Ajándékdobozt hajtogatni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell ajándékdobozt hajtogatni?

Apró ajándékokat egyedibbé, különlegesebbé tehetsz, ha saját készítésű ajándékdobozban adod át. Az alábbiakban néhány egyszerűbb megoldást találsz, amit bárki el tud készíteni.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Íves ajándékdoboz

 1. Ives ajandekdoboz 1.jpg
  Egy kockás papírra rajzolj két egymást metsző kört, majd a metszetet másold át a két kör mindegyik oldalára (lásd az oldalsó képen). Azért jó, ha kockás papírt használsz, mert így könnyebb lemérni a távolságokat.
 2. Vágd ki a köröket, így kapsz egy sablont.
 3. Tedd rá a sablont egy szép, keményebb papírra vagy kartonra, rajzold körbe és vágd ki.
 4. Ives ajandekdoboz 2.jpg
  A kivágott karton belső oldalára tedd vissza a sablont, majd egy olló éles hegyével vagy sniccerrel karcold át a belső vonalakat. (Ha nem akarod elszakítani a sablont, akkor csak pontozd végig az olló hegyével a vonalakat, majd a kartonon kösd össze őket.)
 5. A két kör széleit a hajtásvonalak mentén hajtsd felfelé, végül teljesen hajtsd össze a dobozkát úgy, hogy a metszetek minden oldalon fedjék egymást. Az eredetileg középen lévő metszetet is hajtsd meg, hogy a doboz minden oldala szép, ívelt legyen.
 6. Ives ajandekdoboz 3.jpg
  Tedd bele az ajándékot, majd egy szép szalaggal kösd össze. Ha biztosra akarsz menni, három oldalt össze is ragaszthatsz – de a negyediket hagyd szabadon, hogy a megajándékozottnak ne kelljen széttépnie a dobozkát.

[szerkesztés] Kétrészes ajándékdoboz

 1. Egy szép csomagolópapírból vagy lapból vágj ki egy négyzetet.
 2. Hajtsd meg a négyzet mindkét átlóját és felezőjét (4 hajtás), hogy a hajtásvonalak csillag alakban keresztezzék egymást, majd hajtogasd ki a lapot.
 3. Ketreszes ajandekdoboz 1.jpg
  A papírt tedd magad elé úgy, hogy a hátoldala legyen felfelé. A négyzet sarkait hajtsd be a középpontig (így egy mindkét oldalán színes, kisebb négyzetet kapsz, lásd a képen).
 4. A négyzet felső oldalát hajtsd le a középvonalhoz (előtte ne hajtogasd szét a négyzetet!), majd ugyanezt ismételd meg az alsó oldallal is – így egy téglalapot kapsz.
 5. Ketreszes ajandekdoboz 2.jpg
  Az előbb meghajtott felső és alsó oldalt hajtogasd szét teljesen, úgy, hogy a papír hátoldala is látszódjon. Fordítsd el a lapot oldalra, hogy a lap szabadon álló két csúcsa oldalra mutasson (lásd a képen).
 6. A felső oldalt (ahol még be van hajtva a négyzet csúcsa) hajtsd le a középvonalhoz, majd ugyanezt tedd meg az alsó oldalon is.
 7. Az előző lépésben meghajtott alsó és felső oldalakat hajtsd ki, de csak félig, hogy merőlegesen álljanak az asztallapra – ezek képezik a doboz két oldalát.
 8. Ketreszes ajandekdoboz 3.jpg
  Most következik a doboz jobb és bal oldala. A doboz alját az a négyzet képezi, amelynek két negyedét kitakarja a már korábban meghajtott oldalak csúcsa. Amikor tehát a négyzet jobb – vagy bal – oldalát készíted, a (szélről számolva) harmadik hajtásvonalnál kell meghajtanod a papír. Eközben az alsó és felső oldalaknál keletkezett „csücsköt” hajtsd be a felezővonalig (lásd a képen).
 9. Az oldal tetején szabadon álló részt hajtsd le a másik két oldal által képezett peremig, hogy a négyzet közepéig érjen, és kitakarja a fehér részeket.
 10. Ketreszes ajandekdoboz 4.jpg
  Az előző két lépést ismételd meg a negyedik oldalon is, így kész is a dobozod egyik fele.
 11. A csomagolópapírból vagy lapból vágj ki egy fél centiméterrel kisebb négyzeted, majd a fenti lépések szerint hajtogasd meg a doboz alsó felét is.
 12. Tedd bele az ajándékot, majd szalaggal kösd át.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha egy bizonyos alkalomra (például karácsonyra vagy Anyák Napjára) készítesz ajándékot, válassz ehhez illő mintás papírt.
 • Még egyedibbé teheted az ajándék csomagolását, ha fehér papírból készíted el az ajándékdobozt, majd magad díszíted ki. Ha nem bízol a rajztudásodban, használhatsz matricákat, nyomdát vagy flittereket.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Íves doboz:
  • Merevebb, keményebb papír
  • Kockás lap
  • Körző, vagy egy pohár és ceruza
  • Olló, sniccer
  • Szalag a díszítéshez
 • Kétrészes doboz:
  • 2 db könnyebben hajtogatható lap vagy csomagolópapír
  • Olló
  • Szalag a díszítéshez

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A kétrészes papírdobozt csak vékonyabb papírból tudod meghajtogatni, így csak könnyű ajándékot tudsz beletenni, különben összecsuklik, elveszti a formáját.
 • Egyik dobozba se tégy bonbont vagy más ételféleséget, mert a papír felszívhatja a nedvességet és foltossá válhat.

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki