Automata váltós autót vezetni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell automata váltós autót vezetni?

Automata-valtos-auto-vezetese-hogyan-kell.jpg

Az automata váltós autók vezetése sokak számára könnyebb és kényelmesebb a manuális váltós autókhoz képest, mivel nem kell sebességváltással, kuplungolással foglalkozni.

Az automata váltós autó vezetésének megtanulása általában rövidebb idő alatt elsajátítható, mint a manuális váltós autóé, mivel kevesebb technikai tudást és koordinációt igényel. Általánosságban elmondható, hogy az automata váltós autó vezetésének megtanulása néhány órától néhány napig tarthat, függően az egyén előzetes tapasztalatától és gyakorlásának mennyiségétől. Ha már rendelkezel manuális váltós autó vezetésével kapcsolatos tapasztalattal, az automata váltós autó vezetésének elsajátítása gyorsabban mehet.

Igazából gyorsan meg lehet szokni a jót, lássuk, hogyan kell megfelelően vezetni egy automata váltós autót!

[szerkesztés] Lépések

 1. Ülj be az autóba, és állítsd be az ülés és a visszapillantó tükrök helyzetét a kényelmes és biztonságos vezetéshez.
 2. Csatold be a biztonsági övet.
 3. Ellenőrizd, hogy a sebességváltó "P" (Park) állásban van-e.
 4. Nyomd le a fékpedált, és tartsd lenyomva.
 5. Engedd ki a kéziféket.
 6. Indítsd el a motort a kulccsal vagy a gombnyomással, attól függően, hogy milyen típusú az autó.
 7. Helyezd a sebességváltót "D" (Drive) állásba. Az "R" (Reverse) állásba csak akkor tedd a váltót, ha hátramenetre van szükség.
 8. Engedd fel a fékpedált, és kezdd finoman nyomni a gázpedált. Az autó automatikusan váltja majd a sebességet, ahogy haladsz előre.
 9. Ha például egy piros lámpánál vagy egy kereszteződésben meg kell állnod, lassíts a fékpedállal, illetve tarts lenyomva addig, amíg az autó megáll. Az automata váltós autók nem fulladnak le, ha a fékpedált nyomva tartod.
 10. Ha le akarsz parkolni, akkor állj meg ott, ahol szeretnél, majd tedd a sebességváltót "P" (Park) állásba, állítsd le a motort, és húzd be a kéziféket.

[szerkesztés] Tippek

 • Az automata váltós autók esetében a fékpedált és a gázpedált ugyanazzal a lábbal (általában a jobb lábbal) kell kezelni. A bal lábad tehát az egész vezetés alatt "pihen", nem dolgozik.
 • Ha hegyes úton parkolsz, állítsd a sebességváltót "P" állásba, és húzd be a kéziféket. Emellett ajánlott a kerekeket a járdához vagy az út széléhez dönteni a jármű további rögzítése érdekében.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne próbáld meg az auto* mata váltó karját más állásba tenni, ha közben a fékpedált nem nyomod le. Az autók többsége biztonsági okokból csak akkor engedi átállítani a váltót, ha a fékpedál lenyomva van.
 • Soha ne válts "P" (Park) vagy "R" (Reverse) állásba, amíg az autó mozog. Ez súlyos károkat okozhat a váltóban és a motorban. Szerencsére ezt a mai modern autókban már nem is lehet megcsinálni.
 • Ne felejtsd el, hogy az automata váltós autók motorfékereje kisebb lehet a manuális váltós autókhoz képest.
 • Az automata váltós autóknál nagyon fontos az olajcsere. Ez egy karbantartási teendő, amelyet a típustól függően 60.000 és 120.000 km között minden automata váltónál el kell végezni. Néhány autótípus esetében a gyártó nem határoz meg csereperiódust, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeknél a járműveknél is szükséges a rendszeres olajcsere az automata váltó számára.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Automata váltó használata - elindulás, vezetés, gyorsítás, előzés, megállás tippek


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell