Abbahagyni a féltékenykedést

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell abbahagyni a féltékenykedést?

A srác, aki tetszik neked, gyakran flörtöl más lányokkal? Vagy a legjobb barátod túl sok időt tölt más emberekkel, és úgy érzed, elhanyagol? A féltékenység egy természetes érzés ilyen helyzetekben, de persze eléggé rossz érzés. Az alábbi cikkben megmutatjuk, mit tehetsz azért, hogy ne legyél féltékeny. Abbahagyni-a-feltekenykedest1.jpg

[szerkesztés] Lépések

 1. Gondold végig, mi az a szituáció, ami féltékennyé tesz! Ilyen lehet például, hogy:
  • A srác/lány, aki tetszik neked, szeret másokkal is lógni, és úgy érzed, elhanyagol.
  • Úgy tűnik, a legjobb barátod szívesebben tölti az idejét másokkal.
  • A szüleid egyikének új partnere van.
  • Az egyik gyereked szeret több időt tölteni a másik szülőjével, semmint veled.
  • Valaki más kapja azt az elismerést, amit te érdemelnél meg a munkádban vagy az iskolában.
 2. Erősítsd az önbizalmadat! A féltékenység a leggyakrabban annak az eredménye, hogy nem érzed magad biztonságban, nem becsülöd magad eléggé. Attól tartasz, hogy elhagynak vagy valaki elutasít, aki közel áll hozzád. Vagy pedig túlságosan egy dologra koncentrálsz, abba fekteted minden energiádat (pl. munka, iskola), és amikor valami ott mégsem úgy sikerül, szinte összedől számodra a világ.
  • Viselkedj úgy, ahogy a magabiztos emberek teszik. Döntsd el, hogy rengeteg önbizalmad van. A valós érzelmeid idővel hasonulni fognak a tetteidhez.
  • Amikor a magabiztos emberek csalódnak, nevetségessé válnak vagy visszautasítást kapnak, az nem töri le őket. Tudják, hogy az emberek néha „rövidlátóak”, és ezért nem okolják magukat.
  • Elég jó vagy! Még akkor is, ha időnként elszúrsz dolgokat, nézd azt az oldalát, hogy megint tanultál valamit. A magabiztos emberek ezt teszik. Semmi nem állíthatja meg őket!
 3. Ne hasonlítgasd magad másokhoz! Barátkozz meg valakivel, aki szerinted tökéletes, minden megvan benne, ami kell, és észre fogod venni, hogy ennek az embernek is megvan a maga baja, ő sem tökéletesen elégedett mindennel, neki is megvannak a maga küzdelmei.
  • Ahelyett, hogy azon gondolkozol, hogy miben vagy rosszabb, inkább azon gondolkodj, milyen jó tulajdonságaid vannak, mi az, amit te tudsz adni az embereknek. Ez mind segít abban, hogy magabiztosabb legyél. Hidd el, minden embernek van rengeteg jó tulajdonsága, amit senki nem vehet el tőle!
 4. Gondold át, mennyi az az ésszerű idő az, amit valaki tényleg rád tud szánni. Ha például a gyereked vagy a partnered egyáltalán nem tölti veled az idejét, az valós aggodalmat szülhet. De ha valaki az idejéhez mérten elég időt tölt veled, de te úgy érzed, hogy az még nem elég, akkor lehet, hogy túl nagyok az elvárásaid.
  • Néz magadba, hogy mi tesz téged ilyen követelőzővé, hogy a másik ember nélkül boldogtalan vagy.
  • Kezdj új dolgokba, tölts több időt más emberekkel. Sokszor csak arra van szükség, hogy többet törődj magaddal, mintsem másokra fókuszálnád az összes energiádat.
 5. Tedd az ellenkezőjét annak, amit a féltékeny emberek szoktak! Amikor a féltékenység erőt vesz rajtad, ne reagálj destruktívan, ne vádaskodj, ne légy szarkasztikus vagy éppen ne tedd, hogy nem beszélsz a másikkal.
  • Ha a legjobb barátod valaki mással találkozik, javasolj egy jó mozit vagy éttermet.
  • Ha a barátod vagy barátnőd szeret másokkal beszélgetni, csatlakozz hozzájuk kedvesen.
  • Ha valaki megkapja azt a kinevezést, amit te szerettél volna, ahelyett, hogy aláásnád mások előtt, gratulálj neki, és ajánld fel a segítséged.
 6. Ismerd fel a paranoiát, ami a féltékenység része. A féltékenység miatt a fantáziád olyan történéseket kreál, amik csak a fejedben léteznek. Azok a dolgok, amiket elképzelsz, a valóságban talán soha az életben nem is fognak megtörténni. És ha mégis, hát elég erős vagy ahhoz, hogy túl legyél rajta. Mindig vannak más emberek is, akik fontosak számodra, és túl fogsz jutni a nehéz dolgokon, amitől még jobb ember leszel.
 7. Bízzál! Persze ezt könnyű mondani. Ha könnyen leszel féltékeny, valószínűleg történt valami korábban, ami ezt indokolja. De ne gondolkozz a múlton, élj a jelenben. Nézz arra az emberre, aki miatt féltékeny vagy. Ez az ember adott arra okot, hogy ne bízz benne?
  • Ha a válasz nem, akkor igenis a legjobbat kell feltételezned erről az emberről, nem pedig a legrosszabbat. Az az ember, aki szeret téged, egy ideig elviseli a bizalom hiányát, de nem örökké. A bizalom kockázatos. De muszáj elviselned annak kockázatát, hogy esetleg tévedsz ahhoz, hogy élvezd annak az előnyeit, hogy a bizalmadat megérdemelte az illető.
  • Ha valaki folyton megbánt, akkor el kell őt kerülnöd. Ebben az esetben jó okod van azt gondolni, hogy nem bízhatsz az illetőben. Akkor mire vársz? Jobbat érdemelsz!
 8. Hallgasd az érzéseidre! Ha féltékenység gyötör, az érzéseid azt súgják, hogy valami történik, amit te nem szeretsz.
  • Ha úgy gondolod, hogy a barátod/barátnőd túlságosan flörtöl másokkal, beszéljetek a határokról, ami után nektek már nem tetszik a dolog. Kérdezd meg a párod is, hogy ő hol húzná meg a határt (flörtölés, tánc, hátmasszázs?), és nézd meg, hogy az ő határai mennyire azonosak a tieiddel.
  • Ha nem, akkor próbáljatok meg találni egy közös határvonalat. Ha ez megvan, akkor bízz meg a másikban, hogy ezt betartja.
 9. Nézd optimistán az embereket! A féltékenység egy félelem alapú érzés. Te pedig túl sok időt töltesz azzal, hogy rossz dolgok miatt aggódsz, amik még meg sem történtek, és talán soha nem is fognak. A negatív érzéseid miatt azonban nagyobb az esélye, hogy egyszer tényleg megtörténnek. Ironikus, nem? Ez az önbeteljesítő jóslat. Ha valakiben bízol, bízz benne teljesen. A jó emberek ezt megérdemlik.

[szerkesztés] Tippek

 • Soha ne gondold, hogy nem vagy elég jó!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • önbizalom
 • bizalom a másik iránt

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Soha ne hagyd, hogy a féltékenység miatt a másikat akár verbálisan, akár fizikálisan bántsd. Próbáld meg megfékezni az indulataidat, és ha kell, fordulj szakemberhez, aki ebben segít.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások