A szegénységben élőkön segíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a szegénységben élőkön segíteni?

Helping.jpg
Bárki bármikor kerülhet nehéz anyagi helyzetbe. Sokszor önhibájukon kívül csúsznak le emberek, kisgyermekes családok a szegénység mély bugyraiba. Ha felébredne bennünk a részvét, az empátia és a felelősségvállalás irántuk, akkor számos módon segíthetünk a bajbajutottakon. Lássuk, hogy hogyan!

[szerkesztés] Lépések

 1. Ajánljuk fel adónk 1%-át! Befizetett jövedelemadónk 1%-val támogathatjuk a szegényekkel, hátrányos helyzetben élők segítésével foglalkozó nonprofit alapítványokat, egyesületeket, szeretetszolgálatokat vagy segélyszervezeteket. Külön adatbázisban tájékozódhatunk arról, hogy mely szervezeteknek van lehetőségünk felajánlani adónk 1%-át, illetve informálódhatunk hitelességükről, adószámukról is.
 2. Segítség egyszeri pénzadománnyal! Egyszeri kisebb vagy nagyobb összeggel is hozzájárulhatunk egy-egy szervezet munkájához, rajtuk keresztül pedig a szegénységben élők helyzetének jobbításához. A felajánlott összeg(ek)et általában személyesen, csekken vagy banki átutalással juttathatjuk el a kiválasztott alapítvány(ok) részére. Népszerűek az adományvonalak is, amikor telefonhívásunkkal támogathatjuk őket egy előre meghatározott, kisebb összeggel.
 3. Ami nekünk szemét, másnak kincs! A jó állapotban lévő, tehát nem kiszakadt, kinyúlt ruhákat zsákokba csomagolva személyesen vagy adománygyűjtő akciók során juttathatjuk el a rászoruló családoknak. Másik esetben kapcsolatba léphetünk egy szegénységben élőkkel foglalkozó szervezettel, akik pontosan tudják, hol van nagy szükség a ruhákra, és azokat el is szállítják oda. Érdemes felcímkézni a zsákokat (például 5-6 éves kisfiúnak való ruhák), ezzel megkönnyítjük a szervezet(ek) tagjainak munkáját, és biztosak lehetünk benne, hogy megfelelő helyre kerül a ruhaadományunk.
 4. Adjuk tovább gyerekkorunk kincseit! Mivel fejlesztésre nagyon kevés pénz jut a szegénységben élő gyermekek esetében, számukra kimagasló értéke van a jó állapotban lévő játékainknak és könyveinknek, amelyeket mi már nem használunk. Ezekkel is hasonlóan járhatunk el, mint a ruhákkal: a felcímkézett dobozokat szintén személyesen, vagy egy szervezeten keresztül juttathatjuk el a rászorulóknak.
 5. Segítsünk ételt varázsolni az asztalukra! Tartós élelmiszereket (például liszt, cukor, száraztészták, konzervek) is vásárolhatunk, és ezeket ajánlhatjuk fel a nélkülözőknek. Sokszor talán ezekkel segítünk rajtuk a legtöbbet, mert egy többgyerekes család éléskamrája a hónap végére (jobb esetben csak a hónap végére!) általában üres marad. Személyesen például élelmiszerjegyeket is adhatunk nekik, így ők dönthetik el, hogy mire költik el őket.
 6. Lomtalanítás helyett válasszuk az adományozást! Régi, feleslegessé vált bútorainkat és még működőképes műszaki eszközeinket is felkínálhatjuk szegény családok részére közvetlenül, ahelyett, hogy lomtalanításkor az utcára tennénk ki őket, és így esetleg olyanokhoz jutnának el, akiknek nem igazán van rá szüksége. Ilyenkor azonban vagy nekünk kell gondoskodni ezek elszállításáról, vagy ha egy szervezet forrásai megengedik, akkor ők maguk szállítják el ezeket a használati tárgyakat a rászorulóknak.
 7. Kétkezű munkánkkal is segíthetünk! Bizonyos szolgáltatásokkal is támogathatjuk a hátrányos helyzetben élő családokat. Például egy építési vállalkozó elvállalhatja, hogy felújítja a lakhatatlanná vált házat, egy tűzifa kereskedő biztosíthatja néhány család télirevalóját vagy egy festő felajánlhatja, hogy rendbe teszi és kifesti a penészes, egészségre káros falakat.
 8. Vállaljunk önkéntes munkát! Ha van időnk, energiánk, elszántságunk és esetleg némi szaktudásunk, akkor önkénteskedéssel is hozzájárulhatunk a szegénységben élők megsegítéséhez. Ehhez fel kell keresnünk egy olyan alapítványt, amely mindennapi munkája és szervezett programjai során alkalmaz önkénteseket. Ennek menetéről az egyes szervezeteknél érdeklődhetünk, például az Age of Hopealapítványnál.
 9. Hogyan segítsünk a hajléktalanokon?
  1. Például a visszaváltós üvegeket vagy a fémdobozokat ne dobáljuk bele a szelektív hulladékgyűjtőbe, hanem ha van rá módunk, akkor egy zsákba összegyűjtve adjuk át nekik! Ők ezeket a kijelölt helyeken be tudják váltani, és némi fizetséget kapnak ezért.
  2. A kidobásra szánt ruhákat ne egyenesen a szemetesbe hajítsuk, hanem gyűjtsük egy zsákba, amelyet a kuka mellett helyezzünk el, főleg ha tudjuk, hogy élnek hajléktalanok a környékünkön.
  3. Az utcán koldulóknak – ha elfogadják – inkább ételt vegyünk egy közeli boltban, és ne pénzt adjunk nekik, mert azt valószínűleg nem a túléléshez szükséges dolgokra költenék.

[szerkesztés] Tippek

 • Előbb mindig nézzünk körül közvetlen környezetünkben, mert soha nem lehet tudni, hogy ki szorul segítségre, ki küzd – akár csak átmenetileg is – anyagi gondokkal.
 • Akkor adományozzunk, ha azt jó szívvel tesszük, és meggyőződtünk arról, hogy minden támogatásunk olyan nemes célokra fordítódik, amikben mi is hiszünk, és amiket valóban támogatni szeretnénk!
 • Keressük fel a szegényekkel, hátrányos helyzetben élők segítésével foglalkozó alapítványok, egyesületek, szeretetszolgálatok, segélyszervezetek honlapjait, amelyeken bővebben is tájékozódhatunk arról, hogy mik a sürgős kéréseik, milyen aktuális adománygyűjtő akcióik vannak, vagy milyen más módokon tudnánk még nekik segíteni.
 • Érdemes lakóhelyünk közelében működő szervezet(ek)et választani, mert így csökkenthető az adományok szállításának a költsége.
 • Merjünk nemet mondani, ha olyan szervezet keres fel minket és kér tőlünk adományt, amiben nem bízunk vagy nem illik bele terveinkbe!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • segítőszándék
 • empátia
 • felelősségvállalás
 • anyagi és tárgyi felajánlások
 • idő és energia
 • zsákok, dobozok
 • elszállításhoz szükséges jármű


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Annyit adjunk a szegényeknek, amennyit a mi anyagi/tárgyi forrásaink is még elbírnak!
 • Ellenőrizzük le a támogatandó szegénységben, hátrányos helyzetben élők segítésével foglalkozó szervezetet!
  • Ha például az utcán szólítanának le minket, akkor a szervezet adománygyűjtőjét kérjük meg arra, hogy igazolja jogosultságát, érdeklődjünk arról, hogy jó helyre kerül-e az adományunk, biztosan a megismertetett célra használják-e fel? Ha lehetséges, akkor ezeket hiteles dokumentumokkal, brosúrákkal is igazolja.
  • Ha szórólapon vagy internetes hirdetésben találkozunk egy adományokat gyűjtő szervezettel, akkor mielőtt adakoznánk nekik, járjunk utána, hogy valóban létezik-e a szervezet, például be van-e jegyezve a bíróságon, engedélyezett-e adományok gyűjtésére?
 • Legyünk elővigyázatosak a szervezetek hasonló hangzású neveivel! Sokan visszaélnek ezzel, félrevezetik az adományozót, aki így lehet, hogy egy nem is létező szervezetnek adományoz, vagy nem azt a szervezetet támogatja, akit valójában szeretne.
 • Ha pénzzel támogatnánk egy szervezetet, akkor, ha lehetséges, kérjünk bizonylatot a felajánlott összegről!
 • Jelentősebb adomány esetén kérdezzünk meg adótanácsadót vagy ügyvédet! Értékpapírt, hagyatékot, természetbeni adományokat is felajánlhatunk, vagy egy alapot hozhatunk létre, amelynek kamataiból gazdálkodhat az ilyen formában támogatandó szervezet.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, Kiscsillag