A mintákat megfelelően összeválogatni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a mintákat megfelelően összeválogatni?

szemes_nora
Ahogy a természetben, úgy a divat világában is szebbnél-szebb mintákat fedezhetünk fel. Ruhákon és kiegészítőkön köszönnek vissza a változatos formák. Öltözetünknél azonban ügyelnünk kell arra, hogy ne essünk túlzásokba, mintás darabjainkhoz figyelmesen válasszuk ki a további ruhadarabokat és kiegészítőket.

[szerkesztés] Lépések

 1. A kevesebb néha több! Ha biztosra akarunk menni, akkor mintás ruhadarabot csak egyszínű ruhadarabokkal kombináljunk, így nem fogunk mellélőni, és megjelenésünk sem lesz kifogásolható a túl sok minta tekintetében.
 2. Csíkosat kockással, pöttyöset virágossal! Mindezek párosítása akkor ajánlott, ha méreteik nagyjából megegyeznek, valamint forma- és színviláguk harmonizál egymással. Így lehet például egy kockás felsőt csíkos nadrággal viselni, hiszen ezek hasonló geometriai formák. Azonban valóban fejlett stílusérzéket kíván a legkülönfélébb minták megfelelő összeillesztése egy öltözéken belül.
 3. 2 in1! Ruhaüzletekben és használtruha-kereskedésekben találhatunk olyan felsőket, esetleg nyári szoknyákat, nadrágokat, amelyeken egyszerre több minta is megjelenik. Ezek viszont esztétikusan vannak egymással összepárosítva, tehát nem kell aggódnunk a túlzásba vitt mintázás miatt. Erre példa lehet egy olyan felső, amelynek geometriai alapmintájára van ráhelyezve egy nagyobb virágminta.
 4. Kicsikkel és nagyokkal! Az alacsony növésűeket a nagy minták optikailag összenyomják, a magasabbaknak pedig a kisebb mintájú ruhadarabok nem állnak jól.
 5. Vízszintesen és függőlegesen! A hosszanti csíkokkal optikailag lehet nyújtani a testet, a vízszintes csíkok viszont szélesítenek. Kivétellel azonban bármikor találkozhatunk. Előfordulhat, hogy például egy keresztbe csíkos felsőnek olyan jó a szabása, hogy emiatt optikailag karcsúsítani tudja a széles derekat és csípőt.
 6. Mintáshoz egyszerűt! Mintás ruhadarabjainkhoz egyszerű, letisztult kiegészítőket kell választanunk, legyen szó nyakláncról vagy táskáról.

[szerkesztés] Tippek

 • Jól lehet játszani a mintákkal és a színekkel. Például tarka-barka mintás felsőnkből kiemelhetünk egy színt, és ezt a színt választjuk nadrágunk, cipőnk vagy éppen táskánk színének is.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • meglévő vagy vásárolt mintás ruhadarabok
 • idő és türelem a minták megfelelő kombinálásához

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mintás ruhadarabot mintás ruhadarabbal csak tényleg akkor vegyünk fel, ha azok bizonyos kritériumok (méret, forma- és színvilág) alapján valóban összeillenek!
 • Az egyszerű szövetnadrágok halványan, finoman csíkosak, kockásak vagy halszálkamintásak lehetnek, ezért ezekhez ne vegyünk fel mintás felsőt!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Szemes Nóra