A klikkert használni (kezdőknek)

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a klikkert használni (kezdőknek)?

Klikker.jpg

Ha ki szeretnéd képezni kutyádat, vagy legalábbis megtanítani egy-két fontosabb parancsra, több képzési mód közül választhatsz. Az utóbbi időkben a leghatásosabbnak a klikker bizonyult. Ez a klikkelő, hangot kiadó szerkentyű gyorsabb tanuláshoz vezet, ugyanis rögtön, akár távolból is tudsz jutalmazni vele. Ezzel az eszközzel hamarabb megérti, hogy pontosan mit is szeretnél tőle.

[szerkesztés] Lépések

 1. Találd meg a megfelelő elsődleges megerősítést! Mielőtt bármibe is belekezdenél, a legfontosabb teendőd az, hogy megtaláld azt az „elsődleges megerősítést”, amiért kutyád minden esetben lelkesedni fog. Érdemes leülni és alaposan átgondolni azt, hogy adott környezetben mi az, ami jobban érdekelné, mint a külső ingerek. Például, amíg a lakásban egy szem táp is érdeklheti, addig az udvaron, utcán inkább játék, kolbász vagy csirkemáj érheti el ugyanazt a hatást. A jutalomfalat ebből a szempontból szerencsés lehet, ugyanis azért a kutyák hosszabb távon lelkesednek. A falatok mérete minél kisebb, annál jobb, de ne felejtsd el, hogy a kutya figyelmét fenn kell tartania! A cél az, hogy minél többször tudd jutalmazni kedvencedet, azonban tartsd szem előtt, hogy nem etetni szeretnéd, hanem tanítani!
 2. Lépj a tettek mezejére! A kiképzés egy fontos alapelve, hogy kondicionált megerősítést használ a gyakorlatok, parancsok tanítására. Ez azt jelenti, hogy nem közvetlenül jutalomfalattal jutalmazol egy jól végrehajtott feladat után, hanem a klikker hangjával, így a későbbiekben össze fogja kötni a kutya a pozitív megerősítéssel. Az első lépésekhez érdemes egy ingerszegény környezetet választanod, hiszen itt könnyebben el tudod érni az eb figyelmét. Tegyél bele egy pohárba, vagy zacskóba 20-30 jutalomfalatot, majd klikkelj egyet, és add a kutyának a jutalomfalatot! Az összes falatot etesd meg a kutyával a hang után! Arra ügyelj, hogy világossá váljon kedvenced számára, hogy a klikk mindenhol ugyanazt jelenti, és figyelni kell rá. Az, hogy mikor adod neki a jutalmat, egyelőre nem fontos. A gyakorlatot érdemes 4-5 napig, naponta többször ismételve csinálni, hogy kutyád számára rögzüljön a klikker és jutalom közti kapcsolat.
 3. Mehet a teszt! Ha a bevezetőn túl vagy, akkor érdemes kipróbálnod, hogy kutyád valóban értette-e, hogy mi történik. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy magadhoz veszed a klikkert, úgy, hogy az eb nem látja, majd mikor nem figyel éppen téged, megnyomod. Ha az első reakciója az, hogy rád néz, akkor biztos lehetsz benne, hogy kutyád készen áll a továbblépésre. Ellenkező esetben folytasd a klikkerezést még 1-2 napon keresztül!
 4. Jöhet az első gyakorlat! Találd ki, hogy mit szeretnél először megtanítani neki! Érdemes olyat választani, ami könnyű és gyors lefolyású. Ha már felnőtt kutya tulaja vagy, ne olyat taníts, amit már elsajátított, mert a berögzült mozdulat gátolhat a tanításban! Ha kölyökkel kezdesz, tanítsd meg az ül, vagy a fekszik parancsokat!

[szerkesztés] Tippek

 • Mivel a tréningek alatt nagyobb mennyiségű ételt fogyaszthat kutyád, érdemes olyan arányban visszavenni az otthoni étkeztetéséből, ugyanis könnyedén elhízhat, ami különböző egészségügyi problémákhoz vezethet a jövőben!
 • A klikker hangja minden esetben pozitív dolgokat kell, hogy hozzon a kutya számára!
 • Ha az állat túlzottan rátapad a jutalomfalatra, tedd fel azt egy szekrényre, és sétálj el onnan! Csak akkor használd a klikket, ha a kutya a közeledben van!
 • Próbálj minél változatosabb helyzetben klikkerezni, más helyszíneken, más pozíciókban!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Klikker,
 • jutalomfalatok,
 • türelem.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Bizonyos esetekben a kutya fél a klikker hangjától! Ez esetben tekerd rongyba a klikkert, vagy tedd a klikkeres kezedet a zsebedbe, így nem lesz olyan hangos a hang, és szépen lassan megtanulja a kutya, hogy ez számára pozitív. A hangerőt fokozatosan lehet növelni.
 • Gyakran előfordul, hogy annyira szeretnénk jutalmazni kutyánkat a klikker hangja után, hogy annak látható jele van, így a kutya a jutalmazást a mozdulattal köti össze, nem pedig a klikker hangjával!
 • Ne csapj túl nagy hűhót, mivel ezzel csak az állat figyelmét vonod el az adott feladattól!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bgyorfi