Allergiát kezelni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell az allergiát kezelni?

Allergia.jpg

Az allergia egyre többeket kínoz világszerte, és sokan nem csak szezonálisan érzik ennek kellemetlen mellékhatásait, hanem állandó jelleggel az év minden részében szenvednek tőlük. Nekik szól ez a cikk, mely összeszedi az allergia kezelésének legfontosabb lépéseit!

[szerkesztés] Lépések

A betegség kezelése

 1. Először is mindenképpen forduljunk szakorvoshoz, aki tesztek segítségével megállapítja, hogy pontosan mire is vagyunk allergiásak!
 2. Hogyan lehet megszabadulni az allergiától? Egyes krónikus allergiatípusok kezelésére injekciós immunterápiát (deszenzitizáció vagy hiposzenzitizáció) javasolnak, melyben fokozatosan növelik az allergén mennyiségét, így az immunrendszert arra késztetik, hogy rezisztenssé váljon az adott allergénre. Ez a terápia viszont nagyon hosszú időn át, akár évekig is eltarthat. Leggyakrabban rovarméreggel (például méh- vagy darázsszúrással) szembeni allergia esetén használják. Az immunterápia egyszerre több allergiatípus gyógyításában is segíthet, ráadásul megelőző funkcióval is bír. Segíthet az allergiás betegség rosszabbodásának megelőzésében, például az allergiás asztma kialakulásában. Ennek különös jelentősége van az allergiás hajlamú családokban, ahol az atópiás gyermekeknél az allergiás menetelés csecsemőkori ekcémát, ételallergiát, majd légúti allergiát követő óvodás-kisiskolás fázisa után gyakori az asztma megjelenése.

A tünetek kezelése

 1. A legfontosabb az allergén kerülése, így elkerülhetjük az allergiás reakció kiváltását! Sok esetben erre viszont nincs lehetőség, ilyenkor már magát az allergiás reakciót kell kezelni!
 2. Az allergiás reakciós együttes kezelésére a legjobbak az antihisztaminok, melyekből számos fajta vény nélkül is kapható a patikákban, viszont ezek közül többnek gyakori mellékhatása az álmosság és bágyadtság!
 3. A bőrpír és kiütés kezelésére használjunk szteroid tartalmú krémeket, melyek segítenek csökkenteni a gyulladást!
 4. Kiránduláskor és nyaraláskor mindig legyen nálunk azonnal beadható adrenalin, ha van rovarcsípésre érzékeny a családban, mivel ez akár életmentő is lehet!

[szerkesztés] Tippek

 • Pollen vagy porallergia esetén mossunk naponta többször arcot, szemet és kezet!
 • Allergiaszezonban nem célszerű a ruhákat a szabd levegőn szárítani, a légkondicionálóban pedig gyakrabban cseréltessük a szűrőt!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Szakorvosi vélemény
 • Adrenalin
 • Antihisztamin alapú készítmény
 • Szteroidos krém

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az antihisztamin tartalmú allergia elleni gyógyszerek csökkentik éberségünket, bágyadtságot és álmosságot okoznak, ezért nem ajánlott a gyógyszer bevételét követően pár órán keresztül volán mögé ülni!
 • Ha gyógyszerérzékenységünk van, akkor új készítmények szedése előtt mindig tájékoztassuk a kezelő orvost erről!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka