Alpakát tartani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell alpakát tartani?

Alapca2.jpg

Az alpaka a párosujjú patások rendjébe, a tevefélék családjába tartozik, ilyen módon a kétpúpú tevék és a lámák közeli rokona. Természetes élőhelye a zord körülményű Andok hegységei, ahol hatalmas csordákban terelték őket legelőről legelőre. Háziasítását követően, nagyon finom gyapjúján és gazdasági hasznán túl, igencsak kedvelt háziállattá is vált. Tartása, gondozása viszonylag egyszerűnek mondható. Rendelkezz kellő méretű legelővel, majd tudj meg minél többet felelősségteljes ápolásáról!

[szerkesztés] Lépések

 1. Minden, amit a legelőről tudnod kell!
  • Az alpakák legelő állatok, így kiemelten fontos számukra egy nagyméretű terület biztosítása. 25 alpaka számára minimum 1000 négyzetméteres föld szükséges. Amikor egy adott területrészt az állatok már lelegeltek, át kell terelned őket egy másik részre egészen addig, amíg az előző ismételten legelésre alkalmassá nem válik.
  • Ezt a területet nagyjából 1,5 méter magas kerítéssel szükséges körbekeríteni. Ezzel az állatok elbarangolása, valamint a kutyák vagy vadállatok általi bántalmazás egyaránt kiküszöbölhető. Továbbá a terület karámokkal történő elhatárolása is szükséges, a nőstények és hímek elszeparálása végett.
 2. Biztosítsd társas igényeit! Az alpakák teljes mértékben közösségi lények. Kiemelten figyelj tehát arra, hogy társ nélkül semmiképpen sem tarthatók! Csordában érzik magukat igazán komfortosan. Fajtársaik mellett a kecskékkel, bárányokkal, lovakkal is rendkívül közeli kapcsolatot képesek kialakítani, így nyugodtan tarthatod őket ezen állatokkal karöltve.
 3. Ismerd meg személyiségüket, jellemző tulajdonságaikat! Mindenekelőtt kíváncsi, kedves, nyugodt és békés jószágokról van szó. Mindezek mellett azonban olykor kifejezetten félős állatkák, így nehezen megfoghatók, simogathatók. Erős stresszérzékenység jellemzi őket, ami következtében szállítani, környezetét változtatni csak indokolt esetben javallott.
 4. Alakíts ki számukra elvonulásra alkalmas menedéket!
  • Szélsőséges időjárási viszonyok, vihar, eső, tikkasztó hőség idején az alpakák kifejezetten keresik a fedett tereket. Fontos, hogy a legelő területén belül biztosíts számukra erre alkalmas ólt, istállót, vagy akár árnyékul szolgáló bokrokat, fákat.
  • Istálló esetén nagyjából 2 négyzetméterrel számolj alpakánként, majd területedet kaszált és szárított szénával béleld ki. Lásd el a fedett teredet ablakokkal, hogy az állatok kevésbé érezzék magukat bezárva. Nem szükséges bekerített ól vagy istálló, viszont zárható funkciójuk éjszakánként jelentősen megkönnyítheti az állatok őrzését. Mindemellett fontos, hogy a két nemet szeparáld el egymástól!
 5. Etesd őket kifogástalanul! Mint minden állatnak, az alpakáknak is szükségük van állandó jelleggel friss vízkészletre. Az egyik legfontosabb étek számukra a legelnivaló friss fű, amit a nagyméretű legelőd által biztosíthatsz. Ez esetben csupán arra kell ügyelned, hogy a lelegelt területről legelhetőre tereld kedvenceidet. A friss eleség mellett alpakáid kiváló emésztéséhez szükséged lesz száraz takarmányra (pl. kaszált széna) is. Ásványi anyagokban és vitaminban gazdag étekkel egészítsd ki mindezt, és tápláld őket speciális alpaka szárazeledellel is!
 6. Gondozd őket szeretettel, teljeskörűen!
  • Tiszta és okos állatok. Hatalmas előnyük, hogy ürüléküket egy helyre ürítik, megkönnyítve tisztántartásukat. A csincsillákhoz hasonlóan imádnak homokban hemperegni, ami még csodálatosabbá varázsolja gyapjújukat. Ennek kapcsán ügyelned kell a homokfürdő minőségéről, hogy az a gyapjúból gond nélkül eltávolítható legyen!
  • Ne feledkezz meg nyírásukról sem! Évente egyszer, nyár elején esedékes művelet. Nagyobb csorda esetén kifejezetten nagy, és kihívásokkal teli folyamat, mindenképpen több emberes munka! A nyírandó kedvencek ugyanis kimondottan nem kedvelik, ha nyírják őket. Stresszként élik meg, és mielőbb szabadulni szeretnének, ami nem kis mértékben nehezíti meg a feladatot. Nyíráskor kikötözve, gyengéden fogd le fejüket, majd bízd egy második személyre a gyapjú ritkítását!
  • A gyapjú kezelése mellet, szintén évente esedékes teendő fogaik csiszolása, illetve patáik ápolása.

[szerkesztés] Tippek

 1. Az alpakák gondozása inkább kikapcsolódás, mintsem munka. Terápiás állatként is tartják, barátságos viselkedése miatt. Ne csupán fizikailag, hanem lelkileg is foglalkozz velük! Óvd őket a stressztől, és biztosíts számukra barátságos környezetet!
 2. Rendkívül értékes, finom szálú gyapjújuk van. Szépségének megőrzése végett ügyelj arra, hogy bizonyos anyagok, pl. faforgács semmiképpen se kerüljön környezetükbe!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Alpakánként megfelelő négyzetméterű legelő,
 • 1,5 méter magas kerítés,
 • karámok,
 • fedett ól, istálló,
 • árnyékul szolgáló bokrok, fák,
 • friss víz,
 • legelnivaló friss fű,
 • száraz takarmány,
 • alpaka szárazeledel,
 • szeretet és odafigyelés.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A lámákhoz hasonlóan köpni is tudnak, amire főleg feszült, stresszes állapotukban hajalmosak. Óvakodj tehát a feszültséget keltő helyzetek teremtésétől, mint például az utaztatás, költöztetés.

[szerkesztés] Videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bgyorfi, Bollar, Hogyankell