A kasztanyettát használni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a kasztanyettát használni?

A kasztanyetta egy népi ütőhangszer, ami bár nem spanyol találmány, manapság mégis leginkább a spanyol táncok és flamenco kapcsán ismerjük. Ebben a cikkben elmagyarázom, hogyan kell a kasztanyettát használni. Kasztanyetta kezben.png

[szerkesztés] Lépések

 1. A kasztanyettát párban árulják, az egyik tetején van egy jelölés, egy vágás, ezt kell a jobb kezünkkel használni, a másikat meg a bal kezünkkel.
 2. A hüvelykujjunkat bújtassuk át a kasztanyettát összekötő madzagnál a csomó felőli részen, majd bújtassuk tovább a kasztanyetta másik oldalán lévő fülbe.
 3. Ezt követően a csomó segítségével jó erősen szorítsuk a hüvelykujjunkra a kasztanyettát. Akkor jó, ha az egyik madzag a körömágynál van, a másik meg az ujjperc mögött.
 4. A tenyeredet fordítsd magad felé, hogy a kasztanyetta a tenyeredbe simuljon, majd üsd meg a kasztanyettát egyszerre a középső és a gyűrűsujjaddal. Ezt az ütést TAN-nak hívják, ha a bal kezeddel csinálod, és TIN-nek, ha a jobb kezeddel, és TIAN-nak, ha egyszerre a jobb és a bal kezeddel.
 5. CA-RE-TI-LLA, ez a jellegzetes pörgetés, és ezt jobb kézzel szokták csinálni. Egyesével kell megütni a kasztanyettát, először kisujjal (CA), majd gyűrűsujjal (RE), majd középsőujjal (TI) és végül a mutatóujjal (LLA).
 6. POSTICEO – üsd a kasztanyettákat egymáshoz a hüvelykujjad segítségével.

[szerkesztés] Tippek

 • A kasztanyetta használatához csak az ujjaidat használd, a csuklódat és a karodat ne mozgasd.
 • A kasztanyettát üsd és ne nyomd. Ahhoz, hogy újra meg tudjon szólalni, arra van szükség, hogy a kasztanyetta két része szétnyíljon, ami nem lehetséges, ha nyomod a kasztanyettát, és rajta hagyod az ujjaidat.
 • Ne keseredj el, ha elsőre nem sikerül jól megszólaltatnod, kell egy kis idő, míg ráérez az ember a technikájára.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • kasztanyetta
 • szorgalom


[szerkesztés] Figyelmeztetések

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Evus, Hogyankell