Akkus fúrócsavarozót választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell akkus fúrócsavarozót választani?

Akkus-furocsavarozo-kep.jpg
Ahol fúrni kell, ott bizony gyakran csavarozni is muszáj. Valószínűleg ez lehetett a kiindulási pont a fúrásra és csavarozásra hálózati áramellátás nélkül egyaránt alkalmas akkus fúrócsavarhúzók kifejlesztése során. Persze ez régen volt, ma már nagyon komoly a kínálat, éppen ezért a főbb paraméterek bemutatása kapcsán a kiválasztáshoz igyekszünk hasznos tanácsokat adni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Nyomaték: Talán a legfontosabb szempont, legalábbis a fő funkcionalitást tekintve. Minél nagyobb, annál komolyabb (nehezebb) fúrásokat tudunk vele végrehajtani. Egy akkus eszköz esetében ez az érték legalább 20 Nm fölött kell, hogy legyen.
 2. Fordulatszám: A minél magasabb fordulatszámnak leginkább a fúrás kapcsán van jelentősége, hiszen a becsavarozáshoz már viszonylag alacsony fordulatszám is elegendő. Egy hordozható eszköz persze manapság már felveszi a versenyt a hagyományos vezetékes társaival, de érdemes odafigyelni, hogy az üresjárati fordulatszám legalább 500 fordulat / perc felett legyen. Ezen kívül alapelvárás, hogy a fordulatszám egyszerűen szabályozható.
 3. Akkumulátor: Ma már érdemes a Li-Ion akkumulátorokat választani, az egységnyi térfogatra jutó energiatárolásban ez ugyanis verhetetlen a NiCd és NiMh változatokhoz képest. Minél nagyobb az Ah-ban vagy mAh-ban megadott kapacitás, annál tovább tudunk fúrni, becsavarni töltés és így persze a munka megszakítása nélkül.
 4. Az eszköz fogása: A fúrócsavarhúzó kiválasztása során rendkívül fontos, hogy kézre essen és persze jó legyen a fogása. Ez utóbbi kapcsán fontos szempont a csúszásmentes és puha markolat, ami nem csak a kényelmes, de a biztos fogás alapja is.
 5. Saját lámpa: Ejtsünk szót egy igazán hasznos extráról, ami az újabb és profibb modellek sajátja, ez pedig nem más, mint a beépített és a fúrási (vagy éppen csavarozási) pontra irányuló megvilágítás. Ennek segítségével alacsonyabb megvilágítás mellett, sötétebb helyek esetén sem okoz majd problémát a pontos, precíz és biztonságos fúrás, valamint csavarozás.

[szerkesztés] Tippek

 • Nem árt, ha mindezeken felül a szerszám súlyára is odafigyelsz a kiválasztás során. A könnyű eszköz komoly előnyt jelenthet pl. a lapra szerelt bútorok összeállítása, valamint képek, polcok, függönysínek és zsaluk felfüggesztése során.
 • Ha bizonytalan vagy a márkák tekintetében, akkor válaszd az ismerősen csengő névvel rendelkező szerszámgépeket, ezekben biztosan nem fogsz csalódni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Fúrni való felület vagy becsavarandó csavarok
 • Némi pénz
 • Elektromos áram (a töltéshez)


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Kerüld az irreálisan olcsó készülékeket, ezek biztosan nem lesznek tartósak, márpedig egy akkus fúrócsavarhúzót nem pár hónapra vesz az ember.
 • Mindenképpen tartsd be a készülék használati utasításában szereplő biztonsági előírásokat.
 • A szerszámot kisgyermek számára elérhetetlen, lehetőleg zárt helyen tárold.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell