A száraz bőrt kezelni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a száraz bőrt kezelni?

Szaraz bor.jpg
A száraz bőr problémája sok mindenki életét keseríti meg, egyes felmérések szerint a magyar lakosság 20%-át is érintheti. A bőr állapotát a genetikai adottságok mellett többek között az életmód, a lakóhely, a nem és a kor is alakítja. Ha meg akarjuk őrizni bőrünk egészségét, be kell tartanunk néhány fontos szabályt az életmódunkat illetően. Ugyanakkor ha már kialakult nálunk a száraz bőr, akkor is sokat tehetünk annak érdekében, hogy visszanyerjük bőrünk rugalmasságát és bársonyosságát.

[szerkesztés] Lépések

 1. Fürdés: A szappan erősen szárítja a bőrt, helyette érdemes speciális fürdőolajokat használni és szintetikus detergenst (syndet) tartalmazó szappanokat, melyeknek a szárító hatása elenyésző.
 2. Óvatos törölközés: Használjunk puha törölközőt, és dörzsölés helyett inkább csak itassuk fel a nedvességet!
 3. Testápolás: Fürdés után speciális testápolóval kenjük be magunkat! Használjunk úgynevezett barrier repair, vagyis a test védekező rendszerét visszaállító krémet (ezek recept nélkül kaphatók a gyógyszertárakban)! Emellett a glükonolakton tartalmú krémek ajánlottak. A glükonolakton ugyanis négy hidroxil csoportja miatt fokozottabban hidratál. Nem elég, ha egyszer hidratálunk naponta, nagyon száraz bőr esetén akár napi 5 alkalommal is megismételhetjük a műveletet.
 4. Arcápolás: Alkoholos tartalmú arclemosók helyett alkoholmentes, hidratáló hatású arclemosót válasszunk, amelyek táplálják a bőrt, és segítenek megőrizni nedvességtartalmát!
 5. Párologtatás: A száraz levegő a bőrünket is kiszáríthatja, ezért párologtassunk! Ennek során használhatunk egy kevés illóolajat is. Emellett ültessünk sok szobanövényt!
 6. Huzat stop: A huzatos helyiségek sem kedveznek a bőrünknek, ezért ha a nyílászárók nem szigetelnek jól, cseréljük, vagy szigeteljük le őket!
 7. Vízhiány pótlása: Fogyasszunk sok lédús és rostos élelmiszert, igyunk sok vizet!
 8. Arcpakolások:
  1. Mézes-túrós maszk: 2 evőkanál meleg, folyékony mézet keverjünk el 2 evőkanál túróval! A maszkot vigyünk fel az arcra, majd negyed óra múlva langyos vízzel távolítsuk el!
  2. Tejes-krumplis maszk: Egy főtt krumplit törjünk össze, majd keverjük össze apróra vágott petrezselyemmel és 2 evőkanál tejjel, majd pakolásként tegyük az arcunkra! Nagyon érzékeny bőrre ajánlott.
  3. Tojásos-mézes pakolás: Egy felvert tojássárgájához keverjünk öt evőkanál tejet és fél teáskanál mézet, majd verjük fel újra egyben az egészet! Mikor a pakolás már közepesen sűrű, vigyük fel az arcunkra, majd tizenöt perc hatóidő után langyos vízzel öblítsük le!

[szerkesztés] Tippek

 • Használhatunk enyhe hámlasztó (pici glikolsav tartalmú) krémeket, ezek segítenek eltávolítani a megvastagodott bőrréteget, ezután érdemes testápolót használni.
 • A száraz bőrnek is számtalan típusa van, ezért érdemes bőrgyógyásszal konzultálni, aki kifejezetten a mi bőrtípusunknak megfelelő kezelést tud javasolni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Szintetikus detergenst tartalmazó szappan vagy speciális fürdőolaj
 • Puha törölköző
 • Barrier repair krémek, esetleg glükonolakton tartalmú testápolók
 • Párologtató és illóolajok
 • Szobanövények
 • Jó nyílászárók
 • Szigetelőanyag
 • Lédús, rostos élelmiszerek
 • Sok víz
 • 2 evőkanál méz és túró
 • Egy krumpli, egy szál petrezselyem és 2 evőkanál tej
 • Egy tojássárgája, 5 evőkanál tej és fél teáskanál méz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A bőr kiszáradását fokozhatják a következők: fűtés, szolárium, túlzott napozás, huzatos helyiségek, légkondicionáló, száraz levegő, alkoholos arclemosók, szappan, túl gyakori és túl hosszú tusolás. Ezeket lehetőség szerint kerüljük el!

[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Andi02