Autót bérelni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell autót bérelni?

Autókölcsönzés.jpg
Számos olyan nyaralóhely létezik, melynek felfedezése tömegközlekedéssel nem a legkényelmesebb vagy éppen nem a legpraktikusabb, mivel az igazán szép helyek a turista övezettől távolabb, elzártan fekszenek. Ilyen esetekben érdemes autót bérelni, és azzal kényelmesen, saját tempónkban bejárni azokat a helyeket, melyekre kíváncsiak vagyunk! Erre ma már magyar nyelven, online is lehetőségünk nyílik.

[szerkesztés] Lépések

 1. Keressünk egy online foglaló oldalt! Ezek előnye, hogy számos autókölcsönző ajánlata közül választhatunk, így össze tudjuk hasonlítani azok árait és szolgáltatásait!
 2. Válasszuk ki a megcélzott helyet!
 3. Válasszuk ki az autó kategóriáját! A legtöbb autóbérlő esetében a meglévő kategóriák közül választhatunk, mint például városi, terepjáró, prémium, kompakt, kombi. Ezek kiválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy milyen terepen akarjuk használni a kocsit, hányan szeretnénk benne utazni, és milyen csomagtérre lesz szükségünk, és ez alapján megjelölni a számunkra legmegfelelőbbet!
 4. Nézzünk utána a biztosítási lehetőségeknek! Az autókölcsönzés összege tartalmazza a kötelező felelősségbiztosítás összegét, melynek lényege, hogy ha egy általunk okozott balesetben más kocsijában keletkezett kár összegét fedezze a biztosító. Ezen kívül még számos biztosítás létezik, melyeket érdemes megkötni az autókölcsönzés során:
  1. Bár a felelősségbiztosítás az autóbérléskor minden országban kötelező, léteznek emellett úgynevezett kiegészítő felelősségbiztosítások (SLI - Supplemental Liability Insurance) is, más néven kibővített védelmet jelentő biztosítások, melyek mértéke USA-ban akár 1 millió dollár is lehet, abban az esetben, ha egy harmadik személy valami miatt pénzügyi követeléssel lépne fel ellenünk.
  2. A CDW, azaz Collision Damage Waiver az autóbérléskor kötött önrészcsökkentő balesetbiztosítás, melynek lényege, hogy abban az esetben, ha az autókölcsönzés során a sofőr önhibájából balesetet okoz, melyben a bérautó is megsérül, a kár összegét a bérlőnek csupán a bérelt gépkocsi kategóriájától függő biztosítási önrész mértékéig kell megtérítenie.
  3. A TI, azaz Theft Insurance az autókölcsönzéskor kötött lopáskár biztosítás, melynek lényege, hogy egy esetleges bűncselekmény esetén az autóbérlő csak a biztosításban meghatározott önrészig vállal felelősséget a keletkezett anyagi kárért, tehát nem kell kifizetnie az autó teljes értékét.
 5. Nyomtasd ki a foglalást igazoló dokumentumot! Ha kész az online foglalás, az autókölcsönző küldeni fog a megadott e-mail címben egy foglalást igazoló dokumentumot, mely tartalmazza a bérlés részletes feltételeit is – ellenőrizd le a személyes adataidat és a foglalási adatok (pl. átvétel helye és ideje), és ha mindent rendben találsz, nyomtasd ki ezt az igazolást, mivel ezt az átvételhez magaddal kell vinni! A legtöbb autókölcsönző esetében egyébként még lehet utólag módosítani a foglaláson, ehhez azonban szükséged lesz a szerződésszámra, melyet ez a dokumentum tartalmaz!
 6. Vedd át a bérautót! Az előre megadott helyen és időpontban átveheted a bérautód. Érdemes pontosan érkezni, mivel néhány autókölcsönző ilyen esetben késedelmi díjat számít fel, vagy már eleve elkezdi pörgetni a mérőórát, mely alapján, majd a végösszeget fizeted!
 7. Ellenőrizd az üzemanyag-mennyiséget! A szerződésben foglalt üzemanyag norma határozza meg, hogy üres vagy tele tankkal veszed át az autót, és hogy milyen üzemanyagállással kell leadnod azt. Általában tele adják, és így is kérik vissza, mások pedig üresen kérik vissza, de előre felszámítják az egy tank benzin összegét.
 8. Bérautó leadása: ezt is számos ponton megteheted a foglaláshoz mérten. Ilyenkor is érdemes időben érkezni, hogy ne keletkezzenek plusz költségek a számládon, és az autókölcsönző munkatársával együtt ellenőrizni az üzemanyag mennyiségét és az autón lévő sérüléseket és karcolásokat, hogy később ebből ne legyen galiba. Nem marad más, mint aláírni a leadást igazoló dokumentumot, és a nyaralásból szerzett emlékekkel hazatérni…

[szerkesztés] Tippek

 • Érdemes végigolvasni a szerződési feltételeket, hogy az autókölcsönző milyen extra díjakat számít fel, és melyek azok, amelyeket már tartalmaz az autóbérlés díja: pl. hólánc, navigációs rendszer, gyermekülés stb.
 • A legtöbb autókölcsönzőnél csak dombornyomott bankkártyával vagy névre szóló hitelkártyával lehet fizetni, mert ez garantálja számukra, hogy zárolni tudják a fedezethez szükséges összeget.
 • Érdemes a foglaláskor megadni a repülőgép járatának számát, mellyel érkezel, mivel így a rendszerben nyomon tudják követni az esetleges késésedet, anélkül, hogy értesítened kéne az autókölcsönzőt erről!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Érvényes jogosítvány, néhány esetben nemzetközi jogosítvány
 • Dombornyomott bankkártyára vagy névre szóló hitelkártyára
 • Személyazonosságot igazoló dokumentum: személyigazolvány vagy útlevél
 • Foglalást igazoló bizonylat

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Csak meglévő érvényes jogosítvánnyal bérelhetsz autót! Néhány autókölcsönző még a nemzetközi jogosítvány kiváltását is megköveteli az autóbérléshez.
 • Autóbérlés esetén a közlekedési szabályok tekintetében az adott ország normái vonatkoznak rád, mind a sebességhatár, mind pedig az alkoholfogyasztás vonatkozásában. Érdemes ezeket a szabályokat betartani, mivel egy bérautóval okozott baleset vagy szabálysértés esetén komolyabb következményei is lehetnek az esetnek!
 • Ha véletlenül balesetet okoztál vagy lerobbant a bérautód, mindenképp értesítsd erről az autókölcsönző céget és a helyi rendőrséget!
 • A legtöbb autókölcsönző nem engedi meg, hogy a bérautót kividd az országból, ezért erről mindenképpen előre egyeztess, ha ilyen igényed van!
 • A bérautó átvételekor és leadásakor az autókölcsönző munkatársával együtt járjuk körbe az autót a meglévő sérülések feltérképezése érdekében, majd tüzetesen vizsgáljuk át a szerződési feltételeket, hogy azok pontosan megfelelnek-e a valóságnak!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell, Kiscsillag