A vízhólyagot kezelni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a vízhólyagot kezelni?

Vizholyag.jpg
Egy megterhelő túra, egy új cipő, egy keményebb fizikai munka mind érezteti hatását az emberi szervezeten. Ennek gyakran külső nyoma is lesz vízhólyag formájában. A hólyag bármely testrészen megjelenhet, de leggyakrabban a lábunkon találkozunk vele. Mi a teendő ilyen esetben, hogyan kezeljük helyesen a vízhólyagot?

[szerkesztés] Lépések

 1. Döntsd el, hogy szükséges e kilyukasztani a hólyagot. Általában a kisebb hólyagokhoz nem érdemes hozzányúlni, hiszen azok maguktól is felszívódnak egy idő után. Az olyan vízhólyagokat azonban, amelyek maguktól is kifakadnának érdemes inkább saját kezűleg kilyukasztani.
 2. Amennyiben a kilyukasztás mellett döntesz, akkor a steril tűt vízszintesen tartva óvatosan szúrd ki a hólyag oldalát. Ügyelj arra, hogy minél kisebb lyuk elegendő legyen a folyadék távozására.
 3. Helyezz a hólyagra steril gézlapot, és a váladékot préseld ki a kialakult lyukon.
 4. A kezelt felületre tegyél fertőtlenítő krémet és fedd be a felületet. A kiszúrt vízhólyagra rakhatsz steril gézkötést is, de ha nem olyan nagy a felület, egy sebtapasz is tökéletesen megfelelő erre a célra.
 5. Amennyiben a kötés átázik, nedvesedik, cseréld le.
 6. Éjszakára lehetőség szerint hagyd szabadon a kezelt felületet, hogy szellőzhessen.
 7. Ha újra megtelik a vízhólyag ismételd meg a folyamatot.

[szerkesztés] Tippek

 • A vízhólyag kialakulását megelőzheted megfelelő eszközökkel. A lábfejen sokszor alakul ki vízhólyag a helytelen zokni használat vagy a kényelmetlen cipő miatt. Ha hosszabb túrára mész érdemes kifejezetten erre a célra kialakított túra zoknit beszerezned, mely védi a lábfejedet.
 • Ha vannak érzékeny pontok a lábfejeden, ahol gyakran alakul ki vízhólyag, akkor már a kialakulása előtt rakj rá zselés tapaszt, melyet gyógyszertárban tudsz beszerezni. Ennek segítségével véded a bőrfelületet a fokozott súrlódástól.
 • A vízhólyag újra megtelését elkerülheted, ha a kiszúrásra használt tűbe fehér cérnát fűzöl be. A tűvel a hólyag egyik oldalát megszúrod, vízszintesen átvezeted rajta, és a másik oldalon kihúzod. A cérnát benne hagyod a hólyagban, és ezzel elősegíted, hogy a kialakított lyukon folyamatosan távozzon a folyadék.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Steril tű
 • Cérna
 • Steril gézlap, ragtapasz
 • Fertőtlenítő kenőcs
 • Türelem, hogy nehogy felszakítsd a hólyag teljes felületét

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne keverd össze a vízhólyagot az égés okozta hólyaggal, melyet semmiképpen ne lyukassz ki, ugyanis elfertőződhet.
 • A hólyag kilyukasztására használt eszközt mindenképpen fertőtlenítsd előtte. Ezt megteheted úgy, hogy alkohollal lemosod a felületét, vagy néhány másodpercig a tűzben tartod és hagyod lehűlni.
 • A hólyag kiszúrásakor ügyelj arra, hogy nehogy felszakítsd a felső bőrréteget, mert az alatta lévő réteg nagyon érzékeny, és a hólyag gyógyulási ideje is nő a felszakítás miatt.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk