A menta jótékony hatása a fogakra

Innen: Hogyankell.hu

A menta jótékony hatása a fogakra

Menta-jotekeny-hatasa-a-fogakra.jpg

A menta egyik előnye, hogy rendkívül egyszerű megtermeszteni akár házilag is. Sőt, a kertben egyenesen vigyázni kell vele, mert nagyon agresszíven hajlamos terjeszkedni, ezért a legtöbben rögtön növénytartó ládába ültetik, hogy ne foglalhasson el több területet a kelleténél.

A menta kifejezetten pozitív hatással van a száj egészségére, tehát nem csak íze miatt használják olyan sok fogápolási termékben. Gyulladáscsökkentő hatása mellett serkenti a nyáltermelést is, ami csupán két nagyon fontos tulajdonsága a száj számára.

Ismerkedjünk meg közelebbről is a menta szájra gyakorolt pozitív hatásaival!

Hasznos tápanyagokat kínál

Megfelelő mennyiségben fogyasztva a menták hasznos vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak a szervezet számára.

A népszerű fodormenta például nagyszerű A-vitaminforrás, illetve rengeteg vasat és folsavat is tartalmaz. A folsav nélkülözhetetlen a várandós anyukák számára, de a száj egészségében is fontos szerepet játszik a sejtképződés és sejtműködés támogatása miatt.

A menta továbbá egy igen potens antioxidáns is, azaz segíthet a szervezetnek felépülni a különféle sejtkárokból. Ehhez azonban meglehetősen sokat kell fogyasztani belőle – egy adag borsmenta 1/3 bögrényi friss levélnek felel meg.

Enyhíti a duzzadást

A mentáról köztudott, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, ami szintén antioxidáns jellegének köszönhető. A mentateával (vagy kamillával, zöldteával) végzett öblögetés segíthet enyhíteni a szájban fellépő duzzadásokat és a fogínyvérzést is, amely a fogínygyulladás egyik jele is lehet. A fogínygyulladás kezelésére jó megoldás lehet a menta, azonban hosszú távon csakis a fogorvos tud segíteni.

A mentában található mentol a baktériumokat pusztítja el az ember szájában, ezért olyan hatásos a fogínyvérzés ellen. Ehhez főzzön egy adag tiszta mentateát (mindenféle adalék nélkül), majd hagyja kihűlni és öblögessen vele. Ez persze nem helyettesítheti a szájvíz rendszeres használatát, és ha szájvizet használ, keressen olyan terméket, ami mentolt is tartalmaz.


Segít az emésztésben

Az étkezéseket ajánlott egy adag mentával zárni, ugyanis ez a hasznos növény segít az emésztésben, illetve a gyomorrontás elkerülésében. A szakvélemény szerint a menta az epetermelés serkentésével járul hozzá az emésztéshez. Mindemellett a nyáltermelést is fokozza, ami az előemésztés és a fogak védelmének egyik legfontosabb előfeltétele. A menta továbbá az olyan panaszokat is segít enyhíteni, mint a püffedés.

Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy a menta segíthet ellazítani a gasztrointesztinális szövetet. Ennek előnyei és hátrányai is lehetnek, mert habár az IBS és más alulsó problémák tüneteit enyhítheti, a GERD és egyéb magasabban kialakuló problémákat épp, hogy fokozhatja.

Amennyiben ön is alkalmazni szeretné, akkor fogyasszon el egy pohár mentás vizet vagy mentateát az étkezés végén.

Elpusztítja a kórokozókat

A menta különösen azért egészséges, mert természetes mikrobaölő hatással rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy segít megszabadulni az olyan baktériumoktól, amelyek később fogszuvasodást okozhatnának. A mentalevelek rágásával továbbá nem jut plusz cukor a szánkba, ezért nem adunk vele további tápanyagot sem ezeknek a káros baktériumoknak.

Mi több, a mentalevelek rágása a nyáltermelést is serkenti. A nyál egy természetes „szájvíz”, ami segít kiöblíteni a baktériumokat és azokat ételmaradékokat, amelyek ezeket a baktériumokat táplálnák.

Ez még nem minden, ugyanis a gyógynövények rágása során termelt nyál még hatékonyabb, mint a magától termelődő nyál. Ez azért van, mert a „gyógynövényes” nyálban több a kalcium és a bikarbonát, ami magasabb pH-szintet is teremt a szájban. Ez két okból fontos:

  1. Segít a savkárok megelőzésében (amely a savas élelmiszerek fogyasztásakor történik)
  2. Ásványi anyagokkal erősíti a fogzománcot

Mindehhez nincs más dolga, mint napi 2 alkalommal elrágni 5-6 friss mentalevelet.

A menta hatása az általános egészségre A menta nem csak a száj egészsége számára hasznos, hanem a szervezet többi részére is jótékony hatást fejt ki:

  • A mentákban található rozmaringsav például segíthet csökkenteni a vérnyomást.
  • A fodormenta segíthet az oxidatív stressz és az agykárosodás elleni védelemben.
  • A borsmentáról megállapították, hogy enyhítheti az émelygést, különösen egy műtétet követően.
  • A borsmenta továbbá enyhítheti a szorongást és fokozhatja a fájdalomküszöböt.

Az oldal szerzői

Hogyankell