Ajándékozni karácsonykor

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell ajándékozni karácsonykor?

http://www.freedigitalphotos.net/images/Family_g212-Kids_Opening_Christmas_Gifts_With_Parents_In_The_Background_p34458.html
A karácsonyi ajándékozás nem egyszerű feladat, és sokak számára bizony elég stresszes is. Ne feledkezzünk meg azonban az ajándékozás lényegéről: nem az a fontos, hogy drága ajándékot vegyünk, hanem az, hogy egy kis meglepetéssel megfűszerezve kifejezzük figyelmességünket, szeretetünket az ajándékozott iránt. Üzleti ajándékozásnál pedig különösen figyeljünk arra, hogy nehogy vétsünk a protokolláris szabályok ellen.

[szerkesztés] Lépések

 1. Készítsünk egy listát arról, hogy kiket szeretnénk megajándékozni, és írjuk mellé, hogy mennyit tudunk egy emberre szánni. Ne verjük magunkat adósságokba.
 2. Találd meg a legjobb ajándékot, amit adni szeretnél! Nem az a fontos, hogy értékes legyen, minthogy az sem, hogy azonos értékű ajándékot adjunk, mint amilyet majd várhatóan attól az illetőtől kapni fogunk. A legfontosabb, hogy az ajándékozott majd örüljön neki.
 3. Amennyiben humoros ajándékot adunk, ügyeljünk arra, hogy semmiképpen ne legyen bántó.
 4. A szerény ajándék esetében se kezdjünk magyarázkodni. Az ajándékozás lényege nem annak az ára, hanem az, hogy gondoltunk a másikra, szeretjük, figyelmesek vagyunk vele szemben.
 5. Ha valaki olyantól kapunk ajándékot, aki számára mi nem készültünk meglepetéssel, ne kezdjünk el mentegetőzni. Egyszerűen mondjuk azt, hogy köszönjük, és később sem szükséges pótolni az ajándékot.
 6. A blokkot mindenképpen tartsuk meg, hiszen így ki lehet cserélni, ha például nagyon rosszul választottunk vagy hibás a termék. Az árcédulát azonban távolítsuk el, kivéve könyveknél (az árát ne húzzuk át tollal, mert rontja a külalakját).
 7. Ha személyesen nem tudjuk megköszönni az ajándékot, mindenképpen küldjünk egy köszönőlevelet. Az e-mail helyett elegánsabb a kézzel írott köszönőkártya.
 8. A főnöködnek csak akkor adj ajándékot, ha kevesen vagytok az irodában, különben úgy tűnne, mintha be szeretnél vágódni nála. Ha nem minden kollégádnak adsz ajándékot, akkor munkaidő után add át nekik, hogy ne szúrja a többiek szemét.
 9. Ügyeljünk a szép, ízléses csomagolásra! Reklámszatyorban nem illik ajándékot átadni, s csökkenti is annak értékét.
 10. Ne adjunk egymást követő években ugyanolyan ajándékot.
 11. Soha ne ajándékozzunk tovább ajándékot.

[szerkesztés] Üzleti ajándékozás specialitásai

 1. Az ajándékok, üdvözlőlapok legkésőbb december 31-ig érkezzenek meg a címzetthez. A postai csomagküldés helyett elegánsabb megoldás egy jó modorú futár. Személyes átadás akkor javasolt, ha az ügyfél közeli ismerős.
 2. „Doboz nélkül a legdrágább bor is egy üveg alkohol csupán” – vallja Görög Ibolya protokoll tanácsadó. Ezért ügyeljünk arra, hogy bort vagy pezsgőt mindig díszdobozban küldjünk.
 3. Kerüljük a reklámtárgyakat. Az üzleti partner nem reklámhordozó felület. Ha ezt nem tudjuk megvalósítani, akkor egy kevésbé látható helyen tüntessük fel.
 4. Az ajándékhoz mellékeljünk egy üdvözlőlapot is néhány soros jókívánságainkkal. A lapba tegyük bele a névjegykártyánkat, a nevünk fölé írjuk oda a p.f.n.a. rövidítést, mely a „Boldog új évet kívánok!” francia megfelelője.
 5. A cégvezető megajándékozásakor gondoljunk a titkárnőre is, legalább egy tábla csokoládé erejéig!
 6. A közszférában történő ajándékozáskor győződjünk meg róla, hogy az ajándékozás nem sért-e belső szabályzati pontot. Kerüljük el a korrumpálás gyanúját, és ne adjunk túlságosan nagy értékű ajándékot.
 7. Nem kötelező az alkalmazottaknak ajándékot adni. Ha erre nincs keret, a cégvezető menjen körbe, s mindenkinek személyesen kívánjon boldog karácsonyt.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha nagyon nem tudunk mit kitalálni szeretteinknek, adhatunk ajándékutalványt is, ezeknek ma már számos fajtája kapható, és jobb megoldás, mint pénzt adni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • ötletesség
 • az ajándékozási etika ismerete

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Nem illik kölnit, parfümöt, fehérneműt, hálóruhát és alkoholt ajándékozni. Fehérneműt akkor adhatunk, ha a párunkról van szó. A parfümmel nagyon mellé lehet fogni, míg alkoholt csak akkor ajándékozzunk, ha tudjuk, hogy az illető fogyaszt, és van elképzelésünk arról is, hogy milyen típusú alkoholt.
 • Nem illik üzleti ajándékot adni akkor, ha az hamarosan megrendeléshez lenne köthető.
 • Ne egy ajándékkal köszöntsük fel azokat, akik karácsonykor ünneplik névnapjukat, születésnapjukat is. Külön emlékezzünk meg e fontos napokról.
 • Ne adjunk gyermekeknek olyan ajándékot, amivel a szülőket kikergetjük a világból. Ha majd dobfelszerelést akarnak venni a gyereküknek, beszerzik maguk.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag