A kerti ápolási munkákra megfelelő gépeket választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a kerti ápolási munkákra megfelelő gépeket választani?

A tavaszi időszak elérkezésével, kertünk és a benne élő növények is folyamatosan ápolást igényelnek. Ehhez nagy segítség, ha rendelkezünk megfelelő kerti gépekkel és szerszámokkal, melyek sok időt és energiát spórolnak meg nekünk, nap mint nap. De milyen gépeket érdemes tartani a háznál, mi az amire szükségünk lehet, hogy kertünk mindig ápolt és rendezett legyen?

[szerkesztés] Lépések

 1. A kertek ékessége a szépen metszett sövény. Sok kezdő sövénytulaj első próbálkozáskor inkább sövényvágó ollót használ gép helyett, arra hivatkozva, hogy először kitapasztalja a sövényvágás rejtelmeit, mielőtt beruházna egy sövényvágó gépbe. Nos, az olló valóban hasznos szerszám, de inkább a kisebb termetű cserjéknél és fás szárú növényeknél, ahol olyan helyekre is el kell érni, ahová a gép nem tud. Valamint rendkívül nagy szerepe van a bonyolultabb minták és alakzatok kialakításában és az utolsó simítások elvégzésekor is.
 2. A sövényvágó gép rengeteg időt takaríthat meg nekünk. Ezen kívül az energiánkkal is takarékoskodik, így nem kell fél napon keresztül a sövényeinkkel babrálnunk. A sövényvágó gépeknek több fajtája van: benzines, elektromos vagy akkumulátoros. A benzines gépeket nagy kertekhez használják, ahol a világ összes zsinórja sem lenne elég ahhoz, hogy minden sarokban le lehessen vele nyírni a növényeket. Nagy udvaroknál nem is kérdés, hogy ezt a fajtát válasszuk-e. Hátránya, hogy az elhasznált benzinnek jellegzetes szaga van, és nem is túl környezetbarát ez az eszköz.
 3. Az elektromos gépek kedvelői megspórolhatják a kellemetlen szagot. Ezeket a gépeket kábellel csatlakoztathatjuk valamilyen áramforráshoz, és irány a kert! Ugyan nincs olyan mozgásszabadságunk, mint a benzines gépeknél, de egy hosszabbítóval könnyen megnövelhetjük munkaterületünket.
 4. Aki nem szereti a sok zsinórt, annak az akkumulátoros gépeket tudjuk ajánlani. Csak fel kell töltenünk az akksit, és máris harcra készen áll gépünk. Nincsenek zsinórok, se kellemetlen benzingőz, csak mi és a kertünk, amíg az akksi is úgy akarja.
 5. Egy multigép kényelmes megoldás lehet azoknak, akik nem szeretnének minden kerti feladatra külön gépet venni. A multigépek lényege ugyanis az, hogy egy alapra többféle munkafázist elvégző elemet lehet rögzíteni, így nem külön kell megvennünk a célszerszámokat.
 6. A multigépek különféle kombinációkban léteznek, eltérő feladatok végrehajtására szakosodva. Igyekezzünk olyan kombót választani, ahol legalább az egyik elemet gyakran használjuk, ez lehet például a fűkasza. Ha az egyik géppel sokat dolgozunk, az alapgépet folyton dolgoztatjuk, és ezzel meg is térül az ára. A gép többi részét érdemes úgy összeválogatni, hogy olyan gépeket vegyünk, melyeket önmagukban nem vennénk meg. Ilyenek például a magassági ágvágók különböző fajtái, mivel ezeket egy évben limitált mértékben vesszük igénybe. Nem dolgozunk velük sokat, de amikor kellenek, akkor bizony nagy szükség van rájuk.
 7. A fűnyíró elengedhetetlen része a háztartásnak, hiszen a nyári időszakban legalább kéthetente érdemes lenyírni a füvet. Ennek is több fajtája létezik: a benzines és az elektromos és az akkumulátoros. A benzines fűnyíró általában erősebb, nagyobb a teljesítménye és gyorsan dolgozik. Nincs mellette kábel, amibe belegabalyodhatnánk, így csak a benzin mennyisége szabhat határt a munkánknak.
 8. Az elektromos fűnyírót kicsivel egyszerűbb és könnyebb használni, mint a benzines gépeket. Nem kell „berántani”, olajat cserélni benne vagy megtankolni, és korántsem olyan hangos, mint robosztusabb testvére. Szinte hangtalan, és amíg megfelelő távolságban van egy áramforrás, nem is hagy cserben minket. Fontos előnye még, hogy sokkal könnyebb mint a benzines fűnyíró. Akkumulátorral éppen úgy üzemeltethetőek egyes termékek, mint a sövényvágók, így könnyen megkaphatjuk a benzines fűnyírók szabadságát, az elektromos eszközök előnyeivel együtt.
 9. Sokan esküsznek a fűnyírók legújabb generációjára, a robotfűnyírókra is. Ezt a kis eszközt elég csak beállítani, hogy mikor nyírja a füvet, és máris egy csomó időt spórol nekünk. Nincs koszos munkaruha, nem kell fűnyírás után letakarítani és rendkívül halkan működik. Nem csoda, ha a kert tulajdonosok egyik új kedvencévé vált.
 10. Ahol nem válik be a fűnyíró, ott jöhet a fűkasza! Meredek domboldalakon, vékony fűsávokon sokkal praktikusabb, mint négykerekű társai. Ez a szerszám alapvetően másfajta fűnyírási technikát igényel. Érdemes jobbról balra mozgatni a gépet, így a levágott fűszálak a már lenyírt területre esnek, és nem okoznak bosszúságot a későbbiekben.

[szerkesztés] Tippek

 • Általában minden gépre igaz, hogy télire üzemanyag nélkül, alaposan letisztítva és kimosva kell eltennünk őket ahhoz, hogy az új évben is jó szolgálatot tehessenek nekünk.
 • A fűkasza használatánál külön akadályt jelent a magas fű: ilyenkor először a tetejét levágjuk jobbra, majd az alját balra, így könnyen legyőzhetjük az elvadult növénytengert.
 • Bár a gépekkel könnyebben megy a munka, mégse becsüljük alá a sövényvágó ollókat! Az igazán ápolt sövényeknél az utolsó simításokat, a kisebb kiszögelléseket és a gömbölyű alakokat mindenképpen ezzel az eszközzel érdemes elkészíteni.[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A fűkasza damiljával soha ne menjünk fás szárú növényekre vagy kövekre, mert tönkremegy a gép.
 • A fűnyírókat minden esetben jól ki kell tisztítanunk a munka végeztével, mert a koszos munkaeszköz nagyon megnehezítheti a dolgunkat legközelebb.
 • Bármilyen gyors és erőteljes egy benzines gép, jusson eszünkbe, hogy az elektromos készülékek jóval környezetkímélőbbek.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bauhaus