A transzfer gélt használni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a transzfer gélt használni?

Transzfer gel.jpg
Egy viszonylag új, és látványos hobby technika a transzfer dekupázs, melynek egyik eszköze a transzfer gél. Ellentétben a hagyományos dekupázzsal, itt nem magát a papírt vagy szalvétát viszed fel a díszíteni kívánt felületre, csupán a papír festékrétegét. Hatalmas lehetőség rejlik ebben a technikába, hiszen gyakorlatilag bármilyen formát megálmodhatsz, kinyomtathatsz és rámásolhatod egy tetszőleges felületre. Alkotásra fel!

[szerkesztés] Lépések

 1. Válassz ki egy képet, melyet szeretnél megörökíteni valamilyen felületen. Ez lehet az internetről letöltött kép, de akár saját készítésű fotó is.
 2. Nyomtasd ki a kiválasztott képet lézer nyomtatóval. Vedd figyelembe, hogy a lapot a nyomtatott oldalával lefelé helyezve fogod ráhelyezni a felületre. Ez nem minden esetben okoz zavart, de ha például szöveges képet választottál, akkor nagyon fontos, hogy tükrözve nyomtasd ki.
 3. Tervezd meg, hogy hova fog kerülni a képed. Akár ceruzával körbe is rajzolhatod, hogy biztosan tudd a méreteit.
 4. Ecsettel vidd fel a transzfer gélt a díszítendő felületre, és győződj meg róla, hogy alaposan átkented minden ponton.
 5. Helyezd rá a képet a felületre úgy, hogy a nyomtatott oldal kerüljön rá a géllel bekent felületre.
 6. Egy bankkártyával vagy faspatulával alaposan simítsd végig a képet, hogy megfelelően illeszkedjen a felülethez, és ne maradjon alatta levegő. Így tudod biztosítani, hogy a festék megfelelően átmenjen az alaptárgy felületére.
 7. Hagyd száradni a művedet. Mérettől is függ, hogy mennyi időre van szükség, de általában 24 órát érdemes várni, hogy biztosan megszáradjon.
 8. Száradás után a képet egy nedves szivaccsal, ronggyal vagy akár az ujjaddal dörzsöld végig óvatosan. Erre azért van szükség, hogy eltávolítsd a papírfelületet a képről.
 9. Ha a megszáradt a vizes felület, nincs más dolgod, mint megcsodálni művedet, és minél több embernek örömet szerezni vele.


[szerkesztés] Tippek

 • Ha elsőre nem sikerül leszedni a fehér papírt, többször is átmoshatod. Folyamatosan fakulni fog, de ügyelj rá, hogy a képet ne szedd le. Ehhez óvatos mozdulatokra és sok türelemre lesz szükséged.
 • Bár a sötétebb minta minden felületen használható, látványosabb, ha világos felületre viszed fel a képet.
 • Ezzel a technikával bútoraidat is feldobhatod és egyedivé varázsolhatod.
 • A kész képet még tartósabbá teszed, ha egy fedőlakkal lekened.
 • Ha először próbálod ki a transzfer gélt, keress egy próbafelületet, és azon gyakorolj. Nem egyszerű megfelelően lemosni a megszárad lépet. Azonban hidd el, megéri kísérletezni, mert fantasztikus dolgokat tudsz készíteni.
 • Ezt a technikát nyugodtan keverheted más, ismert módszerekkel is, például hagyományos dekupázzsal. A díszíteni kívánt felületet le is festheted a gél felvitele előtt, ezzel még egyedibbé téve alkotásod.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • transzfer gél
 • kinyomtatott kép
 • díszíteni kívánt felület (fa, dekorgumi, vászon stb.)
 • ecset
 • spatula vagy bankkártya

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A transzfer gél nyomot hagy a felületen, ezért jobb, ha kijelölöd, hogy hova kerül a képed. Ha csak úgy nagyjából kened fel a gélt, az a rész, amin nincsen kép meg fog látszani és nem túl esztétikus látvány lesz. Ha már ennyi energiát fordítasz a képre, ügyelj a részletekre.
 • Ne dörzsöld erősen a képet, mert akkor a festék is lejön. Inkább többször mosd át óvatosan, sokkal szebb eredményt kapsz. Ne idegeskedj azon, hogy nem tudod teljesen lemosni a papírt. Használd ki a technikát, és készíts vintage hangulatú képet.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk