Autót mosni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell autót mosni?

Automosas .jpg
Nyilván a legkényelmesebb módja az autó tisztán tartásának, ha elvisszük a legközelebbi autómosóba. Sokan azonban nem igazán bíznak meg az ipari méretű kefékben, valamint féltik kocsijukat az idegen kezektől. Akiknek az autójuk szinte családtagnak számít, szeretnek maguk gondoskodni annak ápoltságáról.

[szerkesztés] Lépések

 1. Válasszuk meg körültekintően az otthoni autómosás időpontját és helyét! A legjobb tavasszal, a téli hidegek után, de a nyári hőség előtt. Álljunk a kocsival olyan helyre, ahol nyugodtan vizezhetünk, nem teszünk kárt más, nem vízálló dolgokban.
 2. Gondoskodjunk a megfelelő eszközökről! A durva szivacsokkal, kefékkel és a nem megfelelő anyagú törlőrongyokkal mi magunk is karcolásokat ejthetünk autónk fényezésén. A kíméletes autómosás kötelező kellékei a következők: puha autómosó kefe, szarvasbőr törléshez, két vödör, kerti locsoló vagy magasnyomású mosó, autósampon.
 3. Előmosás. Nagyon fontos lépés, hiszen ilyenkor távolítjuk el kocsink felületéről a nagyobb szennyeződéseket és porszemeket, melyek felelősek lehetnek a mosási fázisban a karcolásokért. Ha van magasnyomású mosónk, azzal öblítsük át a kocsit, mindenhol és ne túl közelről! Ha nem rendelkezünk ilyen masinával, akkor egyszerűen csak locsoló slaggal, magas víznyomáson végezzük el az előmosást!
 4. Kerékmosás. Mivel a kerékfelnikre különböző mosószereket ajánlanak a jobb eredményért, mint a karosszéria lemosásához, ezt célszerű még az előtt megejteni. A kihűlt felnikre permetezzük a speciális oldószert, majd öblítsük le.
 5. Samponozás, kefés tisztítás. Itt lesz szükség két vödörre és pH semleges autósamponra. Az egyik vödör legyen a samponos, a másik vödörben tiszta víz legyen. A kocsi tetejéről lefele haladva végezzük a kefés tisztítást. Először mártsuk a kefét a samponos vízbe. Miután egy részt megtisztítottunk, először a tiszta vizes vödörben öblítsük le a keféről a koszt, majd folytassuk a samponos tisztogatást. Erre azért van szükség, hogy az autóról lemosott koszt ne vigyük fel még egyszer a samponos vízzel.
 6. Öblítés. Miután minden részt alaposan megtisztogattunk, jöhet a körültekintő öblítés, bő vízzel. Minden részletre térjünk ki, hogy sehol se maradjon sampon maradék.
 7. Szárítás. Szarvasbőrrel vagy direkt az autó szárítására kifejlesztett mikroszálas törülközővel töröljük szárazra autónkat. Így biztosan nem lesz foltos, se csíkos.
 8. Kisebb apróságok befejezésként. Ezek közé tartozik a gumik ápolása, az üvegfelületek és tükrök lemosása, valamint a belső tér tisztítása is.


[szerkesztés] Tippek

 • Az előmosás hatását fokozhatjuk, ha samponos vízzel locsoljuk fel az autót. Hagyjuk hatni, és ilyenkor leoldja a nagyobb mocskot az autóról.
 • A szép és ápolt autó hatását nem elég elérni a rendszeres autómosással. Fontos gondolnunk a megfelelő waxolásra, azaz fényezésre is.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Mosásra váró autó
 • Magasnyomású mosó vagy kerti locsoló slaggal
 • Autósampon
 • 2 vödör
 • Autómosó kefe
 • Szarvasbőr vagy mikroszálas törülköző
 • Tisztítószerek a felnikhez, műanyagokhoz, üvegekhez
 • Fényezéshez szükséges kellékek


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A króm felniken ne használjunk savas szereket, mert elveszik a fényét!
 • A nagynyomású mosóval ne közelítsük meg túlságosan a kocsit, max. 30 cm-re csak!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Noatah