A túl zsíros hajat kezelni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell a túl zsíros hajat kezelni?

Zsiroshaj.jpg

A hamar és túlságosan is zsírosodó haj jellegzetesen kamaszkori probléma, de sajnos sokan nem nőnek ki belőle. Túl zsíros hajról akkor beszélünk, ha a fejbőr faggyútermelése megnövekszik. A faggyú fontos tápanyagokat szolgáltat a hajszálaknak, melyet fésüléskor oszlatunk el. Túl zsíros hajnál viszont jóval több van belőle a kelleténél, így a hajtöveknél és a fejbőrön látszik elsősorban. Sajnos igen kellemetlen esztétikai jelenség, mely lelkileg is megterhelő.


[szerkesztés] Lépések

 1. Hagyjunk fel a tévhitekkel, és mossunk annyiszor hajat, amennyiszer jól esik! Fejbőrünk a vastag faggyúrétegtől nem tud megfelelően szellőzni, így fontos azt meghatározott időközönként hajmosással eltávolítani. A túl zsíros hajúak akár naponta is hajat moshatnak.
 2. Töröljük a balzsamozást a hajmosási rutinunkból! A balzsamok csak még jobban zsírosítják az amúgy is faggyúban bővelkedő hajunkat.
 3. Használjunk langyos vizet és ne meleget a hajmosáshoz! A túl meleg is serkenti a faggyútermelést.
 4. Bánjunk óvatosan a törülközővel, ne dörzsöljük vizes hajunkat! Inkább tekerjük be, és itassuk fel vele a vizet.
 5. Hajkefék helyett ritka fogú fésűvel fésülködjünk! Kíméletesebb mind a hajszálakhoz, mind a fejbőrhöz.
 6. Lehetőleg hagyjuk szabadon megszáradni hajunkat, főleg nyáron és ha sokáig beltérben maradunk. A hiedelemmel ellentétben, a hajszárító meleg hője nem szárító hatású, hanem pont fokozza a faggyútermelést. Ha mégis használnunk kell, akkor alacsony hőfokozatra állítva tegyük és tartsuk messzebb hajunktól.

[szerkesztés] Tippek

Az igazán hatásos hajápoláshoz érdemes megfogadni pár tippet, mellyel tényleg segíthetünk túl zsíros hajunknak, és amelyekkel egészséges frizurát varázsolhatunk magunknak.

 • Használjunk átlátszó sampont a krémes állagúak helyett! A legjobb olyan kozmetikum, melyben található a következő növényekből legalább egy: rozmaring, teafaolaj, csalán, kamilla, zsálya. Ezek jótékony hatással vannak a faggyútermelésre, ráadásul táplálják is érzékeny fejbőrünket.
 • Hajmosás során szánjunk egy kis időt fejmasszírozásra! Serkenti a vérkeringést, ráadásul ellazító hatású is. Egész biztosan jó hatással lesz fejbőrünkre.
 • Ha tehetjük, mossunk reggelente hajat! A bőrben a faggyútermelés éjszaka aktív, így reggel pont el tudjuk távolítani a felesleget.
 • Használjunk természetes alapanyagú hajöblítőket!
 • Válassz rövidebb vagy lépcsőzetesen hosszú fazonú frizurát! Így nem lapul le a hajad, és kevésbé látványos a zsírosodása.
 • Törekedj a belső harmóniára! A legtöbb hajjal, bőrrel, körömmel kapcsolatos megbetegedések, problémák okai általában lelki okokra vezethetők vissza.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Zsíros hajra való sampon
 • Állítható hőfokozatú hajszárító
 • Ritka fogú fésű


[szerkesztés] Figyelmeztetések

Ha valaki úgy gondolja, őt nem zavarja a zsíros haj, egyéni döntése. Viszont azzal érdemes tisztában lenni, hogy mivel a vastag faggyúréteg miatt nem tud megfelelően szellőzni a fejbőr, tehát a hajhagymák befüllednek, elhalnak, akkor könnyebben alakulhat ki hajhullás, kopaszodás.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah