A kutyát megfürdetni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kutyát fürdetni?

Kutyafurdetes.jpg
Hogy a kellemetlen szagokat elkerüljük, a kutyákat nem árt időnként megfürdetni. Az alábbi cikkben végigvesszük, hogy mire érdemes figyelni a kutya fürdetése során.

[szerkesztés] Lépések

 1. A fürdetés előtt távolítsuk el az elhalt szőrszálakat és bontsuk ki az összecsomósodott szárszálakat. Ezt mindig hátulról kezdjük, mivel az állat érzékeny a mellső lábaira és a fejére, mire azonban odaérünk, már egész jól megszokja.
 2. Vegyél kutyasampont! Esetleg balzsamot is vehetsz, ami jót tesz a bundájának. Lehetőség szerint szagtalanító kutyasampont válassz. Ha valamilyen bőrproblémája van a kutyádnak, akkor kérdezd meg az állatorvost, hogy milyen sampont ajánl neki.
 3. A fejétől a farkáig jól vizezd be a kutyát!
 4. Önts némi sampont a kezedbe. A nyaka felső részétől kezdve jól dörzsöld át vele a kutyát. Ne feledkezz meg a fülek külső részéről, a lábakról, a mellkasról és a hasáról sem. A kutya szemébe azonban ne kerüljön a samponból.
 5. Jól öblítsd ki a bundából a sampont. Vigyázz, hogy ilyenkor sem kerüljön a szemébe!
 6. Ismételd meg a samponozást!
 7. Balzsammal is ismételd meg a kutya bedörzsölését.
 8. Engedd, hogy a kutya kirázza a bundájából a vizet. Majd kutyahajszárítóval vagy törölközővel szárítsd meg a bundáját! Ha nedvesen hagyjuk a bundáját, akkor ismét büdös lehet az így kialakuló baktériumok miatt. A rövid szűrő kutyákat hagyhatjuk nedvesen, hiszen gyorsan megszáradnak.
 9. Rendszeresen fürdessük a kutyát! A kiállítási kutyákat hetente, a kicsi, ágyban alvós kutyákat két-háromhetente kell fürdetni. Ha lakásban tartjuk a kutyát 2-3 havonta adjunk neki egy fürdőt, míg a kertben tartott kutyusoknál elegendő évente kétszer a vedlési időszakban.

[szerkesztés] Tippek

 • Soha ne használjunk a kutya fürdetésére emberek számára készült sampont, mivel az ő bőrük egészen más, mint a mienk.
 • Langyos vizet használjunk!
 • A kádba tegyünk csúszásgátlót vagy egy régi törölközőt, hogy a kutya ne csúszkáljon!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • kutyasampon
 • kutyabalzsam
 • törölköző

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az alábbi sampontáblázat segít a kutya fajtájának megfelelő sampon kiválasztásában: http://www.vakkanto.hu/sampontablazat.html.
 • Ha a kutyánk a fürdetés után sem túl illatos, olvasd el az alábbi cikket!
 • A kutya fülét fülcseppekkel, míg a szemkörnyéket szemkörnyéktisztítóval hozhatjuk rendbe.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag