Ajtócsukót választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell ajtócsukót választani?

Ajtocsuko.png
Számtalan ajtócsukó, ajtóbehúzó megoldás létezik, így van néhány fontos szempont, amit mindenképpen érdemes végiggondolni a beszerzés előtt.

[szerkesztés] Lépések

 1. Az ajtószárny szélessége: Ez az egyik legfontosabb fizikai paraméter, az ajtószárny méretének belül kell esnie az ajtócsukónál megadott mérethatárnak.
 2. Az ajtószárny súlya: Az ajtócsukó adatlapján szintén könnyen ellenőrizhető, hogy alkalmas-e az adott ajtószárny „kezelésére”. Ha egy ajtócsukó maximálisan 40 kg tömegű ajtó mozgatására képes, miközben az ajtószárnyak súlya ennek kétszerese, az ajtócsukó nem fogja tudni ellátni fő funkcióját.
 3. Használati intenzitás: Fontos az is, hogy milyen intenzív a felhasználás, ezért érdemes egy becslést készíteni arra vonatkozóan, hogy az adott ajtót naponta hányszor fogják kinyitni.
 4. Felszerelhetőség: Ügyeljünk a felszerelhetőségi opcióra is, vagyis arra, hogy pánt vagy pánt ellenoldalról van szó.
 5. Csukó mechanizmus: A konkrét csukó mechanizmus tekintetében két fő irány terjedt el, a karos, illetve a csúszósínes megoldás. Előbbi általában egy erősebb, masszívabb megoldást takar, míg a csúszósínes változatot akkor célszerű választani, ha fontos szempont az esztétikus megjelenés.
 6. Ajtócsukó színe: Általában a fehér, fekete, illetve fémszínű eszközök ajtóbehúzók elterjedtek, ezek közül már könnyen választhatunk olyat, amely harmonizál a beépítési hely megjelenésével.
 7. Használat helye: Amennyiben kültéren történik a felhasználás, semmiképpen ne vásároljunk beltérre szánt változatot, hiszen ebben az esetben az eszköz nem lesz képes tartósan ellenállni az esőnek, pornak és egyéb környezeti viszonyoknak!


[szerkesztés] Tippek

 • A technikai paraméterek az ajtócsukó termékek adatlapján könnyen ellenőrizhetők, figyeljünk oda rájuk, mert ezek mind a felszerelhetőséget, mind a mindennapi működést alapvetően meghatározzák.
 • Érdemes arra is odafigyelni, hogy kik fogják használni a megoldást. Ha idősek, mozgássérültek vagy gyermekek, akkor könnyített nyitást kell biztosítani.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Ajtószárny pontos mérete, súlya.
 • Az ajtószárny elhelyezkedése.
 • Beszereléshez szükséges szerszámok.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A speciális követelmények esetén – pl. tűzgátló ajtó, hő- és füstelevezető ajtók – mindenképpen ellenőrizzük, hogy az adott megoldás rendelkezik-e a megfelelő minősítésekkel, például megfelel-e az RWA és ÉMI szabványoknak!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell