Ablakot választani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell ablakot választani?

Ha lakásfelújításba, házfelújításba kezd valaki, az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen nyílászárót, ablakot, ajtót válasszon. Mindenki szeretné energiaszámláját csökkenteni - ezt helyesen választott nyílászárókkal megteheti - de fontos szempont az esztétikum is.

[szerkesztés] Lépések

 1. Fa vagy műanyag nyílászáró közötti választás Mérlegelje, hogy a természetes anyagokat szereti-e inkább! Mennyi időt tud majd eltölteni a nyílászáró karbantartásával - egy műanyag ablakot nem kell festegetni.Fontos szempont az ár is. A fa ablak ára kb. háromszorosa a hasonlóan felszerelt műanyag ablakénak.
 2. Ismerje meg a gyakran használt, nyílászárókkal kapcsolatos szakkifejezéseket! Ez azért fontos, hogy tudjon majd kérdezni a forgalmazótól. Pl. toktoldó, légkamrák száma, argongáz, 2 rétegű üvegezés, beépítési mélység, U érték, vasalat, higroszellőző.
 3. Tudja meg, hogy hol gyártják a nyílászárókat! Nagyon fontos, mert nem mindegy, hogy ugyanazokból az alkatrészekből egy automatizált gépsoron vagy kézzel gyártják az ablakokat. Inkább Magyarországon gyártott ablakot vásároljon, mert az esetleges garancia érvényesítése könnyebb, és támogassuk inkább a magyar munkaerőt...,szerintem.
 4. Döntse el, hogy milyen vastag profilu és hány légkamrás ablakot választ! Ennek eldöntésekor vegye figyelembe az épület adottságait! Például panel épületbe elegendő 70-74 mm profilvastagság, míg passzív házba válasszon 80-90 mm vastagságot! A légkamrák száma ennek függvénye: 70-75 mm: 5-6 légkamra, 80-90 mm: 6-7 légkamra. Nem érdemes 75 mm-es, 7 légkamrás ablakot választani, mert itt a falvastagság rovására megy a légkamra szám.
 5. Válassza ki, hogy két vagy három rétegű üveget szeretne! Csak nemes gázzal töltött üveget válasszon az ablakba! A levegő töltés már nem korszerű, nem jó a hőszigetelése. A három rétegű jobban szigetel, mint a két rétegű.
 6. Nézze meg, hogy milyen vasalattal kínálják az ablakot! Roto, Maco vagy GU vasalatot ajánlok. Ezek megbízhatóak.
 7. Válassza ki a színt! Manapság már nem csak fehér színű ablakot lehet választani. Lehet egy oldalon vagy két oldalon színes. A színes ablakok 25-50 százalékkal drágábbak a fehérnél, de különlegesebbé teheti lakását, házát.A fehér örökké divatos marad, mindenhez illik, olcsóbb és nem nyeli el annyira a hőt, mint egy sötét színű ablak. Ez különösen nyáron érdekes.
 8. Válassza ki a nyitásmódot! Mindig vegye figyelembe a helyiség berendezését! El fog-e férni az ablakszárny, ha kinyitja. Azt is figyelembe kell venni, hogy meg tudja-e majd kívülről is pucolni az ablakot.


[szerkesztés] Tippek

 • Érdemes az ablakok, ajtók beépítését szakemberre bízni. A kereskedők általában felmérést, beépítést is vállalnak. A nyílászáró beépítés, szállítás nem könnyű feladat.Szakszerűtlen beépítéssel a garanciát is elveszíthetjük.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mielőtt szerződést kötne a nyílászáró kereskedővel, ismerje meg! Hívja ki a helyszínre. Tanácsokat is kaphat tőle.
 • Kérdezze meg a kereskedőt, hogy hol fogják a nyílászárókat legyártani! Itt a későbbiekben érdeklődni is lehet a kereskedőről. Annyi mindent hall az ember nem legyártott ablakokról, eltűnt előlegekről.
 • Ha bejárati ajtót vásárol, kérdezze meg, hogy milyen profilból gyártják. Vannak olyan olcsó bejárati ajtók, amiket ablakprofilból gyártanak.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások