A macskák testbeszédét megérteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a macskák testbeszédét megérteni?

Cat .jpg
Minden állat testbeszédében vannak jellegzetességek, melyeket az évek során minden helyzetben felismerünk. Ilyen, amikor csóválja a kutya a farkát vagy a macskák, amikor elégedetten dorombolnak és dörgölőznek lábunkhoz. A cicák testbeszéde azonban ennél sokkal fejlettebb, képesek például arcmimikák használatára is. Gesztusaik révén számos vágyat és hangulatot képesek kifejezni cirmos társaink. Ezeket veszi sorra ez a cikk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szánj időt macskád megismerésére! Légy türelmes magaddal és a cicusoddal is, hiszen nem fog neked listát átnyújtani testbeszédének jelentéseiről. Hosszú folyamat macskád megismerése, és előfordulhat, hogy egy-egy lentebb felsorolt jelzést soha sem fogsz megtapasztalni nála.
 2. Ismerkedj meg a tipikus macskajelekkel!
  • Elégedettség. Ilyenkor a cica békés arckifejezéssel általában a hátsó lábain üldögél, és farkát maga köré csavarja. Szemeit félig nyitott helyzetben tartja. Egyes macskák dagasztanak is, azaz karmaikat ki-be húzva, toló-húzó mozdulattal nyomkodják fekhelyüket vagy a gazdi egyes testrészeit.
  • Érdeklődés. Az éppen vadászó macskák tágra nyílt pupillákkal, feszes szájtartással és szétálló bajusszal figyelnek. Füleiket hegyezik, testük mozdulatlanná dermed.
  • Fájdalom. Ha éles fájdalma van macskánknak, szenved vagy nagyon hirtelen szeretne valamit, például kikéretőzni WC-re, akkor nagyon hangosan, erősen és követelőzően nyávog. Hangjában szinte érezni a fájdalmat. Nagyon hasonlít az emberi jajgatásra, így könnyen felismerhető. Viszont ha az állatnak elhúzódó betegsége, fájdalma van, akkor épp hogy szótlan. Kedvtelen, nem fogadja el az ételt, sokat alszik. Ilyenkor feltétlenül vigyük állatorvoshoz a cicust!
  • Félelem, erőfitogtatás. Egyes ideggyengébb macskák, főleg a vadon nevelkedettek félnek az emberektől is. Azonban a szocializált macskák csak konkurens társaikkal szemben szokták használni a félelem egyértelmű jelét. Ilyenkor a macska hátán feláll a szőr, farkát lefelé görbítve, kampószerűen tartja, és felpúpozza hátát fordított U alakban. Lábait szélesebb terpeszbe teszi, hogy optikailag nagyobbnak tűnjön társainál. Jellegzetes fújó és morgó hangot is ad, ha a veszélyt fokozódónak érzékeli. Párzási időszakban figyelhető meg leginkább a kan macskák között. Sokszor tényleg csak az erő fitogtatására szolgál. A gyengébb vagy gyávább macska gyorsan távozik a helyszínről, tehát sokszor egyfajta színjáték is ez.
  • Feszültség. Az arckifejezéseken túl a macskákon a farok tartása fejezi ki egyértelműen a hangulatot. Ha a macska ingerült, akkor vagy idegesen csapkodja ide-oda, vagy spirál alakban tartja. Ezenkívül a füleit lelapítja, ezzel jelezve, hogy most már nagyon elege van.
  • Ha valamit szeretne. Mivel egy háziállat nem önellátó, így gondoskodnunk nekünk kell róla. Jó, ha tudod, hogy ilyenkor egy macska addig nem hagy békén, ameddig meg nem kapja, amire vágyik. Legyen az étel, játék vagy séta a szabadban. Ebben az esetben folyamatosan téged fog bámulni, úgy helyezkedik, hogy a látóteredbe kerüljön. Ha ezt a billentyűzetedre való letelepedéssel éri el, akkor ezt fogja tenni. Türelmetlenebb macskák figyelmeztető nyávogást is hallatnak. Amikor elérik, hogy megmozdulj, akkor általában előresietnek, hogy mutassák, mit szeretnének.
  • Nyugtalanság. Ha valami miatt nyugtalan a macskád, gondolkozik vagy készül valamire, akkor ezt rendszerint fekvő pozícióban teszi meg. Lelapulva kuporog, mellső mancsait maga alá húzza, és farka szorosan a teste mellett pihen. Fürkésző tekintete pedig a cél irányába kémlel.
  • Öröm. Ha egy macska boldog, mert örül a gazdájának vagy az ételnek, akkor azt dorombolással és jellegzetes dörgölőző mozdulatokkal fejezi ki. Néhány macskafajta beszélgetős nyávogásba kezd ilyenkor. Ezek nagyon halk és gyengéd hangok, egyáltalán nem idegesítőek.
  • Üdvözlés. Egy barátságos macska négy lábon állva, égnek meredő, „áramszedő” kinézetre hasonlító farokkal üdvözli társait és gazdáját. Ilyenkor a farok vége picit behajlítva lóg. Természetesen csak abban az esetben, ha ismerőst pillant meg vagy bízik a másik macskában. Általában egy hangosabb, elnyújtott nyávogás is hozzátartozik a rituáléhoz, melyet hívóhangnak neveznek a szakértők.
 3. Tanulmányozd cicusod, és ismerd meg, ő hogyan kommunikál veled!

[szerkesztés] Tippek

 • Vannak macskák, akik folyton nyávognak. Ennek oka, hogy a macskák valójában éjszakai állatok. Ha napközben egyedül vannak otthon, nem foglalkozik velük senki, és nem tudják magukat lefárasztani az udvaron, akkor éjszaka szeretnének velünk játszani. Főleg a fiatalabb macskák esetében van ez így. Ha napközben megkapják, amire szükségük van a mozgás terén, akkor biológiai órájukat hozzánk állítják, és ők is inkább éjjel fognak pihenni. Ha megvizsgáltuk őket, és nincs balesetre utaló jel, továbbá nem is betegek, akkor valószínűleg csak unatkoznak. Náluk ez olyan, mint a gyerekeknél a hisztizés. Szoktassuk le a macskát a követelőzésről! Ilyenkor az a legjobb módszer, ha egyszerűen nem foglalkozunk vele: mikor nyávogni kezd, kerüljük vele a szemkontaktust, ne adjunk neki jutalomfalatot, ne szóljunk hozzá stb. Csak azután, miután legalább 15 percig csöndben maradt. Így azt erősítjük meg benne, hogy a jó cica, az csöndes cica. Egy idő után rájön, hogy csak akkor kap ennivalót és figyelmet, ha nem nyávog mindenért.
 • Ha fajtiszta macskánk van, olvassunk róluk szakkönyveket, hiszen egyedülálló jellemzőkkel is rendelkezhet. Ezáltal könnyebben megismerhetjük kedvencünket.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Egy macska, akit megfigyelhetsz
 • Türelem
 • Jó megfigyelőképesség


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha a macskád nem egy nyávogós típus, akkor mindig figyelj oda rá, amikor mégis éppen megszólal! Lehet, hogy te nem érzékelnéd hangos nyávogásnak, de ő meg éppen valami nagyon fontos dologra próbálja felhívni a figyelmed. Például arra, hogy fájdalma van. Ha beigazolódik valamilyen betegség vagy sérülés, feltétlenül vidd őt állatorvoshoz!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah