A vizsgára hatékonyan készülni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a vizsgára hatékonyan készülni?

Tanulas.jpg

Egy középiskolai végzős számára az érettségire készülés sorozatos kihívásai, elég embert próbáló teljesítményre sarkalja a nebulót. Sajnos a középiskolában nem sűrűn oktatnak tanulásmódszertant, így a tanulás hatékonysága sem a legjobb a diákoknál. Viszont, aki megpróbáltatja magát a felsőoktatási továbbtanulásban, az már az első napoktól kezdve egy sokkal pörgősebb tempóval, és napi szinten több tudásanyag megtanulására sarkalló szituációkkal szembesülhet - ami rengeteg energiáját el is veszi. Ahogy elérkezik az első vizsgaidőszak, hirtelen rengeteg anyagot kell a fejünkbe verni, és azt sem tudjuk, hogy hol kezdjünk neki a végeláthatatlan magolásnak. Amint közeledik a vizsga, egyre nő bennünk a feszültség, akár szóbeli, akár írásbeli vizsgáról is lesz majd szó. Viszont, ha elsajátítjuk már a kezdetek kezdetén a tanulási módszertan hatékonyságát, akkor nem lesz semmilyen rettegett vizsga, avagy tanár, aki megállítson minket a diplománk megszerzéséig.

[szerkesztés] Lépések

 1. Adjunk értelmet és célt a megtanulandó anyagnak: A felsőoktatási tanulmányaid során elkerülhetetlen lesz számodra, olyan tárgyak és anyagok megtanulása, amik egyébként egyáltalán nem érdekelnek. Ezek okoznak majd számos agytörést neked, viszont amennyiben tudatosítod magadban, hogy mi is a célod, és melyik tárgy mihez szükséges, abban az esetben kicsit komolyabban tudod venni az adott tárgyat - és jobban odakoncentrálsz rá. Tehát határozzuk el magunkat és tegyünk minden tárgyat helyre a jövőbeli céljainkhoz, mire mihez lehet majd szükségünk! Nem gondolnánk, de a gondolatok hatalma óriási erővel bír ránk, eget verően megnöveli a motivációnkat, hogy ha csak az jár a fejünkben, hogy mi is a végkifejlet célunk. Legyen benne bizonyítási vágy is, hogy megmutasd te erre is képes vagy. Egy biztos: ha lelkes vagy, sokkal könnyebben és vidámabban futsz neki bármilyen témának is.
 2. Figyelj oda az órákon, jegyzetelj és emlékezz rájuk: Biztos ismerős számodra is az unalmasabbnál unalmasabb órák, késő éjszakázások és sulis bulik hatására bekövetkező tanórai szunyókálás. Valóban fontos a pihenés, de nem pont a tudás megszerzésének rovására - ugyanis ilyenkor szerezheted meg azokat az információkat, amik nem biztos, hogy benne vannak a könyvekben. Sokan azzal vesztik el a tanulás hatékonyságának előnyét, hogy nem figyelnek oda az órákon. Viszont, amennyiben tudatosan odafigyelsz és próbálod megjegyezni a hallott anyagot, merőben több közöd lesz az adott témához, mint ha rá se legyintesz. Amikor nekiállsz megtanulni az anyagot, egyrészt érdeklőbben fogod tanulni, mivel tudod miről szól, másrészt már lesznek olyan részek, amik az óráról ismerősek a számodra. Érdemes folyamatosan jegyzetelni az órákon, és a jegyzeted jól követhető, kiemelésekkel ellátni, érthetően és átláthatóan elkészíteni. Próbálj az óra után otthon ismételni, és a fogalmakat a saját szavaiddal meghatározni, az órai emlékeid alapján. Ha ismételsz, jobban megragad az anyag benned, és amikor jön a vizsga, kevesebb rögzíteni való dolog marad.
 3. Rendszeres tanulás és az idő beosztása: Szinte mind beleesünk abba a hibába, hogy egyszerre akarunk mindent a vizsga előtti 2-3 napban megtanulni. Lehetetlen minden egyes információt az agyadban tárolni ennyi idő alatt. Ezért érdemesebb már jóval a vizsga előtt elkezdeni tanulni, beosztani a tanagyagot részekre, és minden nap egy keveset magolni. Ha rászoktatod az agyad a fokozatos, kis mennyiségű és rendszeres információ rögzítésre, amiket minden nap átismételsz, biztosan rögzíteni fogja. Az egyik leghatékonyabb módszer a hosszútávú memória edzéséhez az ismételgetés. Oszd be a nap folyamán azt az időszakot, amikor a legjobban fog az agyad, és alkalmazz időintervallumokat: vagyis ha este 7-9 között tudsz a legjobban tanulni, oszd be a megtanulandót, úgy hogy közte tarts egy 10 perces szünetet. Ha már nagyon nem fog az agyad és fáradtnak érzed magad, ne erőltesd tovább, úgysem fog több tudás a fejedbe menni.
 4. Értsd meg, ne csak magold : Általános hiba, hogy mindig úgy állunk neki a tanulásnak, csak magoljam be, csak legyek túl rajta és elfeledhetem az egészet. Sokkal célravezetőbb technika, ha megpróbálod érteni is az anyagot és nem csak bebiflázod. A hiányosságok, s a nem meglévő tudás szokta eredményezni a nem értem hozzáállást. Ha valamit nem tudsz, nézz utána, írd le és máris tudni fogod mi az, így biztosabban érted meg az adott anyagot.
 5. Próbáld az anyagrészeket és a fogalmakat kötni valamihez : Nagyon hasznos és sikeres emlékezőképességet tudsz kialakítani, amennyiben kötni tudod a megtanulandódat valamihez - akár nyelvet tanulsz, akár szaktárgyat. Próbáld ki a fogalmaknál, hogy leírod őket egy papírra és rajzolsz rá a témával kapcsolatos logót. Csináld meg az összes fogalommal ezt, és utána külön papírokra rajzold le megint a logókat. Keverd össze őket, és húzd ki egyesével és mond fel a fogalmakat. Ha képileg illusztrálsz valamit, az agyad sokkal jobban kötni tud hozzá szöveges információt is.
 6. Egyszerűsíts, emelj ki, fogd meg a lényeget: Ha nagyon sok az anyag és nincs sok időd megtanulni, érdemes azt szavakra, kisebb részekre tagolni. Vagyis, vegyél ki egy bekezdést, húzd alá a szakszavakat és csak azt tanuld meg. Ezután olvasd el a hozzátartozó részeket, s amikor egy szakasz végére érsz, próbáld felmondani a saját szavaiddal a már megjegyzett szakszavak segítségével. Ha rászoksz erre a tanulási módszerre, a húzósabb időszakokban életmentő tudásra tehetsz szert. Amennyiben minden témához van kevés tudásanyagod, amit megtanultál, próbáld beilleszteni olyan tételekbe is a vizsgán, amiknél hasznosnak találhatod - hidd el a tanárok arra kíváncsiak mit tudsz, és nem arra mit nem.
 7. Csináljatok tanulói csoportot és osszátok szét a tételek kidolgozását: Gimnáziumi érettségi tételek kidolgozásánál alkalmaztam először ezt a módszert. Volt 30-40 tételünk és azokat az osztály minden tagja egyesével dolgozta ki. Mindenki választott egy tételt, amit szívesen dolgozna ki, és becsületesen, igényesen kidolgozott. Így a te munkád is leegyszerűsödik, valamint egy tételt biztosan tudni fogsz. Miután minden tétel megvan, osszátok meg egymás között, alkossatok tanulói csoportot, ahol együtt tanuljátok meg a tételeket, így mindenki a saját tételével tud segíteni a többieknek. Így motiváljátok egymást is, és mindenki eltudja mondani az erősségét, amiből az egész csoport tanulhat.

[szerkesztés] Tippek

 • Ne hagyd az utolsó pillanatra a tanulást, egy nap alatt semmi lényeges nem megy bele a fejedbe
 • Mindig egészítsd ki a hiányos tudásod
 • Ha valamiben nem vagy biztos, kérdezz rá a csoporttársaidtól


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Órai prezentációk anyaga
 • Órai jegyzetek
 • Szakkönyvek
 • Könyvtár


[szerkesztés] Figyelmeztetések

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Mező