, és jelentős értéktárgyak biztonságos őrzésére és tárolására. Rendszerint ezek az értéktárolók rendelkeznek MABISZ-minősítéssel (MABISZ – Magyar Biztosítók Szövetsége) is, ami már elegendő a bennük tárolt értékek biztosítására is.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell