A színeket értelmezni és alkalmazni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a színeket értelmezni és alkalmazni?

Colors.jpg
Mindenkinek vannak kedvenc színei, amiket szívesen hord. Manapság a divatszakmában és az öltözködésben igen fontos hangsúlyt helyeznek a színek harmonikus alkalmazására. A színeknek minden kultúrában fontos és meghatározott mondanivalójuk vannak, számtalan érzelmet, eseményt, folyamatot társítunk hozzájuk. A jól megválasztott színekkel üzenni tudunk a környezetünkkel, így egyfajta metakommunikációt alkalmazva feléjük. Viszont nem mindegy, hogy egyes esetekben milyen színeket párosítunk egymással. Ismerjük meg, hogy melyik színnek milyen mondanivalója van, és hogyan érdemes a színeket használni.

[szerkesztés] Lépések

 1. A színek csoportosítása: számos szín és színárnyalat létezik, amelyeket a következőképp különböztethetünk meg egymástól:
  • az alapszínek: piros, sárga, kék
  • a másodlagos színek: két alapszínből összeálló színek (pl.: narancssárga)
  • a meleg színek: piros, narancssárga, sárga, barna
  • a hideg színek: kék, zöld, skarlát
  • a semleges színek : fehér, barna, bézs
  • az erős színek: az intenzív színek, amelyek nincsenek fekete, fehér vagy kiegészítő színekkel keverve
  • a sápadt színek: fehér, fekete vagy komplementáris színekkel való vegyített, kevésbé intenzív színek
 2. A piros szín: energiát, agresszivitást, bátorságot, áldozatkészséget, szeretetet, erőt, harciasságot, erős érzelmeket és szenvedélyt sugároz. Azoknak ajánlják, akik gyengének, félszegnek érzik magukat, mert jelentős extrovertáltságot sugalló szín. Mivel optimizmusra és aktív tevékenységre sarkall, ezért a negatív szemléletű és lusta személyiségeknek is érdemes alkalmazniuk.
 3. A sárga szín: nyugtató, gondolkodásra késztető, éberséget és élénkséget, fürgeséget szimbolizáló, tökélességre sarkalló szín. Mivel merészséget sugalló szín, így a felszabadultságra vágyóknak érdemes alkalmazniuk. A sárga színből irigységre, fösvénységre, féltékenységre és önzésre is asszociálhatunk.
 4. A zöld szín: nyugalmat, biztonságot, toleranciát, reményt, kezdődő szerelmet, egészséget, békességet, pihenést és az elmélkedést jelképezi. A természet, a természetesség, az élet és az életvidámság szimbóluma. Köztudott, hogy nyugtató hatással van az idegrendszerre, így aki feszültebb, stresszesebb életet él, hasznosan alkalmazhatja a zöld szín nyugtató hatását.
 5. A kék szín: harmóniát, barátságot, bizalmat, hűséget, megbízhatóságot, bölcsességet, intelligenciát, hallhatatlanságot, végtelenséget, mélységet, átszellemültséget, sejtelmességet szimbolizáló szín. Egyben az erény színe is, és stresszhelyzetben nyugtató hatása van, derűssé, frissé, könnyeddé tesz – rendezi a pulzust, mérsékli a légzési ritmust, koncentrálásra és befelé való békességre sarkall.
 6. A fehér szín: tökéletességet, ártatlanságot, tisztaságot, egyszerűséget, szerénységet, új kezdetet, a születést, a világosságot jelképezi. Az igazán pozitív és tiszta lelkületű személyiségek színe, büszkeséget, jóságot és örökkévalóságot sugall.
 7. A fekete szín: a gyász, szomorúság, befelé fordulás, keménység, harag és az egyediség színe. Az öltözködésben távolságtartást, méltóságot és erőt sugározz.
 8. A lila szín: békességet, eltávolodást, szellemiséget, mozgást, szenvedélyt, életerőt és energiát jelképező szín. A kisugárzása nyugtató hatású, de az erőszakkal és a hatalommal is gyakran társítják. Mivel intenzitása a fény erősségével változhat, a kétértelműséggel, a kevésbé szakmaisággal, a hűtlenséggel is összefüggésbe hozható.
 9. A narancssárga szín: melegséget sugárzó, szórakozást, kikapcsolódást, vidámságot, nagylelkűséget, könnyedséget és játékosságot kifejező szín. Az érzelemre serkentőleg hat, biztonságot sugároz, étvágygerjesztő, és a bátorságot, áldozatkészséget is jelképezi.


[szerkesztés] Tippek

 • Ha hideg színekben jelenünk meg, a tapasztalatok alapján jobban odafigyelnek a mondanivalónkra.
 • A meleg színeknél a látvány nem élénkíti, hanem megnyugtatja, pihenteti a partnert.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Színes ruhák
 • Tárgyak, eszközök


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ügyeljünk arra, hogy üzleti tárgyalásra vagy állásinterjúra ne menjünk háromnál több színű öltözetben.
 • A három szín még elfogadott egyszerre, de a kettő az ideális.
 • A túl sok szín elvonja a figyelmet a mondanivalóról.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező