A snowboardozást elkezdni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a snowboardozást elkezdeni?

Snowboarder.jpg Ha már tudjuk, hogyan válasszuk ki a snowboard deszkánkat a snowboardozáshoz (amit itt olvashatsz:[1]), akkor már csak a kezdeti lépések megtanulása marad a számunkra. Fontos betartani minden pontot az épséged szempontjából a kezdeti tanulásnál, ezért kellő odafigyeléssel olvasd a folyamatokat és nézd meg a videókat is. A snowboardozás alapjainak megtanulása általában picit nehezebb, mint a síelésnél - aki már wakeboardozott, vagy gördeszkázott jóval egyszerűbben érez rá az elsajátításra. Mivel mind a két lábad fixen kötve van a deszkádhoz, így csak a deszkával vagy képes irányítani, ezért merőben másabb koordinációs és irányítási lehetőségek adódnak a számodra. Általánosságban 3-5 nap szükséges az alapok megtanulásához, amit feltétlen egy snowboard oktató társágában tegyél meg. Segítséget nyújt számodra ez az összeállítás, hogy egészen a snowboard magadra csatolásától kezdve, az elinduláson át, az elesésen keresztül, a fékezés és megállás folyamatáig minden fontos lépést megtanulj. Itt betekinthetsz az alapokba, hogyan kell azokat elsajátítani - és ehhez videókat is találsz.


[szerkesztés] Lépések

 1. A snowboard beállítása
  • Egy komplett snowboard a következőkből áll: snowboard deszka és a kötés. A kötés az, amivel a lábunk rögzítjük a deszkához - ez eltér a sílécnél megszokott, csak bele lépünk módozattól.
  • Minden szükséges felszerelést többszörösen ellenőrizzünk le, húzzunk meg és fixáljunk.
  • A snowboard bakancs ne legyen laza, de nagyon szoros se, viszont fogja a lábad erősen - feltétlen kényelmes és picit rugalmas bakancsot válassz, mivel akár 8-10 órán át is rajtad lesz.
  • A snowboard deszkát egy szaküzletben nézessük át, ha nem ott béreljük vagy vesszük.
  • A snowboard kötést egy szakember segítségével állíttassuk a magunk legmegfelelőbb és legkényelmesebb helyzetébe, valamint a számunkra ideális szögekre és méretekre. Álljunk is rá, hogy leellenőrizzük megfelelő-e a két láb közötti távolság és szög - rugózzunk is bele.
  • A kötés szerepe: hogy a lábfejünk hátsó részét teljesen megtámassza és tartsa a deszkához. Ezt a kötést tudjuk előre és hátra dönteni, ez kényelmi szempontból fontos lehet. Ne essünk abba a hibába, hogy nyomja valami a lábfejünk hátsó részét és ezért kényelmetlennek érezzük a bakancsot.
  • Tanácsos olyan kötést választani, melynek az első pántja cap-strap, vagyis nem felülről szorítja a bakancsot, hanem annak orrára maximálisan rásimul - megfeszíti a pántot, így hátrafelé a sarok irányába húzza befelé és rögzíti a bakancsot.
  • Mivel az egyik lábunk elől, a másik hátul fog elhelyezkedni, ezért fontos meghatározni melyik láb lesz az irányító. Ha nem tudjuk melyik lábunk lesz az irányító láb, akkor álljunk vigyázz állásba és dőljünk előre, így amelyik lábbal lépünk ki, az lesz a meghatározó irányító láb (vagyis a hátsó) a snowboardozás során. Természetesen, ha kényelmesebbnek érezzük a másik lábbal való irányítást, akkor úgy állíttassuk be a kötésünket. Általában amilyen lábasok vagyunk, az a láb a hátsó, azaz irányító láb. Két elnevezése van az elhelyezkedési pozíciónak: bal láb elől, jobb láb hátul, az a regular, ha bal láb hátul, jobb láb elől, az a goofy.
 2. Bemelegítés
  • Mielőtt nekikezdünk a gyakorlásnak, vagy akár már a komolyabb snowboardozásnak, fontos a bemelegítés. A hidegben az izmok megfeszülnek, meggémberednek, ezért fontos nagyon átmelegíteni azokat. Guggolásokkal, nyújtásokkal, karkörzésekkel tanácsos bemelegíteni 5-10 percen keresztül. Ha érzünk magunkban egy kis affinitást, fussunk 2-3 kört.
 3. A snowboard felcsatolása, rögzítése
  • Ha már rajtunk a bakancs, a deszkánk is beállítva a megfelelő paraméterek szerint, nincs más dolgunk, csak megtanulni, hogyan csatoljuk fel a kötésünket.
  • Ezt a folyamatot ülve tegyük meg. Helyezzük magunk elé a deszkát, úgy, hogy a kötés hátsó részével a talaj fele legyen. Majd az egyik lábunkkal lépjünk bele a kötésbe, rögzítsük, és utána a másikkal is tegyük meg a következő lépés szerint.
  • A kötés eleinte ki van engedve, ilyenkor tudjuk belehelyezni a lábunk. Minden kötésnek 2 rögzítő csatja, pántja (step-in) van: alul és felül. Ezek meghúzásával tudjuk teljesen fixálni a lábunkat a deszkához. Amikor belehelyeztük a lábunk a kötésbe, érdemes elsőnek a felső kötés rögzítésével kezdeni, majd az alsóéval - mind két részt maximálisan húzzuk meg. Amikor mind kettőt rögzítettük, húzzuk még egyszer meg őket, hogy teljesen fogja a bakancsot.
 4. A felállás a deszkával
  • Fontos, hogy egy elkerített szakaszon kezdj el tanulni, ami kimondottan a gyakorló és kezdő sportolók számára van fenntartva - ezek egyenes, kezelt pályarészek. Az ilyen szakaszon, nem mennek a már gyakorlottabb sportolók.
  • A legnehezebb feladat egy kezdő számára a rögzített deszkával való felállás. Egyik módszer az ülésből való felállás: mivel mind két lábad enyhén behajlítva van, így csak is úgy fogsz tudni felállni, ha az egyensúlyod előre helyezed, és egy guggoló állást veszel fel a behajított lábaiddal - miközben a deszka hátsóélére helyezed az egyensúlyod, valamint a hóba belenyomod az élét a deszkának. Próbáld az eleinte támaszkodásra használt kezeid előre nyújtani, hogy az egyensúlyodat megtartsd. A másik módszer a térdről való felállás. Ilyenkor a térdelő helyzetből helyezed az egyensúlyod a deszkára, aminek az első élét a hóba belevájsz, s közben a támaszkodó kezeiddel előre lököd magad és lassan felállsz belőle. Fontos az egyensúlyod megtartani, amit a kezeiddel tudsz segíteni.
  • Ha már guggolásban vagy próbálj lassan kiegyenesedni. A kezeid tartsd előre még. Amennyiben sikerült, próbáld a deszkád első vagy hátsó élét picit a hóba belevájni, rögzíteni.
 5. Egyensúlyozás és a deszkához hozzászokás
  • Próbáljunk meg pici, apró mozdulatokkal mozogni a deszkával, jobbra-balra dőlni, előre és hátra hajolgatni. Ilyenkor fogunk ráérezni, hogy milyen az amikor csúszik a hó alattunk, és hogyan kell ellentartanunk. Ez után próbáljunk leguggolni az állásból.
  • Következőekben kíséreljünk meg az úgy nevezett rollerozást, amikor sétáló és korcsolyázó lépéseket csinálunk.
  • Ha már mennek az apró mozdulatok, tapasztaljuk meg milyen ugrani a deszkával. A deszkával jobb és bal irányba próbáljuk meg ugrás közben forogni a levegőben. Ezt a csípőd segítségével fogod elérni, mindig a hátsó lábad húzd előrefelé a levegőben - mint pl. amikor terpeszből lábat váltasz.
 6. A deszka egyenesbe helyezése
  • Számtalanszor neki fogsz kezdeni, sokszor elfogsz esni, de ez ne vegye kedved, sok türelem kell a kezdetekhez. Ahhoz, hogy egyenesbe tedd a deszkád, a hátsó lábadra kell helyezned az egyensúlyod, és az első lábadat jobbra (jobb lábasoknál) vagy balra (bal lábasoknál) kell húznod, a csípőd segítségével - közben a karjaiddal egyensúlyozz. Érdemes picit rogyasztani, és minimálisan előre fele dőlni. Ez egy csúsztató folyamat, pici tologató mozdulatokkal.
 7. Az egyenes csúszás
  • Ha sikerül egyenesbe tenned a deszkát, elfogsz tudni indulni, ilyenkor picit rogyassz be és hajolj előre enyhén. Ne ijedj meg, hogy hirtelen gyors lesz a sebességed, ez még enyhe tempónak mondható csak.
  • Amikor egyenesen haladsz, meg kell tanulnod a csúsztatást (rollozás), vagyis a deszka hegyén való csúszást. Erre kétféle módszer létezik: lábujjélen vagy sarokélen való csúsztatás. A kezdőknek a térdelésből induló lábujjél csúsztatást szokták ajánlani. Amikor sikerült felállni a térdelésből, indulj el a deszkával lassan egyenes, avagy picit kereszt irányban, és próbáld vagy a sarkadra helyezni az egyensúlyod (lapján való csúszás) vagy a lábfejedre (élén való csúszás).
 8. A megállás
  • Az első csúszások alkalmával értelemszerűen elfogsz esni. Vagy előre dobod magad, vagy hátra (fenékre) fogsz zuhanni. Ezek természetes reflexekből menni fognak. A biztonságos megállást természetesen a deszka fékezésével fogod elérni, de ha baj van, és megtanultad az esést, hogy hogyan kell csinálni, nem fog nagyobb bajod esni. Érdemes térd és fenék védőt, valamint bukósisakot felvenni az első alkalmakkal.
  • A megállást fékezéssel tudod elérni, amit a deszka hátsóélével tudsz megtanulni, s kivitelezni először. Ahhoz, hogy fékezni tudj az egyenes menetből, a hátsó lábadra kell helyezni az egyensúlyod nagy részét, és az első lábad - a csípőd segítségével - vízszintesbe kell húznod. Ha ez a pozíció megvan, enyhén rogyasztott lábakkal a külső, hátsóélét a deszkának a hóba kell nyomnod a sarkaiddal. Közben picit előre kell hajolni, hogy az egyensúlyod megtartsd. A deszka első része a fékezéskor felfog emelkedni, így a hátsóéllel a hóba megtudsz állni.
  • Ha már megy az egyből megállás, próbáljunk meg fokozatos fékezgetéseket - szintén a sarkunkkal.
 9. A levelezés
  • A legelső alapgyakorlat, amit már élesben is megtanulhatsz a pályán. Már megy az egyenes és a keresztirányú csúszás, most már csak ennek a kombinációját kell megtanulnod, valamint a testsúlyháthelyezéssel való pozícióváltást - ez a levelezés.
  • Induljunk el jobb vagy bal irányba keresztbe a pályán és kis táv megtétele után próbáljuk meg a hátsó lábunkról az elsőre helyezni az egyensúlyunkat, s közben a hátsó lábunkat - a csípő segítségével - húzzuk előre, majd megint a hátsó lábra helyezzük az egyensúlyunkat. Ezt a mozgást érdemes berögzíteni nagyon, kis gyakorlással könnyedén ráérzel. Ha elestünk mindig keljünk fel (lehetőleg térdről) és próbálkozzunk újra és újra.
 10. A sílift és a felvonók használata
  • Az egyik legnehezebb és a snowboardosok által kevésbé kedvelt része a snowboardozásnak a liftezés. De sajnos ezt is meg kell tanulnod, mivel így tudsz majd a magasabb pályarészekre feljutni.
  • 3 fajtája lehet a sífelvonó rendszereknek: a tárcsás, a beakasztós kétszemélyes és a beülős.
  • A tárcsás felvonózás talán, ami a legelsőnek ajánlható egy kezdő számára. Amikor leérkezel a felvonóhoz, először félre kell állnod. Itt ki kell bontanod állva a gyengébbik (ha jobb lábas vagy akkor a bal, ha bal lábas akkor a jobb) lábadról teljesen a kötést. Ha ez megvolt oda kell csúszni a váró kapuhoz, ahol fordulni fog a felhúzó tárcsa. Vigyázz mert gyorsnak kell lenned, nem fognak várni rád! Amikor jön egy tárcsa feléd, azt kap el és azonnal fog jó erősen a lábad közé, a kezeddel meg kapaszkodj a rúdjába. Amelyik lábad be van kötve, az legyen elől és arra helyezd főleg az egyensúlyod. A legfontosabb, hogy a kikötött szabad lábadat tedd a deszkára és próbáld lenyomni, koordinálni vele a deszka hátulját. Ha felérkeztél, csak engedd el a tárcsát, és csússz picit előre, ahol kitudsz állni bekötni a másik lábad - olyan szakaszra állj, ahol nem zavarod a többi érkezőt.
  • A beakasztós felvonózásnál ugyan ez a teendő, annyival különb csak, hogy az egyik oldalba tudod beakasztani magad, a másikon vagy valaki más teszi ugyan ezt, vagy egyedül mész fel.
  • A beülős síliftezés a legegyszerűbb: ugyan úgy csatold ki az egyik lábad, állj be a váró kiskapuba. Itt lesz egy gumis várakozó induló rész, oda menj be és várj. Ha látod érkezni szemből a beülős liftet, várd meg míg mögéd ér, aztán ülj le. Amikor mindenki leült, felül találtok egy lehúzható kapaszkodót, azt feltétlen húzzátok le! Az ülés alján lent látsz egy kiálló tartó részt, oda tudod tenni a deszkád, hogy azt megtámassza. Amikor látjátok már az érkezőt, nyissátok fel a kapaszkodót, majd ha már van talaj alattatok szálljatok ki az ülésből, és azonnal menjetek előrébb, egy kiálló részre.

[szerkesztés] Tippek

 • Feltétlen snowboardozásra alkalmas ruházatod legyen: snowboard dzseki, snowboard nadrág, aláöltöző (alsó és felső), sízokni, snowboard bakancs, sál, lehetőleg protektoros kesztyű
 • Mindig tanárral tanulj, sose maradj egyedül!
 • Ha elesel, ne vegye kedved, a snowboardozáshoz kitartás és türelem szükséges
 • Érdemes térd- és fenékvédőt felvenned, valamint mindig legyen bukósisakod
 • Szerezz be egy jó minőségű síszemüveget, ami nem párásodik
 • Legyen nálad hátizsák, amiben tartasz meleg teát, és pár falat ételt
 • Mindig tudd, hogy hova és kihez fordulhatsz, ha bajod van


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Snowboard felszerelés: snowboard deszka, bakancs, bukósisak, síszemüveg, protektoros kesztyű, térd- és fenékvédő
 • Váltóruha, meleg és vastag zokni
 • A síbérleted, mindig tartsd magadnál
 • Mobil, hogy eltudd érni a többieket, ha lemaradsz, vagy valami baj van
 • Egy jó szakoktató

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mindig oktatóval legyél a kezdetekben, és sose csússz egyedül, legyen melletted olyan, aki már tapasztalt boardozó, síelő
 • Inkább lassú tempókban csússz, ne siess, ne kapkodj
 • Tartsd be a pálya szabályait minden körülmények közt
 • Ha nem érzed biztosnak magad, inkább ne indulj le olyan szakaszon, amitől félsz
 • Mindig figyelj a többi pályahasználóra, ne vágj be eléjük és ne menj nekik
 • Ha elfáradtál vagy gyengének érzed magad, azonnal ülj le és pihenj, ha úgy érzed, hogy elég volt a napra, akkor végleg hagyd abba, hiszen máskor is lesz alkalmad tanulni még

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Mező