Alapozót választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell alapozót választani?

Alapozó.jpg
Az alapozó lehet egyszerűen a napi frissességet biztosító tuti eszköz is, de egy komolyabb smink alapját is képezheti. A megfelelő alapozó kiválasztása, és annak szakszerű felvitele mindkét esetben rendkívül fontos.

[szerkesztés] Lépések

 1. Milyen a bőrtípusod? Amennyiben száraz bőrű vagy a krémesebb folyékony alapozót válaszd, mert ez nem csak fedi, de hidratálja is az arcodat. Ha eleve zsíros, pattanásos a bőröd, akkor mattosító, hab vagy poralapú alapozót alkalmazz, ami nem tartalmaz olajos összetevőket, mert azok csak még tovább zsírosítják a bőrödet!
 2. Mire szeretnéd használni az alapozót? Milyen fedésre van szükséged: ha nincsenek túl nagy bőrhibáid, pattanásaid, kitüremkedések az arcodon, csupán az egységes szín és fedés érdekében van szükséged az alapozóra, és nem zsíros a bőröd, akkor a krémes, folyékony alapozó lesz a leghatékonyabb. Sőt sok esetben elég egy színezett bőrápoló is, mely amellett, hogy ápol, egyenletes fedést is biztosít számodra. Ha viszont komolyabb bőrhibákat szeretnél eltüntetni, és emellett még érzékeny bőrű is vagy, akkor érdemes ásványi összetevőket tartalmazó, magasabb fedést biztosító stift (kompakt) vagy por állagú alapozót választanod. Ezeket onnan ismered fel, hogy sokkal sűrűbb, testesebb textúrával rendelkeznek társaiknál. Zsíros bőr esetén mindenképpen muszáj púdert használni az alapozó után, a még jobb mattitás és fixálás érdekében. A lifting típusú alapozókat elsősorban érettebb bőre ajánlják vagy a normál bőrre téli időszakban, amikor több vitaminra és táplálásra van szüksége a bőrnek.
 3. Milyen színű alapozóra van szükséged? Két szempont szerint kell együttesen választani.Az egyik, hogy világosabb vagy sötétebb bőrtónusról van szó, természetesen ez évszakoktól függően is változhat, ha csak nem barnulsz év közben is folyamatosan. A másik pedig, hogy hideg vagy meleg árnyalatú a bőröd, ami a választás tekintetében azt jelenti, hogy rózsaszínesebb vagy inkább sárgásabb a bőrtónusod. Nem biztos, hogy ezek a skálák számozás tekintetében egymás után jönnek.
 4. Mivel vigyük fel az alapozót? A könnyű, vízbázisú készítményeket akár az ujjunkkal is eloszlathatjuk, de a komolyabb, testesebb alapozókat mindenképp ecsettel kell felvinni. A lapos, lekerekített sörtéjű ecset magasabb fedést biztosít, ezt a bőrrel párhuzamosan "meszelve" vigyük fel! A nagyobb méretű, kör alakú alapozó ecsetet pedig az arccal párhuzamosan, körkörös mozdulatokkal használjuk! Ügyeljünk rá, hogy az áll vonalában és a hajtöveknél teljesen eldolgozzuk a fedőréteget a maszkhatás elkerülése érdekében!

[szerkesztés] Tippek

 • Azt szokták ajánlani, hogy a kézfejeden próbáld ki a boltban, hogy mennyire passzol a szín, de jobban jársz, ha ezt az arcodon teszed meg az áll vonalánál, ahol amúgy is megtörik a fény, mivel a kézfej és az arcbőr színe néha nem ugyanaz. Ráadásul a legjobb, ha természetes fényben is megnézed magad, mivel az üzletek belső megvilágítása csalóka lehet a szín kiválasztása tekintetében. Az se baj, ha a próbát követően vársz egy fél napot és megnézed a tartósságát, maszatolását a kipróbált alapozónak, így sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad a jövőben!
 • Főleg száraz bőrön, de normál bőr esetében is ajánlott, hogy alapozás előtt hidratálókrémmel kenjük be arcunkat, így elkerülhetjük, hogy az alapozó a kisebb részekbe beleragadva darabosan álljon az arcunkon!
 • Primer alapozás előtti használatával könnyedén eltüntethetjük a ráncokat, az érdes bőrt és a pirosságot, mivel homogenizálja az arcbőrt az alapozás előtt.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • alapozó
 • sminkecset
 • púder
 • hidratáló krém
 • primer

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Soha ne fess maszkot az arcodra! Ez egyaránt igaz a szín kiválasztására is, ami, ha nagyon elüt az eredeti bőrszínedtől mókás hatást kelthet, és a felvett alapozó mennyiségére is, ami úgyszint riasztó hatást válthat ki.
 • Ha azt mondják: „De jó az alapozód!”, már régen rossz, a lényeg, hogy téged dicsérjenek, anélkül, hogy észrevennék az alapozód!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka