A koszmót kezelni kisbabáknál

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell A koszmót kezelni kisbabáknál?

Kisbaba.jpg

A koszmó az újszülötteknél és a csecsemőknél a hajas fejbőrön előforduló, sárgásbarna hámréteg, amely elhalt bőrsejtekből és a bőrmirigyek faggyújából áll. Általában a kutacs környékén alakul ki. A koszmó sok gyermeket érintő, ártalmatlan jelenség, ami legtöbbször a baba 1 éves koráig elmúlik (bár ritkább esetben akár óvodás korban is találkozhatunk vele, sőt, a serdülőkori hormonváltozások hatására is újra előjöhet).

[szerkesztés] Lépések

 1. Hogyan előzhetjük meg? Ugyan a koszmó megjelenése nem minden esetben előzhető meg, kialakulása sokszor hajlam kérdése, de különböző praktikákkal serkenthetjük a baba fejbőrének vérkeringését, ami segíthet megelőzni a koszmó keletkezését. Ilyen módszerek például, ha egy törölközővel óvatosan megdörzsöljük a fejbőrt, vagy egy erősebb sörtéjű kefével fésüljük át a baba haját. Vannak, akik ehhez egy használaton kívüli fogkefét használnak – ebben az esetben nagyon vigyázzunk, hogy ne sértsük meg az érzékeny fejbőrt.
 2. Hogyan kezeljük? Ha a koszmó már kialakult, dörzsöljük be az érintett területet olajjal (babaolajjal, körömvirág olajjal, vagy olíva olajjal), és hagyjuk hatni fél órát. Tehetünk a baba fejére ez idő alatt egy cérnasapkát is a lepedő védelme érdekében. A fél órás olajos pakolás segít fellazítani a hámsejteket. Ez után mossuk meg a baba haját, és fürdés közben gyengéd, határozott mozdulattal dörzsöljük le a bőrdarabokat egy fésű, vagy törölköző segítségével. Körömmel semmiképp se kapargassuk, nehogy sérülést okozzunk! A dörzsölés után alaposan mossuk le az olaj maradványait is.
 3. Használjunk-e sampont? A patikákban különböző koszmó elleni samponok és készítmények kaphatóak, makacs koszmó esetén érdemes ezeket használni. Vigyázzunk, a gyakori hajmosás serkenti a faggyú termelését, ezért nem szabad túlzásba vinni! Heti 2-3 alkalom elegendő ilyen esetekben. Fejmosás után mindig fésüljük át az érintett területet egy fésűvel, fogkefével, törölközővel, vagy akár egy gézdarabbal.
 4. Milyen alternatív megoldások léteznek? Ha nem szeretnénk sem az olajos pakolást, sem a gyógyszertárakban kapható sampont használni, megpróbálhatjuk például a kamillateás lemosást, vagy a fekete nadálytő-borogatást is. Ezen főzetek kikeveréséhez mindenképp kérjük szakember segítségét.
 5. Mikor forduljunk orvoshoz? Ha a fent leírt módszerek alkalmazása után is makacsul tartja magát a koszmó kisbabánk fejbőrén, érdemes gyermekorvos, bőrgyógyász véleményét kikérni, ugyanis ritka esetekben a makacs koszmó hátterében gombás fertőzés is állhat. Az orvos által felírt szaliciles kenőcs megoldást jelenthet.

[szerkesztés] Tippek

 • Patikákban többféle, koszmó elleni készítmény kapható. Megkérdezhetjük a gyógyszertáras véleményét is, melyik használatát ajánlja.
 • Bizonyára akad a közelünkben olyan kismama, akinek gyermekét kezelték már koszmóval. Bátran kérdezzük meg őt, a jelenség nagyon gyakori, semmi szégyellnivaló nincs benne, hiszen kialakulásában nem a higiéniai körülmények játszanak szerepet.
 • Az izzadás elősegíti a koszmó kialakulását, így érdemes jól szellőző fejkendőt, sapkát választani, ami alatt nem verejtékezik a kisbaba feje.
 • Ritkán előfordul a koszmó a kisbaba egyéb testrészein is, mint például a szemöldökön, szemhéjon, vagy a fülek mögött. Figyeljük ezeket a testrészeket is!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Erősebb sörtéjű kefe, vagy fogkefe, esetleg törölköző
 • Olaj
 • Cérnasapka
 • Speciális sampon
 • Ápolásra szoruló kisbaba

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A kisbaba fejbőre, főleg a kutacs környékén nagyon érzékeny, ezért az erős dörzsölést mindenképpen kerüljük el, ez vérzést, akár elfertőződést is okozhat!
 • Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy gyermekünk fejbőrén koszmóval találkoztunk, keressük fel az illetékes védőnőt, vagy a gyermekorvost, és kérjük ki véleményét!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki