Az adó 1 százalékáról rendelkezni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell az adó 1 százalékáról rendelkezni?

Ado-1-szazalek-felajanlas-nyilatkozat.jpg
Ha személyi jövedelemadó-bevallást, adónyilatkozatot vagy egyszerűsített bevallást adsz le, akkor egy általad választott civil szervezet és/vagy egyház számára 1-1 százalékot felajánlhatsz az adóalapodból. Mivel ezeknek a szervezeteknek a fő bevételi forrása innen származik, mindenképpen érdemes egy általad fontosnak tartott szervezet számára felajánlást tenni.


[szerkesztés] Lépések

 1. Kik nyilatkozhatnak az adó 1 százalékról? Bárki, aki személyi jövedelemadó-bevallást, adónyilatkozatot vagy egyszerűsített bevallást ad, illetve adókötelezettségét munkáltatói adómegállapítás útján teljesíti, jogosult az adójának meghatározott részéről rendelkezni. Ezen felül az egyéni vállalkozók és az őstermelők is jogosultak rendelkezni, ha az említett tevékenységből vagy más jogcímen szereznek az összevont adóalapba tartozó jövedelmet.
 2. Kiknek ajánlható fel az adó 1 százaléka? Kedvezményezettet két csoportból lehet választani: a civil, illetve egyházi kedvezményezettek közül.
  • Civil szervezetek: Ide tartoznak a közhasznú tevékenységet a törvényben meghatározott ideig ténylegesen folytató egyesületek, alapítványok, és közalapítványok. Ezen kívül a törvény még számos kedvezményezettet felsorol (pl.: Magyar Tudományos Akadémia, Országos Széchenyi Könyvtár, Magyar Művészeti Akadémia).
  • Egyházak: Ebbe a csoportba tartoznak az Egyházi Törvény által elismert egyházak, vallásfelekezetek, vallási közösségek feltéve, ha az adóhatóság technikai számmal látta el. A technikai számok innen szerezhetők be.
 3. Mire van szükség az adó 1 százalékának felajánlásához? A szervezetek adószámára, amelyet elsősorban maguktól a kedvezményezettektől szerezhetsz be.
 4. Nyilatkozz az adó 1 százalékról: A nyilatkozat a bevallási nyomtatvány részét képezi, így az a magánszemély, aki adóbevallást, adónyilatkozatot vagy egyszerűsített bevallást ad, a nyomtatvány megfelelő lapjának (a 1153 és 1153E számú bevallás EGYSZA lapja, 1153ANY számú bevalláshoz kapcsolt EGYSZA lap) kitöltésével rendelkezhet. A nyomtatványnak ezen lapján mindkét kedvezményezetti kör részére lehet rendelkezni. Amennyiben valaki csak egy kedvezményezettet kíván megjelölni, a másik rubrikát ne töltse ki, illetve azt ki is húzhatja. A legegyszerűbb, ha a nyilatkozatot a könyvelőddel tölteted ki, így nem hibázhatsz.

[szerkesztés] Tippek

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Adózható jövedelem (adóalap, melynek 1 százaléka eléri az 1000 forintot).
 • Adóbevallási formanyomtatványok.
 • A szervezet adószáma.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha valamelyik csoportból nem választasz, akkor csak egy rendelkező nyilatkozatot adj be, mert az egyik 1 százalék nem irányítható át a másik csoportban lévő kedvezményezettek javára. Az azonos körből választott két kedvezményezett javára tett rendelkező nyilatkozat mindegyikét érvénytelennek minősíti az adóhatóság!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki, Kiscsillag