Apartmant bérelni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell apartmant bérelni?

Apartman.jpg

Az apartman népszerű szálláshelynek számít a nyaralók körében, ugyanis általában jól felszerelt, lehetőség van benne például főzni, külön udvar vagy strandrész is tartozhat hozzá, és gyakran olcsóbb, kényelmesebb, mint egy szállodai szoba. Akár belföldi, akár külföldi nyaralást tervezünk, néhány szempontot érdemes figyelembe venni, amikor apartmant bérlünk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Az apartman lefoglalása: Ahogy a legtöbb szálláshelyet, úgy az apartmant is előre le kell foglalni.
  • Böngészhetünk utazási magazinokat, vagy utazási irodához fordulhatunk, de ma már számos internetes szállásközvetítő oldal kínálatából is válogathatunk. Ezeken a honlapokon fotókkal illusztrált részletes leírásokat találunk az egyes apartmanokról (pl. férőhelyek száma, felszereltsége, távolsága a fontosabb helyektől), továbbá fel vannak tüntetve szezon szerint a napi árak és a foglaltsági naptár.
  • Online felületen leggyakrabban egy űrlap kitöltésével foglalhatjuk le a kiválasztott apartmant, egyéb esetekben e-mailben vagy telefonon keresztül foglalhatjuk le az adott szálláshelyet.
  • Néhány szállásadó esetében arra is van lehetőség, hogy a helyszínre érkezve béreljünk apartmant. Természetesen ehhez az kell, hogy ne legyen teltház az adott szálláshelyen, és tudjanak minket fogadni. Ha biztosra akarunk menni, akkor inkább foglaljuk le előre az apartmant!
  • A legtöbb apartmannál a minimálisan foglalható napok száma is meg van határozva. Például ha csak egy éjszakára szeretnénk kibérelni az apartmant, akkor az lehet, hogy csak felár ellenében lehetséges.
 2. Apartman-típusok: Attól függően különböztetik meg az apartmanok típusát, hogy mekkora méretűek, hány szobájuk van, milyen felszereltségűek.
  • Stúdió apartman: kis alapterületű apartman, amely leginkább egy garzonlakásra emlékeztet. Ennél az apartman-típusnál egy légtérben találjuk meg a nappalit, a hálószobát, a konyhasarkot és a legtöbb esetben egy leválasztott fürdőszoba is tartozik hozzá.
  • Többszobás apartman: alapterülete jóval nagyobb, gyakran van különálló előszoba-, nappali- és étkező része, továbbá tágasabb a konyhafülkéje és a fürdőszobája, valamint egymástól elkülönített hálószobái vannak. Általában önálló épületként találkozhatunk vele, családok számára lehet ideális szálláshely.
  • Apartman hotel: ebben nem tipikus szállodai szobákat találunk, hanem kisebb-nagyobb apartmanokat. Ha ilyen típusú apartmanban szállunk meg, akkor igénybe vehetünk különböző szállodai szolgáltatásokat (pl.: recepció, reggeli/vacsora).
 3. Fizetés és lehetséges többletköltségek: Az apartmanok bérleti díja a szezontól, a nagyságuktól és a felszereltségüktől függ.
  • Érdemes utánajárni, hogy a feltüntetett ár pontosan mit is tartalmaz. Előfordulhat ugyanis, hogy csak magát a szállásdíjat foglalja magában, azonban a közüzemi költségeket nem, illetve nem biztos, hogy az idegenforgalmi adó is bele van számítva.
  • Egyéb többletköltségekkel is számolnunk kell. Például valószínű, hogy csak felár ellenében vehetünk igénybe medence- és szaunahasználatot, kölcsönözhetünk kerékpárt, kérhetünk takarítást, jó hír viszont, hogy a wifi a legtöbb helyen ingyenes. Nyári időszakban a légkondicionáló használatáért is külön kell fizetnünk.
  • Többletköltséget jelenthet az is, ha lemondjuk az előre lefoglalt apartmant. Ilyenkor a szállásdíj x %-át annak függvényében kell kifizetnünk, hogy az előre megadott időponthoz képest hány nappal előbb mondjuk le a szállást.
  • Apartman bérléskor általában előleget kell fizetnünk, majd a fennmaradó összeget az érkezéskor kell kifizetnünk.
  • A szállásadóknál készpénzzel, üdülési csekkel, SZÉP-kártyával vagy banki átutalással rendezhetjük az apartman bérleti díját. Ha nincs feltüntetve a fizetés módja, akkor előzetesen érdeklődjünk róla.
 4. Érkezés, távozás: Az utazást célszerű úgy időzíteni, hogy az apartmant rögtön az érkezéskor el tudjuk foglalni, és ne kelljen várakoznunk rá. Mindez azért fontos, mert minden apartmannál meg van határozva, hogy pontosan mikortól foglalható el, illetve meddig kell elhagyni. Az érkezés napján általában a délutáni órákban (kb. 14-15 óra) foglalható el az apartman, az indulás napján pedig a délelőtti órákban (kb. 10-11 óra) kell elhagyni az apartmant.
 5. Megengedett létszám: Nemcsak az érkezés-távozás ideje van meghatározva az apartmanoknál, hanem az is, hogy hány fő részére adható ki az adott apartman. Ezt a limitet nem szabad átlépni, ezért gondoljuk át, hogy hány fővel megyünk nyaralni, és hány férőhelyes apartmanra lesz szükségünk. Például két felnőtt és egy gyermek még kényelmesen elfér egy egyszobás apartmanban, hiszen a legtöbb apartmanban találunk kihúzható kanapét vagy rendes pótágyat. Több gyermek/felnőtt esetén viszont már célszerű két-háromszobás apartmant bérelni, hogy egyrészt ne lépjük át a limitet, másrészt pedig mindenki kényelmesen elférjen.
 6. Az apartman felszereltsége: Az apartmanok egyes helyiségei bútorozottak, és jól felszereltek.
  • Jól felszereltség alatt azonban nem mindegy, hogy mit értünk. Például a konyhában lehet, hogy találunk tűzhelyet és hűtőszekrényt, de a főzéshez és az étkezéshez szükséges eszközöket (pl.: edények, evőeszközök) már nem, vagy nem biztos, hogy a felkínált párnákhoz és takarókhoz adnak ágyneműt. Kényelmi szempontból az is fontos kérdés lehet, hogy mennyi és milyen méretű törülközőt biztosítanak számunkra, hiszen egy kicsi kéztörlővel nem egyszerű zuhanyzás után megtörölköznünk. Ezekről érdemes előzetesen tájékozódni a szállásadó valamelyik elérhetőségén, és ha szükséges, akkor mi magunk gondoskodjunk ezekről, ami viszont újabb bőröndnyi holmit jelenthet.
  • Az igazán jól felszerelt apartmanokban találunk hűtőszekrényt, tűzhelyet, mikrohullámú sütőt, kávéfőzőt, vízforralót, konyhai felszereléseket, akasztókat a szekrényben, széfet, légkondicionálót, wifit, pótágyat, ágyneműt, törülközőt, higiéniai-papírt és szappant. A legtöbb apartmanhoz erkély, terasz, esetleg kisebb udvar- vagy strandrész, kerékpártároló és saját parkoló is tartozik.
 7. Tilalmak: Bizonyos tilalmak is élhetnek az apartmanokban, amikre oda kell figyelnünk.
  • Sok apartmanba például nem vihetünk be háziállato(ka)t, vagy éppen a dohányzás nem megengedett.
  • Ha esetleg (többi vendéggel közös) udvar is tartozik az apartmanhoz, és van benne grillezésre, bográcsozásra, sportolásra, fürdőzésre lehetőség, akkor célszerű megkérdezni, hogy ezeket használhatjuk-e és mikor használhatjuk az ottlétünk során.
 8. Speciális szolgáltatások: Bizonyos apartmanoknál akár speciális szolgáltatásokat is igényelhetünk. Például kérhetünk antiallergén ágyneműt, hosszabb tartózkodás esetén takarítást, ágyneműcserét, vagy ha szükség van rá, akkor akár mozgássérültek számára kialakított és berendezett apartmant is bérelhetünk. Ezekről a speciális szolgáltatásokról célszerű részletesebben is informálódni.
 9. Kisgyermek(ek)kel való utazás: Az apartmanok alapfelszereltségéhez nem tartozik hozzá az összecsukható kiságy, a gyerekágynemű, az etetőszék, a gyerekétkészlet, ezért ha kisbabával, kisgyermekkel utazunk, akkor mindenképpen vigyük magunkkal ezeket. Gyermekbarát apartmanokban azonban ezeket kérésre is biztosítják számunkra.

[szerkesztés] Tippek

 • Érdemes saját igényeinknek megfelelő apartmant választani az apartmanok széles kínálatából.
 • Ha külön kell fizetnünk a közüzemi díjakat, akkor írjuk fel az aktuális vízóra- és áramállást, hogy távozásunkkor a pontosan elhasznált mennyiséget fizessük ki.
 • Érdemes az apartman állapotát, víz- és áramszolgáltatásának megfelelő működését is leellenőrizni az átvételkor, és az esetleges hibákra felhívni a tulajdonos figyelmét, elkerülve ezzel az apartman átadásakor esetlegesen felmerülő kellemetlenségeket.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • pénz, szabadidő
 • utazási magazinok olvasása, utazási iroda ajánlata vagy szállásközvetítő honlap böngészése

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Tartsuk be az apartman házirendjét! Az apartman átvételekor kapunk, vagy az apartmanban találunk házirendet, amely az apartman használatára vonatkozó szabályokat tartalmazza. Ha nem rendeltetésszerűen használjuk az apartmant, akkor az okozott károkat meg kell térítenünk. Továbbá a szállásadók kérhetik, hogy távozásunk előtt húzzuk le az ágyneműket, egy helyre tegyük a szennyes törülközőket, csukjuk be az ablakokat, vigyük ki a szemetet.
 • Ügyeljünk a többi vendég nyugalmára!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya