Az EU gumiabroncs matrica jelöléseit értelmezni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell az EU gumiabroncs címke jelöléseit értelmezni?

Eu-gumiabroncs-matrica-jeloles-egyben.png
Az „EU gumiabroncs matrica rendelete” egy 2012 óta bevezetett jelölésrendszer, mely az abroncs 3 jellemzője (üzemanyag-hatékonyság, nedves tapadás, zajszint) alapján sorolja be az autogumikat. Fontos: mivel mindössze 3 jelölőről van szó, ezek nem helyettesítik a gumiabroncs teszteket, hiszen nem mindenre adnak választ.


[szerkesztés] Lépések

 1. Eu-gumiabroncs-matrica-jeloles-zajszint.png
  A EU gumiabroncs címke ezen paramétere a gördülési zajról ad felvilágosítást, lényegében tehát arra, hogy mennyire „hangos” a gumiabroncs. A jelölés egy hangszoró piktogramja, az alábbiak szerint:
  • Hangszóró egy hullámmal: Csendes (legalább 3 decibellel a későbbiekben bevezetésre kerülő európai határérték alatt van.)
  • Hangszóró 2 hullámmal: Mérsékelt (a későbbiekben bevezetésre kerülő európai határérték és a 3 decibellel alatta lévő tartomány között).
  • Hangszóró 3 hullámmal: Zajos (a későbbiekben bevezetésre kerülő európai határérték felett).
 2. Eu-gumiabroncs-matrica-jeloles-uzemanyag-hatekonysag.png
  Az üzemanyag-hatékonyság: Ez a paraméter lényegében azt mutatja meg számunkra, hogy adott abroncs használatával hogyan alakul az autó fogyasztása. A skála A-tól G-ig terjed, ahol A jelenti a legzöldebb kategóriát (s egyben a legalacsonyabb fogyasztást), míg a G az üzemanyag-hatékonyság szempontjából legrosszabbat (a D-t személyautók esetében nem alkalmazzák). A két szélsőérték között a fogyasztásban megmutatkozó különbség 7,5 százalék, ami első hallásra nem tűnik soknak, de például havi 1000 kilométeres futásteljesítménnyel számolva a megtakarítás éves szinten mintegy 60 liter benzin, illetve ennek megfelelő pénzösszeg lehet.
 3. Eu-gumiabroncs-matrica-jeloles-nedves-tapadas.png
  Nedves tapadás: Ez a jelölő A-tól F-ig terjedő skálán ad visszajelzést az adott gumiabroncs nedves tapadásáról (a D értéket személygépkocsik esetében itt sem használják). Az A érték a legjobb, míg az F a legrosszabb, de hogy konkrétumokról beszéljünk, lássuk a két végérték közötti eltérést. Ha „A” kategóriás abroncsokkal ellátott, 80 km/h sebességgel haladó autóval teljes erővel fékezünk, akkor 18 méterrel rövidebb fékúton tudunk megállni, mintha ugyanezt az „F” kategóriás gumiabroncsokkal tennénk.


[szerkesztés] Tippek

 • A decibel egy logaritmikus érték, ami azt jelenti, hogy egységnyi emelkedése jelentős zajszintnövekedéssel jár. A 3 decibellel magasabb zajszint esetén például kétszer olyan intenzív a külső zaj.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Új gumi esetében a matrica megléte kötelező.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az EU gumiabroncs matrica jelölői nem adnak semmilyen információt az alábbiakkal kapcsolatban:
  • A gumiabroncs kopása és ennek kapcsán várható élettartama.
  • Vízelvezető képesség egyenes futás, illetve kanyarodás esetén (lásd. aquaplanning).
  • Kormányozhatóság, stabilitás száraz és nedves úton.
  • Téli gumi esetében a vonóerő, illetve fékút nagysága havas és jeges úton.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell