Achát csigát tartani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell achát csigát tartani?

Achat-csiga-tartas.jpg

Az achát csiga vagy afrikai óriáscsiga azért lett kedvelt háziállat, mert nagyon egyszerű gondozni. Az óriáscsigának csak egy terrárium kell némi földdel az alján, és a táplálása sem okoz nehézséget: egy darab uborka vagy salátalevél már boldoggá teszi. Az óriáscsigának akkor sem esik baja, ha néhány napra magára hagyjuk. Így ideális kedvenc akár kisebb gyerekek számára is, akik az achát csiga gondozása révén megtanulhatják, milyen egy állat felelős gazdájának lenni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Terrárium kialakítása:
  1. Méret: A kifejlett óriáscsiga háza elérheti a 10-15 centiméteres nagyságot (fajtától függően), a teste pedig ennek a két-háromszorosára tud kinyúlni. Akkora terráriumot kell tehát választanunk, amelyben az achát csiga kényelmesen elfér. Egy 45x30x30 cm-es terrárium 2-3 nagyra növő csigának elég.
  2. Szellőzés: Fontos, hogy a terrárium tudjon szellőzni. Olyan terráriumot válasszunk, amelynek tetején apró ráccsal vagy hálóval lezárt rész van, amelyen keresztül bejuthat a friss levegő – a csiga kijutását azonban megakadályozza.
  3. Talaj: A terrárium aljára talajt kell tenni, amelybe a csigák beáshatják magukat és tartja a számukra létfontosságú nedvességet is. Szinte bármilyen talajnak való anyagot használhatunk: a legegyszerűbb megoldás talán a virágföld, de kókuszrostot vagy tőzeget is használhatunk. Arra azonban ügyeljünk, hogy a választott talaj ne legyen műtrágyával vagy növényvédő szerekkel kezelve, és ne legyenek benne éles kövek.
  4. Dekoráció: A terráriumba tett dekorációs anyagok kettős célt szolgálnak: búvóhelyet nyújtanak a kisebb csigáknak, és gyönyörködtetik a szemlélőt. A dekorációs elemeket legjobb akvarisztikai/terrarisztikai boltokban beszerezni. Eleve műanyag dekorációs elemekben érdemes gondolkozni: a természetes kövek, sziklák megsérthetik az óriáscsiga házát, a növényeket pedig új kedvencünk úgyis megrágná. A természetes anyagok közül esetleg a vastagabb faágakat vagy gyökereket lehet betenni az óriáscsigák terráriumába, de ezt is alaposan fertőtleníteni kell (ki kell főzni).
 2. Itatás, párásítás: Az achát csigák szeretik a nedves, de nem szélsőségesen vizes környezetet. A legjobb, ha naponta egyszer (etetéskor) tiszta vizet permetezünk a csigáknak adott ételre és a terrárium belsejébe. Tehetünk a terráriumba vízzel töltött műanyag itatóedényt is, de ez ne legyen túl mély.
 3. Etetés: A csigák nagy többsége sokféle zöldséget és gyümölcsöt elfogyaszt. A salátalevél és az uborka talán a két legnagyobb favorit, de adjunk minél többféle ételt kedvenceinknek, hogy változatosan táplálkozzanak. A kertben szedett (nem szennyezett) pitypanglevél, tyúkhúr, útilapu is kiváló eledel számukra, de gombát vagy ritkán egy kis darab főtt húst is kínálhatunk nekik.
 4. Kalcium-utánpótlás: A csigáknak a házuk felépítéséhez kalciumra van szükségük. Ezt a legegyszerűbben úgy biztosíthatjuk számukra, ha a terráriumba teszünk egy darab szépiát, ami a kisállat-kereskedésekben egyszerűen beszerezhető.
 5. Tisztán tartás:
  1. Naponta: Vegyük ki a maradék ételt. Ezzel elkerülhetjük, hogy muslicák vagy más élőlények költözzenek a terráriumba. A csigák ürülékét is szedjük ki.
  2. Havonta: Tisztítsuk meg a terrárium falait, az etető- és itatóedényeket, dekorációs anyagokat. Ne használjunk vegyszert, inkább langyos ecetes vízzel dolgozzunk, majd ezt is öblítsük le alaposan tiszta vízzel. Ha a talaj nagyon szennyezett (nagyon elázott vagy apró élőlények jelennek meg benne), akkor ezt is cseréljük ki.
 6. Játék és szórakozás: A csigák ugyan első látásra nem tűnnek túl szórakoztató állatoknak, a megfigyelésük sok apró élménnyel gazdagíthat minket. Ha ennél is többre vágyunk, a csigákat nyugodtan kézbe vehetjük.
  1. Nedvesítsük be a kezünket, így a „csiganyál” kevésbé tapad rá. A csigánk rövid idő után elő fog bújni a házából, sőt, egy kis szoktatás után akkor sem fog visszahúzódni, ha megérintjük, simogatjuk.
  2. Az achát csiga szereti, ha néha megmosdatjuk: óvatosan folyassunk a házára langyos vizet néhány percen keresztül (ne merítsük azonban az egész csigát víz alá, mert az fulladáshoz vezethet). A házát egy régi fogkefével dörzsölgethetjük, étolajjal fényesíthetjük.
  3. Néha adhatunk csigánknak egy kevés sört: kedvencünk ezt nagyon szereti, de hamar lerészegedik tőle, és ilyenkor kissé dülöngélve köröz a terráriumban.

[szerkesztés] Tippek

 • Amíg a csigánk nagyon pici, tarthatjuk akár egy nagyobb műanyag dobozban, amelynek tetejét több helyen átfúrjuk a szellőzés érdekében. Az achát csiga élete első évében gyorsan nő, így számítsunk arra, hogy hamar nagyobbra kell cserélnünk a terráriumot.
 • Az ételt érdemes egy kis műanyag tálkában betenni a terráriumba, ez megkönnyíti a takarítást.
 • Ha az achát csiga úgy érzi, nem megfelelőek számára a körülmények (kevés az étel, a nedvesség vagy túl alacsony a hőmérséklet), akkor egyszerűen beássa magát a földbe, visszahúzódik a házába és várja a jobb időket. Ez a tulajdonsága rendkívül hasznos, ha magára akarjuk hagyni, de hosszabb távon a csiga így feléli a tartalékait. Ezért ne hagyjuk sokáig „aludni”! Télen jellemzően azért húzódik vissza az achát csiga, mert a lakás hőmérséklete a számára ideális 24 fok alá csökken. Ezt úgy orvosolhatjuk, ha a kisállat-kereskedésben fűtőlapot vásárolunk a terrárium alá. A talajt is nedvesítsük meg, ezzel ismét előcsalogathatjuk kedvencünket.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Csiga
 • Üveg vagy műanyag terrárium
 • Talaj
 • Eledel (leginkább zöldség, gyümölcs)

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az achát csiga vadonban akár 10-15 évig élnek, de a fogságban tartott példányok is elérhetik a 7 éves kort. Így mielőtt beszereznél egy achát csigát, gondold át, hogy tudod-e vállalni a gondozását ennyi éven keresztül!
 • A csigák számára mérgező a só, ezért sós ételeket (pl. sajtot) még korlátozott mennyiségben se adjunk nekik.
 • Amikor a csigánkat kézbe vesszük, vigyázzunk arra, hogy a csigaház bejáratánál lévő, puha részt ne érintsük, mert az könnyen sérülhet. Soha ne húzzuk a csigát a házánál fogva, mert akkor a belső szervei károsodhatnak! Ha le akarjuk venni a terrárium faláról, akkor inkább nyúljunk a hasláb alá, próbáljuk csúsztatni a felületen.
 • A csigák rendkívül szapora állatok! Vannak olyan fajták, amelyek akkor is tudnak szaporodni, ha egyedül tartjuk őket. Ha két vagy csigánk van, akkor garantált a „gyermekáldás”, hiszen a csigák hímnősek, vagyis egyszerre rendelkeznek férfi és női ivarszervekkel. Egyéves korukra válnak ivaréretté, és ezután akár havonta több száz petét is rakhatnak. Ha nem akarunk csigafarmot nyitni, rendszeresen távolítsuk el a petéket és zúzzuk össze vagy tegyük pár órára a fagyasztóba, hogy elpusztuljanak a bennük fejlődő ivadékok.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki