Az elektroszmog ellen védekezni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell az elektroszmog ellen védekezni?

Elektroszmog.jpg
Elektroszmognak az elektromos, a mágneses, valamint a radiofrekvenciás sugárzások szervezetre gyakorolt terhelését nevezzük. Ezek a sugárzások természetes és mesterséges forrásokból származnak. Természetes forrásaik például a különböző meteorológiai jelenségek (pl. villám) okozta elektromágneses hullámok és a Föld mágneses tere. A légköri elektromosság változásaira nagyon érzékeny az emberi szervezet (lsd. fronthatások okozta rossz közérzet, időjárástól függő hangulatváltozások), azonban a mai modern világban rengeteg elektromos berendezés vesz minket körül – a televíziótól kezdve a mobiltelefonon át a különböző jeladókig és a magasfeszültségű vezetékekig –, amelyek sokkal károsabb hatást gyakorolnak ránk. Mindez tudományosan még nem teljességgel bizonyított, mégis nagy a valószínűsége annak, hogy az elektroszmog ártalmas a szervezetünkre. Cikkünkben felsoroljuk, hogy milyen problémákat okozhat és hogyan tehetünk ellene.

[szerkesztés] Lépések

 1. Milyen károsító hatásai vannak az elektroszmognak?
  1. Az emberi szervezet nagyon bonyolult biokémiai rendszer, amely pontos, rendkívül jól szabályozott működéshez kötött. E nagyon érzékeny folyamatokba avatkoznak be láthatatlanul a káros sugárzások. Az elektroszmog tehát olyan biológiai elváltozásokat okoz a szervezetünkben, amelyek egy része egészségügyi károsodással is járhat.
  2. Az elektroszmog a következő problémákat, betegségeket okozhatja: fejfájás, migrén, koncentrációs és tanulási zavarok, idegesség, alvászavarok, depresszió, szemproblémák, fülzúgás, szédülés, szívritmus zavarok, vérnyomás ingadozás, asztma, epilepszia, embólia veszély, savasodás.
 2. Mit tehetünk az elektroszmog ellen?
  1. Csökkentsük minimálisra az elektromos eszközök számát! Azokban a helyiségekben, ahol viszonylag sokat tartózkodunk, helyezzünk el kevesebb műszaki cikket! Például a hálószobába ne építsünk be házimozi-rendszert, vagy ha gyakran és sok ideig főzünk, akkor a konyhában ne legyen egy hatalmas televízió.
  2. Aludjunk elektromos eszközök nélkül! Sokan a fejük mellett tárolják éjszaka a mobiltelefonjukat vagy a laptopjukat. Ezeket tegyük minél messzebb az ágyunktól, sőt a legjobb, ha a hálószobából is kivisszük őket! Az emberi szervezet napközben viszonylag jól kezeli az elektroszmog-terheléseket, de éjszaka – a pihenés ciklusa alatt – sokkal érzékenyebb a terhelésre, ezért az alvóhely elektroszmog-mentesítése nagyon fontos!
  3. Áramtalanítsunk éjszakára! Ha hálószobánkban mégis több elektromos berendezés is van, akkor éjszakára a lehetséges áramforrásokat kapcsoljuk ki, és ne aludjunk működő televízió, rádió, MP3-lejátszó vagy számítógép, laptop mellett! Továbbá ezek olyan eszközök, melyeknek nem kell áram alatt lenniük az éjszaka folyamán, ezért húzzuk ki őket a konnektorból is! A teljes áramtalanítás más helyiségekben is hasznos lehet, hiszen az elektromágneses sugarak az egész lakást behálózzák.
  4. Telefonáljunk kevesebbet! Már egy egy másodperces telefonálás hatására is megnyílik a vér-agy gát, amely normál esetben megakadályozza a vérben lévő méreganyagok bekerülését az agysejtekbe. Ha az elektroszmog hatására megnyílik ez a természetes akadály, akkor a káros sugarak és a méreganyagok (nehézfémek, amalgám, káros ionok) bekerülnek az agysejtekbe és betegségeket (pl. agydaganat, epilepszia, Alzheimer-kór) okozhatnak.
  5. Ne használjunk mikrohullámú sütőt! Próbáljuk meg kerülni a mikrohullámú sütő használatát, vagy ha ez nem megoldható, akkor legalább minél kevesebbszer használjuk azt! Működésekor pedig ne tartózkodjunk előtte, menjünk messzebb tőle, ugyanis működés közben nagyon káros sugarakat bocsát ki!

[szerkesztés] Tippek

 • Vásárolhatunk szaküzletekben be-és kikapcsolható, valamint időzíthető áramelosztókat, amelyeket egy gombnyomással kikapcsolhatunk éjszakára, illetve a megfelelő időszakra (pl. amikor nem tartózkodunk otthon) beidőzhetünk.
 • Ha sokat telefonálunk mobilunkon, akkor használjunk inkább headsettet!
 • Kérhetünk olyan méréseket, amelyek a lakásunkat érő elektroszmog-szennyezettség mértékéről tájékoztatnak. Például az NMHH indított ingyenes mérőprogramot. Egy elektroszmog mérésére alkalmas eszközt telepítenek a házba, amely hiteles mérési adatokat szolgáltat a rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzás mértékéről.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • a felsorolt tanácsok betartása

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ágyunk, így fejünk közelében se legyen áramforrás (konnektor, működésben lévő elosztó)!
 • Ha sérült a mikrohullámú sütő borítása, vagy nem tökéletes az ajtajának záródása, akkor ne használjuk a továbbiakban!
 • Lehetőleg ne lakjunk, vagy hosszabb ideig ne tartózkodjunk olyan lakásokban, épületekben, amelyek magasfeszültségű vezetékek vagy áramelosztó állomások közelében vannak!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Dr. Kacsó Kornélia