Bérautó-biztosítást választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell bérautó-biztosítást választani?

Biztosítás.jpg
Autóbérléskor számtalan dologra oda kell figyelnünk, közük az autókölcsönző által megszabott üzemanyag normára, a felmerülő extra költségekre, mint például a téliesítési díj, a GPS vagy a gyerekülés. Az egyik legfontosabb azonban a biztosítás kiválasztása, amely védelmet jelent a későbbi nagyobb költségekkel szemben.

[szerkesztés] Lépések

 1. Van kötelező biztosítás? Az autókölcsönzés ára minden esetben tartalmazza a kötelező felelősségbiztosítás összegét, azaz a bérautó felelősségbiztosításét, melyet a különböző nyelvterületeken a következő idegen kifejezésekkel jelölnek: TPI (Third party insurance) vagy MLI (Mandatory Liability Insurance). Ez a kötelező felelősségbiztosítás arra az esetre vonatkozik, amennyiben az autó bérlője egy másik közlekedési szereplő járművében tesz kárt. Ez minden esetben automatikusan részét képezi a bérleti árnak.
 2. Mi az a kiegészítő felelősségbiztosítás? Egyes országokban pl. USA-ban igénybe vehetünk kiegészítő felelősségbiztosítást (SLI - Supplemental Liability Insurance) is, más néven kibővített védelmet jelentő biztosítást, melynek mértéke az USA-ban akár az 1 millió dollárt is elérheti, abban az esetben, ha egy harmadik személy valami miatt pénzügyi követeléssel lépne fel ellenünk.
 3. Milyen egyéb biztosítást lehet még választani?
  1. Érdemes önrészcsökkentő balesetbiztosítást (CDW - Collision Damage Waiver) kötni, amely abban az esetben jelent védelmet, amikor az autókölcsönzés során a sofőr önhibájából okoz balesetet, melyben a bérautó is megsérül, így a kár összegét a bérlőnek csupán a bérelt gépkocsi kategóriájától függő biztosítási önrész mértékéig kell megtérítenie.
  2. Az önrészi letét elhelyezése lopásbiztosítás esetén is lehetséges. Amennyiben lopáskár biztosítást, azaz TI-t (Theft Insurance) kötünk a letét – melynek mértéke az autó értékének néhány százaléka – csak egy esetleges lopás esetén kerül levonásra. Így az autóbérlőnek csak a biztosításban meghatározott önrészig kell felelősséget vállalnia a keletkezett anyagi kárért, tehát nem kell kifizetnie az autó teljes értékét. Autóbérléskor nem csak a felsőkategóriás, nagy értékű autókat érdemes lopáskár ellen biztosítani, hanem a leggyakrabban bérelt városi és mini kategóriájú járműveket is, mivel lopás esetén biztosítás nélkül az országtól függően 200 000 - 800 000 forintos önrész helyett a több milliós teljes árat kell megtérítenie a bérlőnek.
 4. Mikor kell befizetni az önrészt? Az önrész összegét az autó átvételekor zárolják az ügyfél számláján, azonban csak abban az esetben kerül valóban levonásra, amennyiben ténylegesen megtörténik a kár. Tehát szükség van nagyobb mennyiségű pénzre a bankszámlákon vagy egy viszonylag nagy hitelkerettel rendelkező hitelkártyára, amellyel fedezni tudjuk a letét összegét.
 5. Mit tegyek, ha balesetet szenvedtem a bérautóval? Amennyiben a bérautóval balesetet szenvedünk, azonnal értesíteni kell az autókölcsönző céget és megadni minden fontos adatot a káresettel kapcsolatban, például a pontos helyszínt és a károsultak számát. Továbbá a baleset hivatalos dokumentálása érdekében mindenképpen értesíteni kell a helyi rendőröket is. Bármilyen késedelem jogi veszélyt rejthet, így ne késlekedj a szükséges bejelentésekkel.
 6. Mit tegyek, ha lerobbant a bérautó? Amennyiben a bérautó elromlik, azonnal értesíteni kell az autókölcsönző céget, amely a szerződésben foglaltakhoz mérten fog eljárni. Ilyenkor általában a rossz autó elszállításáról és javításáról az autókölcsönző cég gondoskodik, a bérlőnek pedig egy ugyanolyan paraméterekkel és feltételekkel rendelkező autót bocsát a rendelkezésére.
 7. Mit tegyek, ha nem írhatok bele a bérleti vagy a biztosítási szerződésbe? Semmit, ez Általános Szerződési Feltételnek vagy Fogyasztói Szerződésnek minősül, ha annyira előnytelen feltételeket tartalmaz, hogy az sérelmes rád, a Polgári törvénykönyvben foglalt módon perrel megtámadhatod, ha a Bérbeadó vagy a Biztosító nem akarja számodra előnyösen módosítani, és kénytelen voltál úgy aláírni. Ehhez azonban ügyvédi segítségre lesz szükséged.

[szerkesztés] Tippek

 • Készpénzt általában nem fogadnak el az autókölcsönzők a letét összegének kifizetésére, csak hitelkártyát vagy névre szóló dombornyomott bankkártyát.
 • Amennyiben a bérleti idő alatt az autót ki akarjuk vinni egy másik ország területére, ahhoz külön engedélyre van szükségünk az autókölcsönző cégtől, és ezt a szerződésnek is tartalmaznia kell. Ráadásul általában külön biztosítási feltételek vonatkoznak ebben az esetben a bérautóra.
 • Ha céggel bérelnél, egyeztess a könyvelőddel is arról, hogy éppen mit mondanak a bérautó díjának elszámolásáról és az Áfa visszaigényléséről a hatályos számviteli és adójogi előírások.
 • Mindig olvasd végig a szerződést, amit az orrod alá dugnak. Az apróbetűs részekre külön ügyelj! Ha valamit nem értesz, még ott, helyben kérdezz rá.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Névre szóló hitelkártya vagy dombornyomott bankkártya, amelyről az autókölcsönző zárolni tudja a letét összegét.
 • Személyi igazolványra vagy útlevélre a személyazonosság igazolásához.
 • Jogosítványra

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az önrész befizetésével kötött biztosítások csak abban az esetben érvényesek, amennyiben a baleset okozása közben a vezető nem állt semmilyen alkohol, gyógyszer vagy tudatmódosító szer befolyásoltsága alatt! Ellenkező esetben a kár teljes összegét ki kell fizetnie a bérlőnek, és még külön büntetési díjat is!
 • Ha nem fizet a biztosító, egyeztess jogásszal is. Lehetnek olyan apróságok, melyek neked nem tűnnek fel, de adott esetben fontos lehet!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, DrnemethLAW.hu, Hogyankell