A lakásbiztosítást felmondani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a lakásbiztosítást felmondani?

Lakasbiztositas-felmondasa.jpg
A biztosítók közti versenyben nagy az esély arra, hogy évfordulónk lejártával egy kedvezőbb lakásbiztosításra válthatunk, így érdemes figyelni a feltételekre és az új ajánlatokra, majd alkalomadtán felmondani a lakásbiztosítást, és újat kötni.


[szerkesztés] Lépések

 1. Mikor lehet a lakásbiztosítást felmondani? A lakásbiztosítás felmondása évfordulóhoz kötött. A lakásbiztosítás évfordulója lehet a naptári év (ma már ez a ritkább) és a kötés dátuma is. Alapesetben kizárólag az évfordulóra mondhatjuk fel a lakásbiztosítást, és köthetünk egy kedvezőbbet.
  Biztositas-lemondasa.jpg
 2. Add be a lakásbiztosítás felmondást legkésőbb az évforduló előtt 30 nappal! A lakásbiztosítás Ptk. által meghatározott felmondási ideje 30 nap, tehát az évforduló előtt 30 nappal már be kell érkeznie a biztosítóhoz a felmondási nyilatkozatnak. Amennyiben ez nem történik meg, vagy nem érkezik be időben a felmondás, a lakásbiztosítás szerződés automatikusan meghosszabbodik a következő évre is, így csak a következő évfordulókor mondhatjuk fel.
 3. Írásos formában nyújtsd be a lakásbiztosítás felmondást! Egyes biztosítók kizárólag a postai úton vagy a személyesen történő felmondást fogadják el, míg mások az e-mailes és faxon beérkező felmondási nyilatkozatot is hivatalosnak tekintik. Ennek mindenképp érdemes utánanézni a szerződésben, mert a nem megfelelő formában történő felmondás, automatikusan maga után vonja a lakásbiztosítás meghosszabbodását.
 4. A következő adatokat kell beleírni a lakásbiztosítás felmondási nyilatkozatba:
  • Szerződő neve.
  • Szerződő születési dátuma.
  • Szerződő lakcíme.
  • A lakásbiztosítás szerződésben biztosított ingatlan címe.
  • Lakásbiztosítás szerződés azonosító (kötvényszám).
  • Rögzíteni kell a nyilatkozatban az évfordulós felmondás tényét.
 5. Milyen speciális esetekben mondható fel előbb a lakásbiztosítás? Érdekmúlás esetén évforduló előtt is felmondható a lakásbiztosítás, ami eladáskor vagy sajnálatos haláleset bekövetkezésekor szokott megtörténni.
  • Lakáseladáskor azonnal mondd fel a lakásbiztosítást! Ilyenkor is írásos formában kell beadni a felmondási nyilatkozatot, melyhez mellékelni kell az adásvételi szerződés hivatalos másolatát is.
  • Halálesetkor a hagyatéki tárgyalást követően mondható fel a lakásbiztosítás: ebben az esetben az írásos felmondási nyilatkozat mellé a halotti anyakönyvi kivonat és a hagyatéki végzés másolatát kell csatolni.
  • Ingatlan megsemmisülése esetén is megszűnik a biztosítás: csakúgy, mint eladáskor, az ingatlan teljes megsemmisülése (pl. tűzkár, földrengés) esetén is írásban kell jelezni a biztosítónak. A káreseményt a tudomásra jutást követő két munkanapon belül, a felelősségi károk esetében 30 napon belül kell bejelentést tenni a biztosító felé, ami a lakásbiztosítás azonnali megszűnését eredményezi.

[szerkesztés] Tippek

 • Lakasbiztositas felmondas.jpg
  Kösd meg előre lakásbiztosításod még a jelenlegi évforduló lejárta előtt! Nem kell aggódni akkor sem, ha belefutsz egy jobb lakásbiztosítás ajánlatba, de még nem járt le meglévő biztosításod évfordulója. Ma már számos biztosító lehetőséget ad arra, hogy kedvezményes áron kösd meg akciójukban a lakásbiztosítást, melynek érvénybe lépési dátumát a mostani biztosításod lejárati évfordulója utánra időzítheted. Ilyenkor viszont nagyon fontos, hogy észben tartsd, hogy a jelenlegi biztosítás évfordulója előtt legkésőbb 30 nappal beadd a felmondási nyilatkozatot, különben kétszeresen lesz biztosítva az ingatlan. Viszont kétszeres kártérítés ebben az esetben sem jár.
 • Nem mindig a pénz számít. Célszerű komoly múlttal rendelkező, nemzetközi háttérrel bíró biztosítót választani, aki egy esetleges káresemény esetén a lehető legkényelmesebb és zökkenőmentesebb kárrendezést biztosítja.
 • Töltsd le a felmondási nyilatkozat mintát! A legtöbb biztosító oldalán megtalálható a lakásbiztosítás felmondási nyilatkozat minta, melyet kitöltve biztosra mehetsz, hogy minden szükséges adatot megadsz a felmondáshoz.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Felmondási nyilatkozat
 • Kötvényszám (szerződési azonosító)
 • Adásvételi szerződés
 • Vagy halotti anyakönyvi kivonat
 • Vagy hagyatéki végzés


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A lakásbiztosítási díj nem fizetése nem jelenti annak felmondását. Sokan gondolják úgy, hogy ha egyszerűen nem fizetik be a megszabott lakásbiztosítási díjat, azzal automatikusan fel is mondják a szerződést, és egyetlen következménye, hogy nem lesz biztosítva az ingatlanuk. De ez nem így van, amennyiben a biztosító által kiszabott póthatáridőn túl sem kerül a hátralék befizetésre, ezt követően a biztosítónak joga van behajtás útján érvényesíteni a fennálló tartozást.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

UNION24