A színházban viselkedni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a színházban viselkedni?

Szinhaz.jpg
Színházba járni régen különleges kiváltságnak számított. Ma már szerencsére több ember számára elérhető, azonban a színházi viselkedés protokolljával és íratlan szabályaival nem árt tisztában lenni, különösen, ha először járunk színházi előadáson. Érdemes gyermekünknek is megmutatni ezt a kis összefoglalót az első színházi élmény előtt.

[szerkesztés] Lépések

 1. Öltözz alkalomhoz illően! Ez amolyan nulladik szabály, de fontos, hogy ne érezd magad kellemetlenül a helyszínen. Természetesen nem kell nagyestélyiben érkezni, de azért az átlagos hétköznapi viseletednél elegánsabb öltözéket válassz. A kiöltözés mértéke attól is függ, hogy melyik intézménybe szól a jegyed; például egy kisebb színházba akár még a sötét farmer (pl. fekete, sötétkék) is megfelelhet egy csinosabb blúzzal és blézerrel, ugyanakkor a Nemzeti Színházba vagy az Operettszínházba illik valamilyen elegánsabb szettet választani pl. ruha vagy szoknya magas sarkúval. Viszont minden esetben kerüld a sportos viseletet és az igénytelen megjelenést!
 2. Érkezz időben! Az előadás megkezdése előtt legalább 10 perccel érdemes megérkezni a színházba, hiszen senki számára sem kellemes rohanni, vagy akár késve érkezni, pláne ha a sor közepére szól a jegyünk. Ha mégis elkésnél, a te sorodban ülőktől kérj elnézést, amiért felállítod őket és velük szembe fordulva (ne háttal) sorolj a helyedre.
 3. Használd a ruhatárat! Minden színháznak van ruhatára, amit használj ki, hiszen amellett, hogy így illik, biztosan neked is kellemetlen lenne becipelni magaddal a nézőtérre a kabátodat, nagy táskádat, esetleg váltócipődet.
 4. Viselkedés az előadás alatt.
  • Még az előadás megkezdése előtt kapcsold ki vagy némítsd le a telefonodat – nagyon kellemetlen tud lenni, ha a darab közepén egyszer csak megszólal a mobilod!
  • Az előadás kezdetét követően kerüld a hangos vagy félhangos megjegyzéseket, véleménynyilvánítást a partnered felé! Maximum halkan, a fülébe súgva mondd el neki, amit szeretnél, de ügyelj arra, hogy ne zavarj másokat a nézőtéren és a színpadon egyaránt.
  • A nézőtérre ételt, italt elvileg nem szabad bevinni, ha mégis van nálad és megéhezel, lehetőleg ne az előadás alatt jusson eszedbe cukorkát kibontani, a zacskóval hangosan zörögni. Az is kellemetlen tud lenni, ha hangosan hallani a ropogtatásod, ha morzsálódó ételt eszel, vagy ha véletlenül félrenyelsz és köhögni kezdesz.
  • Ha köhögnöd kell, vagy az orrodat szeretnéd kifújni, természetesen megteheted, de lehetőleg ne a csendesebb jeleneteknél és minél halkabban.
 5. Szünet alatt.
  • A színházi darabok általában több felvonásosak, vagyis legalább egy szünet szokott lenni a darab felénél, ami elég hosszú, általában 15 perc. Ezt az időt használd ki abban az esetben, ha igénybe vennéd a mosdót vagy a büfét, dohányoznál vagy beszélgetnél partnereddel.
  • Figyelj a jelzőhangokra, amelyek figyelmeztetnek a szünet végére, ekkor kell visszatérni a nézőtérre, mivel hamarosan folytatódik az előadás.
 6. A darab végén tapssal köszönd meg az élményt!
  • Amikor véget ér a darab, a színészek közösen kiállnak és meghajolnak, ekkor illik tapsolni. Ha az előadás elnyerte a közönség tetszését, ne lepődj meg azon, hogy esetenként akár többször is visszatapsolják a színészeket, mielőtt mindenki felállna és távozna.
  • Miután mindenki egyszerre indul meg a ruhatár és a kijárat felé, légy türelemmel a tömeggel és a várakozással szemben, lehet, hogy nem kerülsz sorra azonnal.

[szerkesztés] Tippek

 • Indulás előtt bizonyosodj meg róla, hogy elraktad-e a jegyed!
 • Az utazás tervezése során gondolj a parkolóhely keresésre! Amennyiben autóval tervezel menni egy budapesti belvárosi színházba, még parkolóhelyet is kell találnod, ami legtöbbször nem kevés időbe telik!
 • Számíts a mosdónál sorra! Ha van időd, érdemes a mosdót még az előadás kezdete előtt igénybe venni, mert a szünetben nagy sorra számíthatsz.
 • Keresd meg a szereposztást! Ha tetszett a szereplőgárda, és kíváncsi vagy a szereposztásra, hogy melyik karaktert melyik színász játszotta, a bejárat közelében megtalálod kifüggesztve.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Színházjegy
 • Elegáns öltözék

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Lmeszaros