A vasaló talpát megtisztítani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a vasaló talpát megtiszítani?

Vasaló.jpg
Ha nem megfelelően tároljuk, illetve használjuk a vasalónkat, akkor abban a kellemetlen élményben lehet részünk, hogy a vasaló nyomot hagy a ruhán. Éppen ezért időnként takarítsuk át a talpát a következő módszerek segítségével.


[szerkesztés] Lépések

 1. Tisztítsd a vasalótalpat hidegen:
  • Ha nem teflon bevonatú a vasalód, akkor: kend be vékonyan olajjal, majd hints rá egy pici sót vagy homokot. Suvickold át egy ronggyal, hogy a massza leszedje a szennyeződéseket. Ahhoz, hogy utána nyugodtan vasalhass kényesebb anyagokat is, még egyszer töröld át a talpat egy másik ronggyal. Ezt követően még egyszer vasalj át egy már nem használt ruhadarabot. Végeredményként egy tiszta, fényes vasalótalpat fogsz kapni.
  • Teflon bevonatú talp esetén kiváló módszer a fehér fogkrém használata. Egyszerűen csak kend be vele, és egy szivaccsal töröld át.
 2. Tisztítsd a vasalótalpat melegen:
  • Ha nem teflonos a vasaló, akkor nedvesíts be egy törlőkendőt vagy vattát, és erre szórd rá a sót vagy homokot. Nem kell sok belőle. Óvatosan dörzsöld át a tisztítandó felületet, majd töröld le róla a só-, ill. homokszemcséket.
  • A nagymamák csodafegyvere, az ecetes só is remekül beválik. Keverd őket össze egyenlő arányban, majd langyosítsd fel. Vidd fel vékonyan a vasaló talpára, majd egy szivacs puhábbik felével törölgesd át. Miután végeztél, langyos, tiszta vizes ronggyal mosogasd át. Teflon bevonat esetén a sót hagyd ki a képletből, csak ecettel dolgozz!
  • Az ecetet úgy is használhatod, hogy a még langyos vasalót beleteszed egy peremes edénybe, majd annyi 20%-os töménységű háztartási ecetet önts bele, hogy éppen ellepje a vasaló talpát. Áztasd benne pár órán át, majd pár mozdulattal töröld le róla a szennyeződéseket.
  • Szódabikarbónával is remek eredményt érhetsz el. Csak keverj össze 2 evőkanálnyit egy evőkanál vízzel, és kend egyenletesen a talpra. Nedves ronggyal töröld át az egészet. Vattával a vasalótalp apró lyukaiba jutott masszát is ki tudod szedni. Ezt követően tölts a víztárolójába desztillált vizet, majd a legmagasabb fokozaton vasalj vele néhány percig valami rossz ruhát. Ha végeztél, várd meg míg kihűl, a tartályt pedig ürítsd ki.


[szerkesztés] Tippek

 • Megelőzésként és a talp védelmére használj gyertyaviaszt. Módja, hogy olvassz fel fehér gyertyaviaszt egy edényben. Közben melegítsd fel langyosra a vasaló talpát. Vegyél elő egy gyapjúrongyot, éppen csak mártsd bele, majd dörzsöld át vele a talpat. Ezt követően körültekintően vasalj át vele egy rossz ruhadarabot. A művelet előnye, hogy tiszta lesz a vasalód, emellett pedig jobban fog csúszni, ugyanis a viasz védőréteget képez rajta.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • vasaló
 • desztillált víz
 • szódabikarbóna, ecet, só, homok, fehér gyertyaviasz
 • nedves törlőkendő, rongydarab, vatta


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Nagyon fontos, hogy helyesen használd a vasalód: adott anyagú ruhadarabokat csak a megadott hőmérsékleten vasalj. A zipzárakat, gombokat, flittereket, pólókon lévő nyomott mintákat pedig mindig kerüld ki a vasaló talpával.
 • A talpat sosem szabad késsel vagy más éles tárggyal kapargatni, mert maradandó karcolásokat okozol a felületén és használhatatlanná is válhat.
 • Használat után mindig ürítsd ki a vasaló víztartályát, hogy sokáig tiszta maradjon a vasaló talpa.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk