A tricepszet otthon edzeni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a tricepszet otthon edzeni?

02-02-tricepsz.jpg
A tricepsz egy háromfejű izomcsoport, amely segítségével képesek vagyunk a karunkat kinyújtani teljesen vagy részlegesen. Általában a testépítők fektetnek nagy hangsúlyt az edzésére, de az alakjukra figyelő hölgyek és urak körében is szokás fejleszteni ezt az izomcsoportot. Számos gyakorlat létezik, amelyek helyes alkalmazásával az otthonunkban is edzhetjük a tricepszünket, viszont érdemes ezekhez beszerezni pár eszközt. Tanuld meg, milyen gyakorlatokkal edzheted otthon is a tricepszedet!

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Fitneszszalaggal végezhető gyakorlat: tricepsz lenyomás ajtónál

 1. Célszerű vásárolni egy fitnesz gumiszalagot, ami segítségével több izomcsoportot meg tudunk dolgoztatni, így köztük a tricepszet is.
 2. Fogjuk meg a gumi két végét, a közepét pedig rögzítsük egy nyitott ajtó tetején.
 3. Húzzuk le erősen a gumi mindkét végét, úgy, hogy a két kezünk be legyen hajlítva, és vízszintesen álljon, a kilincsel egy vonalban – mintha fognál valamit a kezeidben.
 4. Álljunk összezárt lábakkal egyenesen.
 5. Lassú mozdulattal egyszerre mindkét kezünkkel húzzuk lefelé függőleges irányba a gumit, miközben a könyökünkre figyelünk, hogy ne mozogjon el, hanem a tricepszünk dolgozzon, és azzal fejtsünk ki erőt.
 6. Majd engedjük vissza a kiinduló pozícióba a karjainkat. Folyamatos és egyenletes, aránylag gyors mozgást végezzünk 3x20-25-ös ismétlés sorozattal.
Fitnessgumi.jpg

[szerkesztés] Tolódzkodás

 1. Álljunk háttal egy széknek vagy az ágynak, majd a kezeinkkel a hátunk mögött fogjuk meg a szék két oldalát, vagy az ágyon támaszkodjunk meg vállszélességben, miközben picit hajlítsuk be a lábunkat, és lassan dőljünk hátrafelé – karjaid legyenek kinyújtva teljesen.
 2. A lábaink legyenek kinyújtva, és szorosan egymás mellett összezárva tartsuk meg karból a testünket, miközben a hátunkat egyenesen megtartjuk, ne görnyedjünk!
 3. Ereszkedjünk le fokozatos tempóban annyira, hogy a felkarjaink a padlóval párhuzamosak legyenek. Tartsuk meg ezt a pozíciót 3 másodpercig – figyeljünk, hogy a könyökeink ne oldalra, hanem hátsó irányba hajoljanak.
 4. Majd nyomjuk ki magunkat a kezdő pozícióba, de ügyeljünk rá, hogy ne vállból, hanem karból dolgozzunk!
 5. A gyakorlat közben a lábainkat tartsuk egyenesen, a fejünket emeljük fel, és csináljunk kétszer 10-15 ismétlést.
 6. Nehezítés: a lábunkat tegyük fel egy székre (legyenek szorosan egymás mellett), és dolgozzunk karból, ne lábból nyomjuk ki magunkat.
Tolódzkodás1.JPG

[szerkesztés] Tricepsznyújtás fej fölött egykezes súlyzóval ülésben

 1. Vegyünk a bal kezünkbe egy könnyű egykezes súlyzót (nőknek 2 kilós, férfiaknak 4 vagy 6 kilós), és üljünk le egy puffra vagy az ágy végére.
 2. A jobb kezünket tegyük csípőre, és nyújtsuk ki a bal karunkat vállból, egyenesen felfelé úgy, hogy a tenyerünk előrefelé nézzen, és a fejünkkel támasszuk meg a karunkat, illetve az alkarunkat tegyük a fejünk tetejére.
 3. Egy félköríves mozdulattal emeljük fel a súlyzót úgy, hogy a könyökünk ne mozduljon el, próbáljuk végig a fejünkhöz szorítani a karunkat, csak az alkarunk mozogjon, és a tricepszünk dolgozzon – jobb kezünkkel segíthetjük a könyökünket odaszorítani a fejünkhöz, hogy az ne mozduljon el.
 4. Ha kinyújtottuk a kezünket, engedjük vissza a kiinduló helyzetbe. Egyforma számú sorozatot végezzünk mindkét karral – érdemes 3x10-15 ismétlést csinálni.
Tricepsz1.jpg

[szerkesztés] Tricepsznyújtás két kézzel

 1. Vegyünk egy egykezes súlyzót (nőknek 4 kilós, férfiaknak 6-8 kilós), majd kinyújtott kézzel emeljük a fejünk fölé úgy, hogy a tenyerünkkel fogjuk meg a súlytárcsát.
 2. Álljunk egyenes törzzsel egy kisebb terpeszben.
 3. Félkörívben engedjük hátra a súlyzót a fejünk mögé addig, míg az alkarunk meg nem érinti a bicepszünket, és közben a könyökünket tartsuk minél közelebb a fejünkhöz.
 4. Ugyanezen az íven emeljük vissza a súlyt a kezdő helyzetbe. Mindkét karunkkal csináljunk 3x8-10 ismétlést. A gyakorlatot ülve is végezhetjük.
Tricepsznyujtas fejfelett egykezes suly.jpg

[szerkesztés] Lórugás: tricepsznyújtás döntött törzzsel

 1. Előrehajolva támaszkodjunk meg az egyik kezünkkel egy szék vagy egy ágy végén, és a másik kezünkben tartsunk karunkat behajlítva egy egykezes, 2 kilós súlyzót.
 2. A könyökünket tartsuk magasan, de legyen stabil a tartása, majd egy körkörös mozdulattal lökjük hátrafelé, vízszintesen a karunkat. Közben figyeljünk oda arra, hogy csak az alkarunkkal végezzük a mozgást.
 3. Amikor kinyújtottuk a kezünket feszítsük rá az izmunkat, majd engedjük vissza a kezdő pozícióba. Mindkét karral csináljunk 2x10 hajlítást.
Lórugás.jpg

[szerkesztés] Szűknyomás francia vagy egyenes rúddal

 1. Feküdjünk egy fekvenyomó padra, és fogjunk meg egy francia rudat vállszélesnél szűkebben (10-15 cm távolságnak kell lenni a két mutatóujj között).
 2. Engedjük lassan és fokozatosan a rudat a mellkasunk felé, de figyeljünk rá, hogy a könyökünk szorosan a törzs mellett mozogjon.
 3. Teljesen engedjük a mellkasig a rudat, érjen a kezünk a mellvonal alatt a hashoz, majd innen nyomjuk vissza lassú tempóban a kezdő pozícióba a rudat. 3x8-10 ismétlést csináljunk belőle.
Szűk.jpg

[szerkesztés] Tippek

 • A tricepsz lenyomást ajtónál végezhetjük fordított fogással is, így a tricepsz rövid, belső fele nagyobb terhelést kap.
 • A szűknyomásnál minél szélesebb fogást alkalmazunk, annál nagyobb igénybevétel tevődik át a belső mellizmokról a külső mellizmokra.
 • A tricepsznyújtás fej fölött gyakorlatnál érdemes a szabad kezünkkel a fejünkhöz szorítani a könyökünket, hogy ne mozduljon el.
 • Ha minden gyakorlatnál a megfeszítési pontban 3 másodpercig ráfeszítve megtartod a súlyt, szálkásabb és szebb izomzatot érhetsz el.
 • A tolódzkodásnál nehezíthetjük az edzést, ha a lábunkat egy székre feltesszük, valamint ha szűkebb fogásban tartjuk meg magunkat.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Fitnessóz gumiszalag
 • Fekvenyomó- vagy edzőpad
 • Kézi súlyzó, francia rúd, egyenes rúd
 • Szék, esetleg ágy

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Nagyon óvatosan bánjunk a súlyokkal, ne vállaljunk be nehezebb súlyt, mint amennyit bírunk - tapasztaljuk ki mi a megfelelő számunkra.
 • Lehet elsőre könnyűnek tűnik egy súly, de többszöri emelésre már nehezebb lesz, figyeljünk oda rá.
 • Ne vállaljuk túl magunkat, többet árthatunk vele.
 • Amennyiben soknak érezzük a sorozatszámot, kevesebbet csináljunk belőle.
 • Mindig melegítsünk be edzés előtt, utána pedig nyújtsuk le az izmokat.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező