Akkumulátort cserélni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell akkumulátort cserélni?

Kicserélni a kocsi akkumulátorát nem egy ördöngősség, ráadásul így időt és pénzt is spórolhatunk...

[szerkesztés] Lépések

 1. Ellenőrizzük, hogy biztosan cserére érett-e az akkumulátor! Előfordulhat, hogy nem az akkumulátor a hibás, hanem mondjuk a generátor kezd tönkremenni, ami így nem képes feltölteni az akkumulátort. Az akkumulátor állapotát méréssel ellenőrizhetjük házilag, vagy szervizben. Amennyiben az indítóáram a gyári érték 70 százaléka alatt van, az akkumulátort cserélni kell.
 2. Vegyük meg a csereakkumulátort! Fontos, hogy az autónak megfelelő méretű és kapacitású akkumulátort válasszuk. Ennek megfelelően érdemes a gyár által előírt paramétereknek megfelelő, esetleg gyári akkumulátort vásárolni. Figyeljünk oda, hogy megfelelő legyen az indítóáram mértéke, ha az adott autóhoz előírt érték alatti akkumulátort választunk, az autó nem fog elindulni. Az indítóáram értéke nem keverendő össze az akkumulátor kapacitásával.
 3. Keressük meg a régi akkumulátort! Állítsuk le a motort, vegyünk ki a slusszkulcsot, majd nyissuk ki a motorháztetőt és keressük meg az akkumulátort.
 4. Először távolítsuk el a negatív akkumulátor sarut! A saru egy-egy csatlakozó, mely az akkumulátor pozitív, illetve negatív pólusára kapcsolódik. Csavarkulccsal vagy fogóval tudjuk kilazítani. Nagyon fontos, hogy elsőként a negatív (- jellel jelezett) pólust távolítsuk el, így elkerülhető az esetleges rövidzár.
 5. Távolítsuk el a pozitív akkumulátor sarut! Vegyük le a pozitív (+ jel) jelzésű sarut.
 6. Csavarozzuk ki az akkumulátort tartó konzolt! Amennyiben rögzítve van, csavarozzuk ki az akkumulátort fixen tartó pántot, borítást, vagy konzolt! Ezt követően ki tudjuk venni a régi akkumulátort.
 7. Tegyük be az új akkumulátort! Amennyiben a típusnak megfelelő akkumulátort vásároltuk, akkor az új akkumulátor éppen illeszkedik a régi helyére. Csavarozzuk vissza az akkumulátort tartó szerkezetet.
 8. Tisztítsuk meg a sarukat és az új akkumulátor csatlakozóit! A sarukat és a csatlakozót érdemes drótkefével, vagy smirglivel megtisztítani, így nem léphet fel kontakthiba.
 9. Először tegyük vissza pozitív sarut! Helyezzük rá a pozitív sarut az akkumulátor pozitív pólusára, majd a csavarral erősítsük rá. Ha a saruhoz védőkupak is tartozik, tegyük vissza a helyére.
 10. Tegyük vissza negatív sarut! Helyezzük rá a negatív sarut az akkumulátor negatív pólusára, majd a csavarral erősítsük rá. Ha a saruhoz védőkupak is tartozik, tegyük vissza a helyére.
 11. Teszteljük az új akkumulátort! Ha készen vagyunk, indítsuk be a motor, ha mindent jól csináltunk, akkor az autó azonnal elindul.

[szerkesztés] Tippek

 • Az olcsó akkumulátor hosszú távon drágább lehet, hamarabb elöregszik, magasabb önkisülés jellemzi.
 • A jó minőségű akkumulátor rendszeres külső töltésére nincs szükség, legalábbis ha az autó napi használatban van. Ha az akkumulátor ekkor is lemerül, akkor vagy cserére érett, vagy hibás az autó generátora, vagy valamilyen oknál fogva – például egy nagyteljesítményű hifi rendszernek köszönhetően – nem tud kellő mértékben feltöltődni.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az akkumulátor kiszerelésénél először mindig a negatív, beszerelésnél először mindig a pozitív sarut tegyük vissza, így elkerülhető, hogy a szabadon lévő kábel és az autó karosszériájának érintkezésekor rövidzár alakuljon ki. Ez akkor igaz, ha a kocsi negatív testelésű. Pozitív testelésű autónál először a pozitív póluson lévő sarut kell levenni, visszahelyezéskor pedig ez legyen az utoljára felszerelt saru.
 • Az akkumulátor pólusainak felcserélése az autó elektromos rendszerének meghibásodásához vezethet, legyünk nagyon körültekintőek. Ha tehetjük, inkább bízzuk szakemberre a feladatot.
 • Az újabb autókban már az akkumulátor cseréje sem egyszerű, az elhelyezés és a speciális burkolatok miatt nem biztos, hogy házilag megoldható a feladat.
 • Az akkumulátor cseréjekor megszűnik az áramellátás, így egyes elektromos készülékek, eszközök (pl.: autórádió) elfelejthetik a korábbi beállításokat.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Egy megbízható, az autó gyártója által előírt paraméterekkel rendelkező akkumulátor.
 • A saruk eltávolításához szükséges szerszámok (villáskulcs, esetleg fogó).
 • Némi elektromos ismeret.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Akkumulátor csere


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Andi02, BoglarkaS, Hogyankell