A narancsbőrtől megszabadulni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a narancsbőrtől megszabadulni?

Narancsbor.jpg
Sok, vékony, kevésbé vékony és telt nő életét keseríti meg a narancsbőr vagy cellulitisz, ami valójában a bőr mélyebb rétegeiben kialakult zsírréteg. A nevét onnan kapta, hogy a bőr a narancshéjhoz hasonlóan lukacsossá, gödrössé válik. Leggyakrabban a combon jelenik meg, emellett a csípő, a has és a mell a kritikus zónák. Jó hír, hogy sok odafigyeléssel fel lehet a harcot venni ellene, ehhez adunk most tippeket.


[szerkesztés] Lépések

 1. Méregtelenítés! Érdemes egy kiadós méregtelenítő kúrát tartani. A kúra ideje alatt kerüld a dohányzást, alkoholos és szénsavas italokat, valamint a koffeint!
 2. Sok folyadék: Napi 2 liter folyadék (ami legjobb, ha szénsavmentes víz) fogyasztása javasolt. Ez serkenti a vérkeringést, és segíti a méreganyagok kiürülését.
 3. Táplálkozás: A nem megfelelő táplálkozás nagymértékben hozzájárul a narancsbőr kialakulásához. Egyél kevesebb zsíros, cukros ételt, több halat, zöldséget és gyümölcsöt! Péksüteményben válaszd a teljes kiőrlésűt!
 4. Testmozgás: Mozgás nélkül a narancsbőrrel sem küzdhetünk meg. Fontos, hogy rendszeresen mozogj, ne csak kampányszerűen! Néhány különösen hasznos gyakorlat:
  1. Állj kis terpeszbe, majd nyújtsd ki a talajjal párhuzamosan a karodat! Guggolj tizet, majd tarts fél perc szünetet! Legalább 3 sorozatot csinálj egymás után!
  2. Mély kitörés: A két lábfejed legyen merőleges egymásra, az egyik nézzen előre, a másik oldalra! Azzal a lábaddal, amelyik előre néz, törj ki előre, miközben ugyanazt a karodat előre, a másikat hátra lendíted addig, hogy párhuzamosak legyenek a talajjal! Tartsd meg ezt a pozíciót kb. 10 másodpercig, aztán lökd el magad, és térj vissza a kiinduló pozícióba! Mindkét lábbal ismételd meg tízszer!
  3. Oldalsó kitörés: Összezárt lábbal kezdd a gyakorlatot, a karjaidat szorítsd a testedhez! Ezután törj ki az egyik oldalra olyan mélyen, ahogy tudsz! Ugyanazt a karodat, amelyik oldalra a kitörést csináltad, lendítsd a fejed fölé, a másikat pedig a talajjal párhuzamosan nyújtsd ki oldalra! 10 másodpercig tartsd meg a pozíciót, utána lendülj vissza a kiindulási helyzetbe! Eközben szorítsd össze a fenékizmodat! Mindkét irányba 10-10 alkalommal ismételd meg!
  4. Feküdj a földre a bal oldaladra! A bal lábadat hajlítsd be, a jobbat pedig nyújtsd ki! A behajlított bal lábadat emeld át a nyújtott jobb lábadon! Tartsd meg a pozíciót 10 másodpercig, majd egyenesítsd ki a lábad! Mindkét irányba tízszer ismételd meg a gyakorlatot!
  5. Ülj a földre nyújtott háttal! Húzd fel a térded és érintsd össze a talpaidat! A kezed helyezd a bokádra, alkarodat pedig fektesd a lábadra! Kilégzés közben zárd össze a térdeidet úgy, hogy összepréseled a karodat, míg belégzéskor karoddal nyomd vissza a talaj irányába! Tízszer végezd el a mozdulatsort!
  6. Állj kisterpeszbe úgy, hogy a lábfejed kicsit befelé néz! Emelkedj lábujjhegyre, majd ereszd vissza magad egyenletes tempóban! Ismételd meg tízszer!
  7. Állj kisterpeszbe, a karjaidat engedd le a tested mellé, miközben a hasad és a feneked megfeszíted! Belégzés közben fordítsd kifelé a tenyeredet, majd lassan emeld fel oldalra a karjaidat kinyújtva! A fejed fölött szorítsd össze a két tenyeredet, majd nyújtózkodj felfelé a testeddel! 5 másodpercig tartsd meg ezt a pozíciót, majd térj vissza kilégzés közben az induló helyzetbe! Ötször végezd el a gyakorlatot!
 5. Masszírozás: A svéd masszázs is sokat segíthet, de a legjobb erre a célra a kötőszöveti mélymasszázs, ami azonban fájdalmas is lehet! Ezen kívül a vákuummasszázst is szokták javasolni.
 6. Váltózuhany: Az érintett területeken alkalmazz hideg-meleg váltózuhanyt! Alulról felfelé haladj a vízsugárral! Az eredményt fokozza, ha eközben masszírozod is a lábadat! Erre használhatsz lufaszivacsot, masszázskesztyűt, vagy kifejezetten narancsbőrre való masszírozót.
 7. Szauna: Az izzadás serkenti a vérkeringést, elősegíti a méregtelenítést, és így segít a narancsbőr elleni harcban is. Az infraszauna kevésbé terheli meg a szervezetet, ráadásul az infravörös sugarak a bőr mélyebb rétegeibe is behatolnak, így fokozottabb a méregtelenítés.
 8. Testtekercselés: Kozmetikusok szokták ezt a módszert alkalmazni, ugyanakkor otthon is bevetheted.
  1. Készítsd elő az illóolajokat! Narancsbőr ellen a fahéj-, a citrom-, a borókafenyő-, a rózsa-, a boróka-, az édeskömény- és grapfruit olajat javasolják. Egyszerre max. 2-3 féle olajat használj ezekből, soha ne önmagában, hanem bázisolajba keverve! Cseppents 1-2 cseppet a két (három) kiválasztott illóolajból 1-2 dl oliva-, szőlőmag- vagy mandulaolajba!
  2. Radírozás: Alaposan radírozd le a bőrödet a kezelni kívánt területen!
  3. Zuhanyozz le alaposan, majd töröld szárazra a bőrödet!
  4. Kend be az előkészített olajjal, majd alulról felfelé haladva tekercseld be a combodat és a csípődet háztartási fóliába! A tekercselés legyen feszes, de ne túl szoros!
  5. Melegítés: Burkolózz egy meleg takaróba (melegben jobban felszívódnak az illóolajok), majd pihenj 15-30 percig!
  6. Vágd le a fóliát, de az illóolajokat ne mosd le!
 9. Stressz kezelése: A stressz is hozzájárul a narancsbőr kialakulásához. Ezért a stresszt is kezelned kell, ha meg akarsz szabadulni a cellulitisztól! Ha feszült vagy, vegyél lassan mély levegőt! Így szervezeted plusz oxigénhez jut, és segít a lenyugodásban is!

[szerkesztés] Tippek

 • A bemutatott mozgásgyakorlatokból érdemes egy 10 perces gyakorlatsort összeállítani, amit minden nap el lehet végezni.
 • A hideg-meleg váltózuhanyt a napi tisztálkodás végén minden nap elvégezheted!
 • A narancsbőr elleni harccal kapcsolatban érdemes kikérned a kozmetikusod véleményét is, hiszen sokféle speciális kezelés létezik.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az illóolajok koncentrációja nagyon nagy, így soha ne kend önmagában a bőrödre, mindig keverd bázisolajba!
 • Nincsenek csodaszerek a narancsbőr ellen! Bár vannak olyan krémek, amelyek valóban segítik a cellulitisz eltüntetését, ezek csak rendszeres testmozgással és helyes táplálkozással együtt vezetnek eredményre. Sajnos olyan nincs, hogy bekenjük a kritikus helyeket, és néhány nap, hét múlva nyoma sincs a narancsbőrnek.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Bőrfeszesítő krém
 • Sok folyadék
 • Gyakorlatokhoz tornaszőnyeg
 • Szauna vagy infraszauna
 • Jó masszőr
 • Jó kozmetikus
 • Masszázskesztyű
 • Háztartási fólia
 • Illóolaj (fahéj, citrom, borókafenyő, rózsa, boróka, édeskömény vagy grapfruit)
 • Bázisolaj (oliva-, szőlőmag- vagy mandulaolaj)
 • Bőrradír, esetleg lufaszivacs
 • Önfegyelem, kitartás

[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Andi02