Autógumi váltóméretet választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell autógumi váltóméretet választani?

Gumiválasztáskor gyakran felmerül a váltóméret témaköre, melynek hátterében vagy a spórolás, vagy a vagányabb külső és ezzel együtt a jobb tapadás elérése áll. Biztonsági és az autó hajtásláncának tartósságát szem előtt tartó szempontok alapján egyaránt azt javasoljuk, hogy minden autóra olyan méretű abroncs kerüljön, amit a gyártó előírt. Ha mégis váltóméretben gondolkodunk, az alábbiakra figyeljünk!


[szerkesztés] Lépések

 1. A legfontosabb szabály a váltóméret kiválasztása során, hogy a kerék teljes átmérője 2%-nál nagyobb mértékben ne térjen el a gyártók által előírt értéktől (különben máris bukjuk a garanciát).
 2. Mivel a váltóméret a felnit is érintheti, azért a mellékelt táblázat szerint válasszunk.
  Gumi-valtomeret-felni-tablazat.gif
 3. Műszaki vizsgán azt is ellenőrzik, hogy az autó abroncsa kilóg-e az autó síkjából, ha igen, akkor az szintén bukta. A terhelési indexre is figyeljünk oda, ha a gyártó abroncsa 94-es értéket határoz meg (ami abroncsonként 670 kg-ot jelent), akkor a váltóméretű abroncsnak is minimum ennyit kell tudnia.

[szerkesztés] Tippek

 • Az USA-ban gyártott pickupok esetében előfordul, hogy a gumin szereplő méretek nem ugyanazok, mint, amit megszoktunk. A metrikus rendszerben a gumi oldalfalán látható számjegyek közül az első az abroncs szélessége milliméterben, a második pedig az oldalfal magassága az abroncs magasságának és szélességének arányában megadva (ami egy százalékos érték). Az USA-ból származó pickupok esetében azonban a szélesség (első szám) és az oldalfal magassága (második szám) egyaránt hüvelykben van megadva.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Váltóméret kalkulátor / táblázat (lásd. fent)
 • Gépjármű üzemeltetési kézikönyve, használati útmutatója
 • Szakember segítsége

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az autógyártók által az adott típushoz előírt mérettől való eltérés az alábbi, később akár jelentős pluszköltségek formájában jelentkező problémákat okozhatja:
 • CSÖKKENŐ BIZTONSÁG: Mivel a futómű a gyári méretű abroncsra lett tervezve, az ettől való eltérés esetén az abroncs félrekophat, s ezzel együtt a futómű is meghibásodhat, az autó pedig elveszítheti a stabilitását.
 • FOGYASZTÁSNÖVEKEDÉS ÉS PONTATLAN SEBESSÉG: A hajtáslánc, a váltófokozatok kiosztása is gyári abroncs méretnek megfelelően lett kialakítva. Ha a gyáritól eltérő méretet használunk, csalni fog a kilométeróra, és megnövekszik az autó fogyasztása.
 • GARANCIA ELVESZTÉSE: A gumiabroncsgyártók garanciát az autók gyári méretére és kizárólag a pontos váltóméretére vállalnak. Ha ezt nem tartjuk be, búcsút inthetünk az ingyenes hibaelhárításnak.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell