Az ujjszopásról leszoktatni a gyereket

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell az ujjszopásról leszoktatni a gyereket?

Ujjszopas.jpg
Az ujjszopás természetes tevékenység a babáknál és a kisgyermekeknél, sokan magzatként is szopták az ujjukat. Ösztön kielégítő, megnyugtató elfoglaltság ez számukra, ha álmosak, ha fáj valamilyük, ha nyűgösek, akkor gyakran veszik a hüvelykujjukat a szájukba. A legtöbb gyermek bekerülve az óvodába, 3-4 éves korára magától abbahagyja az ujjszopást, de legkésőbb az iskolás korra, 6-7 évesen végleg leszoknak róla. Nem kell tehát aggódnunk, ha a gyermekünk szopja az ujját, azonban a vízválasztó időszakban (3-4 éves kor) érdemes megpróbálkozni a leszoktatással, mielőtt az ujjszopás miatt egészségügyi és/vagy lelki problémák alakulnának ki a gyermeknél.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ne erőszakkal szoktassuk le a gyermeket az ujjszopásról! Szidással, megszégyenítéssel, fizikai erőszakkal (pl. kirántjuk az ujját a szájából), keserű folyadékkal, paprikával való ujjbekenéssel nem fogunk célba érni, a legtöbb gyermeknél egyébként is hatástalanok, sőt csak visszájára fordítjuk a dolgot: a gyermek sírni fog, szorongani kezd és megint csak az ujjszopást fogja választani önmaga nyugtatásra.
 2. Tereljük el a figyelmét! A gyermek általában akkor veszi a szájába a hüvelykujját, amikor nem játszik, nem foglalatoskodik valamivel, illetve elalvás előtt vagy éppen hiszti után van, vagy éppen fáj valamije, nyűgös. Napközben találjunk számára az ujjszopás helyett más tevékenységet! Vonjuk be közös játékokba, főzőcskézésbe, rajzolásba, gyurmázásba, különböző feladatokba! Mivel ezek olyan tevékenységek, amelyekhez mindkét kezére szüksége lesz, ezért nem fogja az ujját szopni, teljesen le lesz foglalva. Elalvás előtt kis játékkal, meséléssel, simogatással, masszírozással is elterelhetjük a figyelmét az ujjszopásról, illetve macit, rongyot, kispárnát is adhatunk neki az alváshoz.
 3. Keressünk számára „póteszközt”! A gyermek kezébe adjunk egy puha tárgyat (pl. plüss/rongy állatka, párnahuzat, rongy), amely helyettesítheti az ujját. Az adott tárgy szorongatásával, illetve arcának azzal történő simogatásával, cirógatásával elfelejtkezik arról, hogy az ujját szopja, így az egyik szokás kiváltja a másikat (a rosszat).
 4. Motiváljuk szavakkal! Óvodába kerülve a gyermek láthatja, hogy bizony a nagyok már nem szopják az ujjukat, tehát akár ezzel is biztathatjuk arra, hogy ő se tegye ezt. Ha pedig valamit éppen mond, de közben szopja az ujját, akkor szólítsuk fel, hogy vegye ki a szájából az ujját, mert nem értjük, hogy mit mond! Ha sikerül elérnünk, hogy ne szopja az ujját, akkor dicsérjük meg!
 5. Járjunk utána az okoknak! Sok kisgyermek azért kezdi el az ujját szopni, illetve azért nem hagyja sokáig abba, mert valami trauma érte (pl. megverés, haláleset), valami miatt szorong (pl. szülők közötti feszültség, kistestvér érkezése, bölcsődei/óvodai problémák). Ezeket az okokat fel kell tárni, és meg kell szüntetni őket! Ennek eredményeként nagy valószínűséggel az ujjszopásról is leszoktatható a gyermek. Súlyos esetben kérjük szakértő (pl. nevelési tanácsadó, pszichológus) segítségét!

[szerkesztés] Tippek

 • Kaphatók ujjvédő/takaró műanyag, illetve textil kesztyűk, melyek csak a hüvelykujjat takarják le, ezzel megakadályozva, hogy a gyermek a szájába vegye az ujját. Ilyen eszközt azonban csak nagyobb gyermekeknél vessünk be, amikor már más megoldás nem segít!
 • Hogyan kell a cumizásról leszoktatni a gyereket?

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • a fent leírt tanácsok betartása
 • türelem

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Dicsérjünk, dicsérjünk! Amikor valamilyen módszerrel rá tudjuk venni a gyermeket, hogy ne szopja az ujját, akkor dicsérjük meg, hogy milyen ügyes/olyan ügyes mint a nagyok stb.
 • Kerüljük el a beszédhibákat! Az ujjszopásról való - még időben történő - leszoktatás azért is olyan fontos, mert az ujjszopás befolyásolja a szájpadlás boltozatának alakját, továbbá ha a gyermek 4 éves kora után sem hagyja abba az ujjszopást, akkor a fogváltás után a maradandó fogak deformáltan fognak kinőni, illetve a hosszú ideig tartó ujjszopás következtében a felső fogsor kifelé, az alsó fogsor befelé torzul el. A keletkező torzulások pedig súlyos hang/beszédhibákhoz vezetnek.
 • Amíg „megengedett” az ujjszopás, figyeljünk oda a gyermekre, mert a piszkos ujját veszi a szájába, könnyen kaphat valamilyen szájbetegséget, illetve az ujja is gyorsan kisebesedhet, amely szintén elfertőződhet, a további ujjszopás miatt pedig nehezen is gyógyul meg!
 • Ha a gyermek az óvodában a többi gyerekkel való játszás helyett gyakran ül a sarokban és szopja az ujját, akkor még inkább gyanakodjunk valamilyen lelki problémára!
 • Ha még iskolás korban sem tud leszokni a gyermek az ujjszopásról, akkor a háttérben szintén valamilyen feszültség, szorongás, lelki trauma állhat!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya