Androidos telefont PC-vel szinkronizálni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell androidos telefont PC-vel szinkronizálni?

ID-100225467.jpg
Az andoridos okostelefonokon rengeteg olyan tartalmat tárolunk, amelyeken nemcsak sokszor egyszerűbb számítógépről menedzselni, mint telefonról, de egyben nagy haszna van annak is, ha meg tudjuk azokat osztani a különböző platformokon.

[szerkesztés] Lépések

 1. Elsőként határozzuk meg, hogy pontosan milyen információkat is akarunk szinkronizálni az asztali számítógépünkkel. Amennyiben olyan alapvető adatokról van szó, mint például a kontaktok vagy a naptár eseményei, azokat megtehetjük a Google szolgáltatásainak segítségével is, ha azonban médiafájlokat akarunk szinkronizálni, akkor már valószínűleg külön kliensre lesz szükségünk ahhoz, hogy eredményesek lehessünk. Ahhoz tehát, hogy eredményesen kereshessük meg a legjobb módszert és alkalmazást, tisztában kell lennünk igényeinkkel.
 2. Keresnünk kell egy olyan klienst, amelynek a segítségével elvégezhetjük a szinkronizációt. Az interneten sok olyan, ingyenesen letölthető programot találhatunk, amelyeket kifejezetten erre a célra írtak. Érdemes rákeresni a PC szinkronizáló eszközökre magyar nyelven is, mivel számos leírást találhatunk, amelyek a különféle programokat mutatják be. Ugyanakkor az Android operációs rendszeren működő telefonokat gyártó vállalatok többsége maga is készít olyan kliensprogramokat, amelyek segítségével szinkronizálhatjuk az adatokat.
 3. Ha megtaláltuk azt a programot, amely számunkra a legmegfelelőbb, töltsük azt le és telepítsük a készülékre. Ezt megtehetjük a hagyományos módszerrel Google Marketen keresztül, vagy úgy, hogy a számítógépről, USB kábel segítségével tesszük ezt meg. Ehhez a telefon beállításaiban engedélyezni kell a külső programok telepítését, majd az USB kapcsolaton keresztül az SD kártyára telepített programot egy megfelelő alkalmazás segítségével (például AppInstallerrel) azt telepíthetjük a készülékre.
 4. Ha a megfelelő programot telepítettük, általában már csak arra van szükség, hogy USB-kábel segítségével csatlakoztassuk a telefont a számítógéphez. A csatlakozást a program általában azonnal felismeri és megkezdeni a szinkronizációt. A kívánt fájlok, így például a kontaktok, a tárolt üzenetek, a telefonon található e-mailek, a naptár adatai megjelennek a számítógépen, és azokat valószínűleg szerkeszthetjük is.
 5. Amennyiben a letöltött program képes erre, nagy eséllyel további lehetőségeink is adódnak arra, hogy a telefonon tárolt információkat szerkesszük, a MyPhoneExplorer segítségével például akár SMS-t is írhatunk a programon belülről, ha pedig van mikrofonunk, akkor akár hanghívásokat is bonyolíthatunk a segítségével.

[szerkesztés] Tippek

 • A kliensprogramok között, amelyek a szinkronizációt lehetővé teszik, igen nagy különbségek vannak. Egyrészt érdemes olyan programot választanunk, amelynek a kezelőfelülete legalább részben ismerős, amelyet könnyen tudunk használni, mivel minden program más és más megoldásokat használ. Emellett olyan klienst is kell választanunk, amely képes mindazokat az adatokat a megfelelő módon szinkronizálni, amelyekre szükségünk van.
 • A szinkronizálást megoldhatjuk fizetős programok segítségével is, mint a The Missing Sync for Android vagy a CompanionLink for Google. Ezek azonban általában igen drágák, így érdemes előbb mindig az ingyenes megoldásokkal megpróbálkoznunk, hiszen rengeteg programot érhetünk el fizetés nélkül is, amelyek tökéletesen megfelelőek lehetnek a céljainkra.
 • Amennyiben a szinkronizációhoz nem akarunk külön programot használni, és csak az alapvető információkat akarjuk szinkronizálni, a Google Gmail fiókunkat is felhasználhatjuk. Ehhez rendelkeznünk kell természetesen egy regisztrált fiókkal, a szinkronizálás azonban ebbe belépve már gyakorlatilag automatikusan megtörténik a kérésünkre.
 • Zene-, kép- és videofájlok szinkronizálására ideális választás lehet a doubleTwist alkalmazása, amely importálja többek között akár az iTunes playlisteket is, és amennyiben szükséges, a nem megfelelő formátumú médiafájlokat is képes konvertálni, hogy a telefonon gond nélkül le tudjuk játszani őket. A program egyszerűen kezelhető, és nagy előnye a memóriakártyás fájltranszferrel ellentétben, hogy a segítségével megtarthatjuk a playlisteket is.
 • A kontaktok szinkronizálását megoldhatjuk úgy is, hogy CSV fájlként exportáljuk azokat telefonunkról (ilyen formában importálhatjuk a kontaktokat egyébként az Outlook, Outlook Express, Yahoo Mail és Hotmail fiókjainkból is. Az importáláshoz meg kell nyitnunk a Gmailt számítógépünkön (nem a telefonon), a Contacts menüpont alatt pedig rákattintanunk az importálásra, és tallózással kiválasztani a számítógépen található CSV fájlt.
 • A fájlszinkronizációt adott esetben megoldhatjuk valamilyen hagyományos, felhőalapú tárhelyet biztosító programmal is, mit amilyen például a Dropbox vagy a Syncbox, amelyek elérhetőek az Androidos telefonokra. A különféle fájlokat ezek segítségével ugyanúgy szinkronizálhatjuk, mint más platformok esetében, és a telefonról hozzá is férünk azokhoz.
 • Vegyük figyelembe, hogy a programok egy része csak az USB-kábelen való szinkronizációra képes, míg más alkalmazások Wi-Fin keresztül is képesek a megfelelő adatok másolására. A Wi-Fi kapcsolat nagyon hasznos lehet, növeli a mobilitást, nincsen hozzá szükség arra, hogy a gép közelében legyünk, ám hátrányt is jelenthet abból a szempontból, hogy a számítógépnek, amellyel szinkronizálunk, folyamatosan bekapcsolva kell maradnia. Egyes programoknál ugyanakkor, mint például a MyPhoneExplorer esetében, csak az első csatlakoztatáskor van szükség a kábel alkalmazására, utána már Bluetooth, infra vagy Wi-Fi kapcsolaton keresztül is kivitelezhető a szinkronizáció.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • USB-kábel
 • Androidos okostelefon
 • számítógép

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Monachus