A tápszert elkészíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell a tápszert elkészíteni?

Hogyan-kell-ekesziteni-a-baba-tapszert.jpg

A baba tápszer elkészítése nem bonyolult feladat, de a biztonság érdekében fontos betartani a higiéniai és előírásokat. Mindig kövesd a tápszer csomagolásán található utasításokat, mivel az arányok és az elkészítési mód eltérhetnek a különböző márkák között. Lépésről lépésre mutatjuk, hogyan kell a tápszert elkészíteni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Válaszd ki a megfelelő tápszert. A legtöbb gyártó 1-es, 2-es, 3-as jelzéssel készít tápszereket, ez azt a sorrendet jelzi, ahogy a babának adható. Az 1-es tápszereket felírhatja a háziorvos receptre, így az áruk támogatott, a 2-es és 3-as tápszereket viszont teljes áron lehet megvásárolni, ezeket már nagyobb áruházak, drogériák is árusítják. A kiválasztásban mindenképpen kérd a gyermekorvos, illetve a védőnő segítségét.
 2. Mielőtt hozzáfogsz a tápszer elkészítéséhez, alaposan moss kezet.
 3. Győződj meg róla, hogy a cumisüveg, a cumi és a mérőkanál tiszta és steril. Szükség esetén forró vízzel vagy sterilizáló berendezéssel sterilizáld ezeket. A cumisüveg tisztítása során használj palackmosó kefét az üveg belsejének súrolásához.
 4. Forralj fel vizet egy vízforralóban vagy edényben, a víz 2 percig forrjon, majd hagyd kihűlni, hogy a víz hőmérséklete 70°C körüli legyen. Ez a minimális hőmérséklet, ami ahhoz szükséges, hogy elpusztítsa a por alapú tápszerben előforduló baktériumokat (a por tápszer ugyanis nem steril). A pontos hőmérséklet meghatározásához használj digitális hőmérőt.
 5. Töltsd a cumisüvegbe a megfelelő mennyiségű vizet. Az arányok a tápszer csomagolásán találhatók. (Általában egy adag/kanál tápszerporhoz 30 ml vízre van szükség.)
 6. A steril mérőkanállal mérj ki a megfelelő mennyiségű tápszerport, és szórd a cumisüvegbe a vízre. Az adagolás pontos mennyisége a tápszer csomagolásán található.
 7. Csavard rá a cumisüvegre a cumit és a gyűrűt, majd alaposan rázd össze a tápszert, amíg teljesen fel nem oldódik.
 8. Ellenőrizd a tápszer hőmérsékletét, mielőtt a babának adnád. Cseppents egy kis mennyiséget a csuklódra, és győződj meg róla, hogy langyos, nem forró vagy hideg. Ha túl meleg, hagyd a cumisüveget tovább hűlni, vagy tedd hideg vízbe, hogy gyorsabban lehűljön. Ha túl hideg, melegítsd fel a cumisüveget egy meleg vizes fürdőben.
 9. Amikor a tápszer megfelelő hőmérsékletű, etesd meg a babát. Az elkészített tápszert általában 2 órán belül fel kell használni.

[szerkesztés] Tippek

 • A babák ritkán érzékenyek a tápszer összetevőire, de gyomorrontást, bőrkiütést vagy egyéb allergiás reakciót tapasztalsz, mindenképpen beszélj a gyermekorvosoddal vagy a védőnővel, hogy kiderítsétek a reakció okát és esetleg másik tápszert javasoljanak számotokra.
 • Ha a baba rendszeresen kiöklendezi a tápszert vagy, szintén beszélj az orvosoddal, mert előfordulhat, hogy speciális, érzékeny babák számára készült tápszert kell használni.
 • Ha lehetőséged van rá, a baba számára előre elkészített, folyékony tápszert is vásárolhatsz, amelyet csak fel kell melegíteni. Ezek a termékek jobb választásnak bizonyulnak például az utazás során, de általában drágábbak is, mint a por alapú tápszerek.
 • A tápszerre való érzékenység, allergiás reakció esetén célszer az úgynevezett HA (=hipoallergén) tápszerekből választani, illetve anyatej-kiegészítő tápszerként ezt fogja felírni a gyermekorvos.
 • A csecsemők etetések után kisebb-nagyobb mennyiséget visszabuknak. Ha ez jelentős (befolyásolja a baba súlygyarapodását), érdemes az AR, vagyis antireflux tápszereket választani. Ezek a tápszerek olyan anyagot tartalmaznak, amely a baba gyomrában képes besűríteni a lenyelt tápszert, így nehezebb, ritkább a visszabukás. Az AR tápszerek használata előtt is érdemes gyermekgyógyásszal konzultálni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Steril cumisüveg
 • Steril cumi és gyűrű
 • Steril mérőkanál
 • Tápszerpor
 • Víz
 • Hőmérő
 • Meleg vizes fürdő a cumisüveg felmelegítéséhez (opcionális)
 • Szappan

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Fél éves kor alatt csak olyan tápszert szabad adni, amit a gyermekorvos felír receptre.
 • Ne használj mikrohullámú sütőt a tápszer melegítésére, mivel ez egyenetlen melegedést eredményezhet, és a baba száját égetheti.
 • Soha ne használj meleg csapvizet a tápszer elkészítéséhez, mert a vízvezetékből származó szennyeződéseket tartalmazhat.
 • A tápszerpor tömörödhet a mérőkanálban, ezért ügyelj arra, hogy megtörd az esetleges csomókat a pontos adagolás érdekében.
 • Ha a tápszer maradékát 2 órán túl nem használtátok fel, azt ki kell önteni.
 • A WHO ajánlása szerint a csecsemő legmegfelelőbb tápláléka élete első 6 hónapjában az anyatej, így helyette tápszert csak akkor szabad adni, ha az anyukának nincs elég teje. Nem véletlen, hogy erre az időszakra az 1-es jelű tápszert kizárólag receptre lehet megvásárolni.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell