A menyasszonyi csokrot eldobni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell a menyasszonyi csokrot eldobni?

Csokor eldobas.jpg

A menyasszonyi csokor eldobása az angolszász kultúrából ered. A csokor a boldogságot jelképezi, és a hajadon lányok versengenek érte. A hagyomány szerint ugyanis az, akinek sikerül elkapnia a menyasszony csokrát, ő fog legközelebb férjhez menni.

[szerkesztés] Lépések

  1. Gondoljuk át a násznép összetételét! A menyasszonyi csokor eldobásának csak akkor van értelme, ha a násznép között akad néhány hajadon lány. Ha például egy idősebb pár esküszik, akkor a meghívottak között nagy valószínűséggel szintén idős, házas emberek vannak. Elég kellemetlen lenne a szituáció, ha az eldobott menyasszonyi csokorért nem szaladna senki.
  2. Készíttessünk dobócsokrot! Valószínűleg minden menyasszony meg szeretné emlékbe tartani a saját csokrát (pl. megszárítva), ezért célszerű kifejezetten egy dobócsokrot is köttetni, amit nyugodt szívvel dobhat el. Ez általában a menyasszonyi csokor egyszerűsített/kicsinyített mása, amit érdemes jó szorosan megkötni, hogy a dobás közben ne hulljon szét.
  3. Dobjuk el a csokrot! A csokor eldobására jellemzően a templomi, illetve az önkormányzati (házasságkötő terem) ceremónia végén kerül sor. Fordítson hátat a menyasszony az egyre helyre összegyűlt hajadon lányoknak, és a kezében tartott dobócsokrot egy nagy lendülettel dobja a háta mögé!

[szerkesztés] Tippek

  • Speciális, dobás közben három-négyfelé hulló dobócsokrot is lehet készíttetni, így több hajadon lány is esélyt kaphat a férjhez menéshez.
  • Az agglegényekről sem illik megfeledkezni: a vőlegény a menyasszonyáról levett harisnyakötőt – szintén hátat fordítva – dobja hátra az összegyűlt agglegényeknek, hogy ők is kapjanak egy jelképes esélyt a házasságra. (A menyasszonynál nem árt ha van egy pót-harisnyakötő.)
  • Hogyan kell virágot választani az esküvőre?

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • dobócsokor
  • hajadon lányok

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ellenőrizzük le az elkészült dobócsokrot, hogy valóban elég szoros-e!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya