Autópálya-matricát venni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell autópálya-matricát venni?

Autopalya-matrica-vasarlas.png

Magyarországon nemcsak az autópályák, hanem több autóút vagy gyorsfogalmi út használata is díjköteles a személygépjárművek számára. Mielőtt valaki egy ilyen útra felhajt, a gépkocsira autópálya-matricát kell vásárolnia. Az autópálya-matrica vásárlásának számos módja van, az alábbiakban összefoglaljuk a lehetőségeket és a legfontosabb tudnivalókat.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Autópálya-matrica vásárlásához szükséges információk összegyűjtése

 1. Nézz utána, hogy az általad használni kívánt útvonalon van-e fizetős útszakasz. A fizetős útszakaszok térképét itt találod.
 2. Tájékozódj arról, hogy milyen díjkategóriában kell matricát vásárolnod. Ehhez mindig a forgalmi engedélyben feltüntetett adatokat kell figyelembe venni (gépjármű megengedett legnagyobb össztömege, illetve a szállítható személyek száma).
  • D1 díjkategória: motorkerékpár és a (sofőrt is beleértve) legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi, valamint ezek vontatmánya.
  • D2 díjkategória: 7 főnél több személy szállítására alkalmas személygépkocsik, valamint a legfeljebb 3,5 tonna össztömegű lakóautók és tehergépkocsik.
  • B2 díjkategória: autóbusz
  • U díjkategória: a D2 és B2 díjkategóriájú járművek (kisbuszok, lakóautók, buszok) vontatmánya, amelyre külön matricát kell vásárolni a rendszám alapján.
 3. Válaszd ki a számodra megfelelő autópálya-matricát:
  • Országos heti (10 napos) matrica: a vásárlás időpontjától, illetve a megadott kezdőnaptól érvényes további 9 napon keresztül, tehát összesen 10 egymást követő naptári napon át használható az ország egész területén. Az utolsó napon éjfélig érvényes.
  • Országos havi matrica: a matrica vásárlásának időpontjától a következő hónap ugyanolyan számú napjának végéig, vagy – ha nincs ilyen számú nap – a következő hónap végéig érvényes. Ha például május 31-én veszed meg a havi matricát, akkor azzal június 30-án éjfélig közlekedhetsz az összes autópályán.
  • Országos éves matrica: a matrica vásárlásának időpontjától a következő naptári év január 31-ének végéig érvényes. Ha például 2017 márciusában veszel éves matricát, akkor 2018. január 31-én 24:00-ig közlekedhetsz vele minden magyar fizetős úton.
  • Megyei éves matrica: Az érvényességi ideje az országos éves matricáéhoz hasonló, tehát a következő naptári év január 31-ig használható. Viszont csak egyetlen megye díjköteles útszakaszain lehet közlekedni vele, a megyehatár után következő első csomópontig. Egy gépjárműre több megyei autópálya-matricát is lehet venni.

[szerkesztés] Autópálya-matrica vásárlásának menete

 1. Autópálya-matrica vásárlás benzinkúton: A nagyobb benzinkutak többségén – főleg a főútvonalak mellett található kutaknál – van lehetőség autópálya-matrica vásárlására, és erre feltűnő helyen fel is hívják a figyelmet.
  1. Keress egy autópálya-matricát árusító benzinkutat vagy boltot (a teljes listát itt találod), majd menj a kasszához.
  2. Tájékoztasd az eladót, hogy autópálya-matricát szeretnél venni, és add meg az alábbi adatokat:
   • Díjkategória (általában D1)
   • Matrica típusa (országos heti, havi stb.)
   • Érvényességi idő kezdete – ha előre veszed meg a matricát
  3. A pénztáros kérni fogja az autó rendszámát, ezt pontosan diktáld be.
  4. Nézd át az adatokat a kijelzőn vagy a kinyomtatott ellenőrzőszelvényen, amit a pénztáros ad át. Ha minden stimmel, akkor készpénzzel vagy kártyával tudod kifizetni az autópálya-matricát.
  5. Az autó üvegére ragasztható matricát már a benzinkúton sem adnak, a jogosultság igazolására a vásárláskor kapott bizonylat szolgál – ezt tedd el és őrizd meg.
 2. Autópálya-matrica vásárlás SMS-ben: Az országos hálózattal rendelkező mobilszolgáltatók mindegyike biztosít lehetőséget arra, hogy SMS-ben vásárold meg az autópálya-matricát. Ilyenkor a matrica díját a számládhoz írják hozzá (esetleg a feltöltőkártyádról vonják le). Ezzel időt spórolhatsz, ugyanakkor a matricák díján felül némi plusz költséget is kell fizetned (kezelési költség, SMS-ek díja).
  1. A szolgáltató által megadott telefonszámra általában egy olyan SMS-t kell küldened, ami tartalmazza a rendszámodat, a kiválasztott díjkategóriát és/vagy matricatípust, a megyei matricánál pedig az adott megye nevét vagy kódját.
  2. Ezt követően kapni fogsz egy SMS-t, amely a megadott adatok ellenőrzésére szolgál. Ezt vissza kell igazolnod ahhoz, hogy megtörténjen a vásárlás! Visszaigazolásként egy válasz-üzenetet kell küldened OK vagy Igen tartalommal, jellemzően 3 percen belül. Ha nem reagálsz, vagy a NEM szót küldöd vissza, akkor nem lesz autópálya-matricád!
  3. Ha visszaigazoltad az adatok helyességét, kapni fogsz még egy SMS-t, ami tájékoztat a vásárlás sikerességéről és a megvásárolt autópálya-matricád adatairól.
  4. Az egyes szolgáltatók autópálya-matrica vásárlására szolgáló telefonszámáról, a kódokról és díjszabásokról az alábbi linken tájékozódhatsz:
 3. Autópálya-matrica vásárlás mobilapplikációval: Okostelefonra letölthető applikációt a nagy mobiltársaságok mellett független szolgáltatók is készítettek. Így azok is tudnak mobiltelefonon autópálya-matricát vásárolni, akik nem havidíjas előfizetéssel rendelkeznek. Az applikációk elmentik a beírt adatokat, így akkor is kézenfekvő megoldást nyújtanak, ha rendszeresen vásárolsz autópálya-matricát (például évente többször van szükséged 10 napos matricára). Ugyanakkor itt is számolnod kell kényelmi díjjal (jellemzően egy SMS ára vagy néhány száz forint).
  1. Válassz egyet az autópálya-matrica vásárlására szolgáló applikációk közül.
  2. Telepítés után általában meg kell adnod a rendszámot, a díjkategóriát, a matrica típusát – megyei matrica esetén a megye nevét – valamint az érvényességi idő kezdetét.
  3. Ellenőrizd az adatok helyességét, majd erősítsd meg a vásárlási szándékod. Az alkalmazás általában visszajelzést küld arról, ha sikeresen megvásároltad az autópálya-matricát.
 4. Autópálya-matrica vásárlás interneten: Ha nincs okostelefonod vagy nem akarsz külön alkalmazást letölteni, interneten keresztül is vásárolhatsz autópálya-matricát az erre szerződött, hivatalos viszonteladóknál. Ebben az esetben is számolnod kell kezelési költséggel.
  1. Válassz egyet a viszonteladók közül – például az itt található listából.
  2. Egyes oldalakon szükség van egy gyors regisztrációra, máshol még ezzel sem kell foglalkoznod, továbbléphetsz az autópálya-matrica vásárlásához szükséges adatok megadására.
  3. Válaszd ki a díjkategóriát és matricatípust, valamint add meg a rendszámodat és az érvényességi idő kezdetét.
  4. Az adatok ellenőrzése után erősítsd meg a vásárlási szándékod.
  5. Ezután általában egy bankkártyás fizetési felületre jutsz, ahol az adatok megadása után kifizetheted az autópálya-matrica árát.
  6. A sikeres vásárlásról szóló igazolást általában e-mailben kapod meg.

[szerkesztés] Tippek

 • Érdemes alaposan átgondolni, hogy melyik matricatípust válaszd. Néhány általános tanács:
  • Ha csak alkalmanként használod a fizetős útszakaszokat (pl. nyaraláskor), heti vagy havi matricát érdemes venned.
  • Ha gyakran közlekedsz autópályán, de csak korlátozott területen (maximum 8 megyében), akkor megyei matricát vásárolj.
  • Ha nagy területen és gyakran használod majd a fizetős utakat, akkor éves matricát érdemes venned (kivéve, ha öt vagy annál több hónap telt el az évből).
  • Ha általában egy kisebb területen közlekedsz, és csak néhány alkalommal használnád az ország más részeiben található autópályákat, akkor a megyei matricák és a tíz napos vagy havi matricák kombinációja lehet a legolcsóbb megoldás. Ha például 4 megyére veszel matricát, és emellett 7-nél kevesebbszer vásárolsz 10 napos jogosultságot, akkor még mindig kevesebbet költesz, mint az éves matrica megvásárlásával.
 • Mivel a megyei matricák a szomszédos megye első csomópontjáig érvényesek, előfordulhat, hogy egy-egy szakaszt használhatsz anélkül, hogy újabb matricát vennél. Ha például rendszeresen jársz a Balatonra, ezért van Fejér megyei és Somogy megyei matricád, akkor Veszprém megyére nem kell külön matricát venned. Ugyanígy Budapest és Győr között elég matricát venned Pest megye, Komárom-Esztergom megye és Győr-Moson-Sopron megye területére, ezzel a Fejér megyében haladó rövid szakaszra is megváltod az úthasználati díjat. Tervező a megyei matricák érvényességével kapcsolatban
 • Motorra kedvezményes áron lehet heti (10 napos) matricát venni, de a kedvezmény csak ennél a matricatípusnál vehető igénybe – havi, éves vagy megyei matricánál a motor a személygépjárművekkel egy díjkategóriába tartozik.
 • Nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak kérhetik, hogy a D2 helyett D1 díjkategóriában vásárolhassanak autópálya-matricát nagy szállítókapacitású gépkocsijukra.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Forgalmi engedélyben szereplő adatok: rendszám, gépjármű megengedett legnagyobb össztömege, szállítható személyek száma
 • Autópálya-matricát árusító benzinkút
 • Mobiltelefon
 • Internet

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az autópálya-matricát mindig a fizetős útdíjra való felhajtás előtt kell megváltani arra a gépkocsira, amelyikkel közlekedsz. Ha útközben váltod meg a matricát, az visszamenőleg nem érvényes!
 • Az autópályákon és autóutakon ma már nagyon sok helyen ellenőrzik kamerával, hogy az elhaladók rendelkeznek-e érvényes autópálya-matricával. Aki matrica nélkül hajt fel a fizetős útszakaszokra, annak nagy valószínűséggel pótdíjat kell fizetnie.
 • Az ellenőrzéskor mindig a gépjármű forgalmi engedélyében feltüntetett adatokat, és nem a pillanatnyi helyzetet veszik figyelembe. Hiába szerelték ki egy gépkocsiból a hátsó üléseket úgy, hogy már csak 6 ember számára van benne hely, ha a forgalmi engedély szerint 8 személyes a jármű, akkor a D2-es díjkategória szerint kell rá megváltani az autópálya-matricát.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki