Az őszülést megállítani, visszafordítani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell az őszülést megállítani, visszafordítani?

Oszules megallitani visszaforditani.jpg

Az őszülés az öregedés természetes velejárója. Az életkor előrehaladtával a haj színéért felelős melanin, pontosabban az ebben található pigmentek termelődése fokozatosan csökken, ezért az újonnan kinövő hajszálakba már nem festékanyag, hanem apró légbuborékok szállítódnak a hajhagyma felől. Az ősznek nevezett hajat tehát azért látjuk szürkének, illetve fehérnek, mert a hajszálak egyáltalán nem tartalmaznak festéket. Idővel azért lesz a hajkorona teljesen ősz, mert a normál színű pigmenteket tartalmazó hajszálak lassanként kihullnak, és az újonnan kinőtt, de már festékmentes, ősz hajszálak kerülnek túlsúlyba. Az őszülést teljes egészében csak őszülés gátló hajtonik használatával lehet visszafordítani, azonban néhány tanács betartásával már a kialakulás előtt csökkenthetjük ősz hajszálaink számát.

[szerkesztés] Lépések

 1. Kerüljük a gyakori hajfestést! Festéssel ideiglenesen eltakarhatjuk az ősz hajszálainkat, de a sokszori hajfestés hosszabb távon még több ősz hajszál megjelenéséért lehet felelős. A festékek ugyanis roncsolják a haj szerkezetét, ezért az meggyengülve még inkább ki van téve az őszülésnek.
 2. Óvjuk a hajunkat a káros napsugaraktól, valamint a rendszeres hajsütéstől és vasalástól! Ezek mind olyan külső hatások, amelyek jelentősen csökkentik a hajszálak ellenálló képességét, amely miatt a korai őszülés kockázata is növekszik.
 3. Fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt, valamint fehérjét! A zöldségek és a gyümölcsök tartalmaznak olyan nitrogéntartalmú anyagokat, amelyek a hajszálak megerősítésében segíthetnek, illetve a haj több mint 90%-át fehérje (keratin) alkotja, ezért az étkezéseink során célszerű előnyben részesíteni a fehérjében gazdag ételeket (pl. tojás, tejtermékek, hal, magvak).
 4. Csökkentsük a minket érő stresszt! Az alkalmanként átélt vagy hosszabb időn át fennálló szorongás miatt is megsokszorozódhatnak ősz hajszálaink, ezért lehetőleg kerüljük a stresszes helyzeteket, szabadidőnkben próbáljunk meg kikapcsolódni, relaxálni.
 5. Pótoljuk a B vitamint! A B vitaminok felelősek többek között a haj egészségéért és védelméért (pl. aktiválják a hajhagyma anyagcsere-folyamatait, védik a hajat a hajhullástól és az őszüléstől, csökkentik a korpásodást), de például tartós stressz miatt a szervezet felemészti a B vitamin-készletét, ezért a haj öregedése mellett az őszülés folyamata is felgyorsulhat. B vitamint például élesztő, teljes kiőrlésű gabonafélék vagy diófélék fogyasztásával juttathatunk a szervezetünkbe.
 6. Használjunk őszülés gátló tonikot! Az ilyen szer természetes úton, roncsolás nélkül állítja vissza a haj eredeti színét. Egy enzim segítségével átveszi a hajgyökér körüli sejtek feladatát, a melaninból kivonja az oxigént, melynek eredményeként a hajszálban található pigment megbarnul, megfeketedik, így a haj visszanyeri az eredeti színét. Ennek az állapotnak a fenntartása azonban csak abban az esetben garantált, ha rendszeresen és hosszú távon használjuk az ilyen típusú készítményt. Léteznek olyan tonikok is, amelyek csak természetes anyagokat tartalmaznak, így allergiások, terhesek és kismamák is használhatják. A legjobbak azok a termékek, melyeknek létezik kifejezetten nők és férfiak számára kifejlesztett változata.

[szerkesztés] Tippek

 • Igyunk meg naponta három evőkanálnyi petrezselyemzöld levét, ez is segíthet abban, hogy a jövőben ne jelenjenek meg újabb ősz hajszálak!
 • Vigyünk a szervezetünkbe a B vitamin mellett folsavat is, mert ez is késlelteti az őszülést! Folsav például zöld levélzöldségekben, hüvelyesekben és olajas magvakban található.
 • Az őszülést bizonyos betegségek is kiválthatják, például pajzsmirigybetegség, vérszegénység vagy vashiány. Ha tudjuk, hogy valamelyik betegségben szenvedünk, akkor tegyük meg a szükséges lépéseket! Például vashiány esetén juttassunk több vasat a szervezetünkbe, a vérszegénységen pedig tudatos táplálkozással javíthatunk. Így nemcsak jobban érezhetjük magunkat, hanem az őszülést is mérsékelhetjük.
 • Az őszülés gátló tonikok egy része segít megelőzni a korpásodást is.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • A felsorolt tanácsok betartása.
 • Zöldségek és gyümölcsök, valamint fehérjében és B vitaminban gazdag ételek fogyasztása.
 • Őszülés gátló hajtonik beszerzése.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az ősz haj veszít rugalmasságából, vastagságából, nyújthatóságából, ezért sokkal nehezebben kezelhető, mint az eredeti.
 • Ha már sok ősz hajszálunk van, akkor kerüljük a füstös, légszennyezett helyeket, mert ezek az ősz haj elszíneződését (pl. megsárgul) okozhatják.
 • Ha viszonylag fiatalon vagy hirtelen el kezdünk őszülni, akkor célszerű orvoshoz fordulni, mert bizonyos betegségek előjele, tünete is lehet a váratlan őszülés.
 • Őszülés gátló tonik esetében, mindig bevizsgált, biztonságos terméket válasszunk, amely többek között megfelel a 2013. július 11-e óta érvényben levő Európai Uniós szabályozásnak is!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Őszülés.hu