A szóbeli érettségire felkészülni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell felkészülni a szóbeli érettségire?

Images.jpg
Minden érettségi előtt álló diák fejében megfordul, hogy vajon, hogyan fogom a fejembe verni ezt a rengeteg dolgot? Hogyan várhatják el tőlem, hogy több éves anyagot pár röpke hónap alatt megjegyezzek? Szinte minden második diák beleesik abba a hibába, hogy az utolsó pillanatban fog hozzá a tételek megtanulásához. Nos, én is így tettem annak idején. De ennek ellenére sikerült jól leérettségiznem és még ráadásul jó egyetemre is vettek fel. Engedjétek meg, hogy egy véndiák ellásson titeket pár jó tanáccsal. A sikeres érettségihez való út mindössze 6 lépésből áll. Ha követed a tanácsaim, nem érhet csalódás.

[szerkesztés] Lépések

 1. Tervezz előre! Ha már csak nagyon kevés időd van az érettségiig, akkor nagyon fontos, hogy megtanuld jól beosztani az idődet. Például számold ki, hogy egy nap alatt hány darab érettségi tételt kell megtanulnod ahhoz, hogy a zöld asztalnál ne érjen meglepetés. Ez nem kis feladat, lehetséges, hogy ingerültebb lehetsz ezekben az időkben, de kitartónak kell lenned!
 2. Ne halogass! Tudom, hogy fáradt vagy és kicsit kiborultál, de nincs halogatás! Ha egy nap alatt 5 tételt kell megtanulnod, hogy sikeresen leérettségizz, akkor nem rakhatod át másik napra. Nem engedheted meg magadnak, hogy egy nap kettővel kevesebb tételt tanulj meg, mert mire eljön az idő, azon kapod majd magad, hogy még van vagy 20 tétel, amibe bele sem olvastál.
 3. Ne magolj! Senki sem tökéletes, ezt jegyezd meg! Nem baj, hogy ha nem tudsz szóról szóra mindent. Próbáld inkább logikával megtanulni a dolgokat és ne magolással! Azt tanácsolom, hogy minden tételhez készíts egy rövid vázlatot, próbáld meg kiragadni a lényeget. A vázlat ne tartalmazzon összefüggő mondatokat, csak emlékeztető szavakat. A lényeg, hogy úgy olvasgasd a tételeket, mintha egy jó könyvet olvasnál. Aztán a vázlatok segítségével próbáld meg felmondani azt, amit megjegyeztél. Nem baj, hogy ha elsőre nem tudsz minden "emlékeztető szócskához" normális, összefüggő mondatot rendelni. Az a fontos, hogy mindenről legyen valami fogalmad, és ha szorgalmasan gyakorolsz, akkor a kép előbb-utóbb összeáll!
 4. Mindent tudsz! Ha közeledik az érettségi napja és te úgy érzed, hogy semmit sem tudsz, akkor sem szabad kétségbe esni! Amikor én érettségiztem, mindenki úgy ment be, hogy "Úristen, nem tudok semmit!". Még a legnagyobb stréber is így érzi, még ha nem is mondja... A lényeg, hogy te bízz magadban, hiszen már egyszer megtanultál mindent. Sőt! Kétszer is, mert az egy dolog, hogy érettségi előtt felkészültél, de előtte volt rá jó pár éved, hogy mindent megtanulj! Hidd el, az a sok unalmas óra, amit végigültél, nem volt eredménytelen! Mert ha hiszed, ha nem, valami azért biztos, hogy megmaradt a fejedben. Tehát ne aggódj! Te mindent tudsz!
 5. Légy magabiztos és bizakodó! Ha nem fogadtad meg minden tanácsom és emiatt nem sikerült minden tételt átnézned, akkor se légy elkeseredve! Én például vállalati gazdaságtanból olyan tételt húztam ki, aminek csak az első három mondatát olvastam el még felelés előtt. És tudod hányast kaptam? Meglepő, de ötöst! Pedig szigorú középiskolába jártam és kb. ketten érettségiztünk az egész osztályból ötösre. A lényeg, hogy magabiztos és bizakodó voltam. Bár szerintem rengeteg hülyeséget mondtam az érettségin, mégis úgy adtam elő az egészet, mintha azt nem lehetne még csak megcáfolni sem! Alig hagytam szóhoz jutni a tanárt és így olyan benyomást keltettem, mintha mindent tudnék. A végén még meg is dicsértek, hogy szuper felelet volt. Úgyhogy vésd az eszedbe: Légy magabiztos és bizakodó!
 6. ...ők is csak emberek... Bármennyire is félsz a tanároktól, ők is csak emberek és ők is túlestek már az érettségin. Tudják, hogy milyen rossz érzés görccsel a gyomrodban várni, hogy hogy alakul a sorsod. Hidd el, segíteni fognak neked! Ha végig példásan vagy kevésbé példásan viselkedtél, akkor is biztosan segíteni fognak neked, hiszen nem osztályozhatják le a négyéves teljesítményed 20-30 perc feleltetés alapján...

[szerkesztés] Tippek

 • Ne fagyj le! Ha az érettségi asztalnál a tanár feltesz egy olyan kérdést, amire nem tudsz válaszolni, ne fagyj le! Csak lazán válaszolj, ennyit: "Természetesen majd erre a kérdésre is válaszolok, de előbb engedjék meg, hogy elmagyarázzam, hogy mi is az a...." Ezzel időt nyerhetsz, de még az is lehet, hogy addig fogsz beszélni, hogy a tanárok teljesen belefeledkeznek és azon veszed észre magad, hogy már le is érettségiztél és a veszélyes kérdésről mindenki elfelejtkezett.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Zöld tea (olyan a hatása, mint a kávénak, csak egészségesebb)
 • Ropi (nem lehet éhesen tanulni)
 • Jegyzetfüzet, toll
 • Zene (néha kell egy kis relax)
 • Nyugalom (szülők, haverok kizárva!)
 • Szőlőcukor (serkenti az agyat)
 • Csoki

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Pihenj! (Két tétel között tarts 10 perces pihenőket!)
 • Ne felejts el enni!
 • Igyál sok folyadékot!
 • Menj el futni, úszni! (Ha már teljesen kivagy, de belefér az idődbe, akkor tarts egy fél nap aktív pihenést!)
 • Meditálj! (Hadd tisztuljon ki az agyad!)

[szerkesztés] Hangolódj rá egy kicsit az érettségire ezzel a szuper filmmel ;)

Az oldal szerzői

Bya, Evyke, Hogyankell