A peteérést kiszámolni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell a peteérést kiszámolni?

Peteérés.jpg

A menstruációs ciklus alatt a petefészekben lévő petesejt egy érési folyamaton megy át, a körülötte lévő sejtekből kialakul a tüsző. Körülbelül a ciklus közepén a tüsző megreped és a petesejt kiszabadul a petevezetékbe – ezt nevezzük ovulációnak, vagy peteérésnek. Pontos dátumát azért érdemes tudni, mert a peteérés körüli napokban van esély a fogantatásra; ugyanis ha az érett petesejt nem találkozik a petevezetékben hímivarsejttel, akkor 24-48 órán belül elpusztul. A következőkben a peteérés kiszámításának lehetséges módjait ismertetjük.

[szerkesztés] Lépések

 1. Naptármódszer: A női nemi működés ciklikus jellegű, egy-egy ciklust a menstruáció első napjától a következő menstruáció első napjáig számolunk. Ez átlagos esetben 28 napot jelent, de természetesen ennél hosszabb, illetve rövidebb is lehet. Érdemes pár hónapon keresztül feljegyezni a menstruáció első napját, ebből 14 napot visszaszámolva megkaphatjuk az ovuláció időpontját. Ez egy átlagos, 28 napos periódus esetén épp a 14. napra esik, egy 30 napos ciklusnál viszont már a 16. napra. A naptármódszert akkor érdemes használni, ha ciklusunk mindig kiszámítható, szabályos periódusonként ismétlődik. Sajnos a vérzés megjelenése nem egyértelmű jele annak, hogy korábban volt peteérés. Általában a túl hosszú, vagy a túl rövid ciklus utalhat a peteérés elmaradására, de különböző okai is lehetnek, mint például pajzsmirigy-rendellenesség, PCOS, cukorbetegség, vagy akár a korai klimax.
 2. Ovulációs kalkulátor: Az interneten is fellelhető ovulációs kalkulátorok a fent említett naptármódszeren alapulnak; általában a ciklusunk hosszát kell megadnunk napokban számolva, illetve az utolsó menstruáció első napját. Ha a kért adatokat beütjük, a kalkulátor elvégzi helyettünk a számítást. Ezt a módszert szintén akkor célszerű használni, ha menstruációs ciklusunk teljesen szabályos.
 3. Ovulációs teszt: Drogériákban, patikákban kapható többféle gyorsteszt is, amelyek hasonlóan működnek, mint a terhességi tesztek. A tesztet érdemes a feltételezett középidő környékén 6 napon keresztül elvégezni, és az így kapott adatokat feljegyezni. Ha pár hónapon keresztül próbálkozunk a módszerrel, jó esetben szabálytalan ciklusnál is felfedezünk valamiféle rendszert, amely támpontot ad a peteérés időpontját illetően. Az ovulációs tesztek a vizeletből mutatják ki az úgynevezett LH hormont, akár a peteérés előtt már 36 órával, ezért érdemes a tesztet több napon is elvégezni, lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban. A pozitív teszt utáni 24 órára érdemes időzíteni az együttlétet, ekkor a legnagyobb az esély a megtermékenyülésre.
 4. Ovulációs mikroszkóp: Az ovulációs tesztekkel ellentétben a mikroszkóp nem a vizeletből, hanem egy csepp nyálból (vagy akár hüvelyváladékból) mutatja ki a peteérés dátumát. Ennek oka, hogy a peteérés előtt megnő az ösztrogén hormon szintje, aminek hatására a mikroszkópon lévő megszáradt nyálminta páfrányos rajzolatú lesz. A kívánt rajzolatú minta utáni 24 órában van a legnagyobb esély a fogantatásra. Az ovulációs tesztekkel ellentétben az ovulációs mikroszkópok ugyan drágábbak, de megfelelő tisztítás után bármennyiszer felhasználhatóak, így csak egyszeri befektetést jelentenek. Hátránya, hogy a páfrányos minta felismerése némi gyakorlatot igényel.
 5. Az ébredési testhőmérséklet mérése: Az ébredési alaphőmérséklet mérésével a már bekövetkezett peteérést tudjuk igazolni. Érdemes pár hónapon keresztül ébredés után, nyugalmi állapotban megmérni testhőmérsékletünket, és a kapott adatokat feljegyezni akár egy mobil applikáció segítségével. A menstruációs ciklus alatt a testhőmérsékletünk egy meghatározott görbe mentén alakul, amely segít a peteérés időpontjának meghatározásában. A peteérés előtt gyakran testhőmérséklet-csökkenés tapasztalható, míg a bekövetkezett peteérés után emelkedik a testhőmérséklet a női szervezetben termelődő sárgatesthormon miatt. A legtermékenyebb időszak a legmagasabb középidős hőmérséklet előtti pár nap. A módszer hátránya, hogy testhőmérsékletünkre sok külső tényező is befolyással lehet, ráadásul a módszerrel a már bekövetkezett peteérés állapítható csak meg nagy biztonsággal, tehát pont "lekéssük" a legtermékenyebb órákat.
 6. A hüvelyváladék vizsgálata: Annak érdekében, hogy a peteérés idején a lehető legkedvezőbb körülmények álljanak a hímivarsejtek rendelkezésére, a hüvelyváladék is változik a menstruációs ciklus alatt. A peteéréshez közeledve a váladék mennyisége több lesz, áttetszővé, nyújthatóvá válik, áteresztőképessége az ondósejtek számára fokozódik. Az ovuláció után a nyák újra sűrűbbé, zavarossá válik, mennyisége pedig kevesebb lesz.
 7. Fizikai tünetek megfigyelése: A peteérést kísérheti enyhe szúró, alhasi fájdalom, ezt középidős fájdalomnak is szokták nevezni. Szintén az ovuláció jele lehet még a mellfeszülés és a kis mennyiségű, pecsételő vérzés is – ám ezeket a tüneteket nem mindenki érzékeli, van, akinél egyáltalán nem jelentkeznek. Ha mégis észrevesszük a leírt tüneteket, az biztató jel lehet az ovuláció bekövetkeztére.
 8. Ultrahangos tényfeltárás: Ma már több diagnosztikai központban is lehetőség nyílik az ovuláció pontos időpontjának meghatározására egy egyszerű hasi ultrahang segítségével. Ekkor a méhnyálkahártya és a petesejt állapota alapján egészen pontosan behatárolható a fogantatás legkedvezőbb napja.

[szerkesztés] Tippek

 • Ma már többféle mobil applikáció lehet segítségünkre a menstruációs ciklus vizsgálatához, illetve internetes kalkulátorok tucatjait is igénybe vehetjük.
 • Érdemes a fenti módszereket kombinálni a nagyobb pontosság érdekében, például a naptármódszerrel számolva még középidő tájékán ovulációs tesztet is végezhetünk.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Türelem
 • Idő
 • Pontos megfigyelőképesség
 • Naptár, határidőnapló, vagy egy mobil applikáció

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy ciklusunk hogyan alakul, vagy felmerül annak a kérdése, hogy van-e egyáltalán peteérés, akkor mindenképp forduljunk nőgyógyászunkhoz.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki